upaljene-sapeUpalne promjene na šapicama nazivamo pododermatitis. Upravo u proljeće ovaj se problem javlja češće nego u ostala godišnja doba. Najčešće su zahvaćene prednje šapice, a posebno su skloni buldozi, bokseri i mopsevi te oni psi koji inače pate od alergija.
Bolesna koža je otečena, crvena, ponekad je natečena cijela šapa.
Bolestan pas stalno liže šapicu, što dovodi do daljnje iritacije kože i otpadanja dlake. Ovisno o stupnju upale i popratne boli javlja se šepanje. Interdigitalne ciste, koje izgledaju kao gnojni mjehuri među prstima, nastaju kao posljedica upalnog procesa i na dodir su tvrde, obično su okrugle, crvene i bez dlake. Mogu biti prisutne na samo jednom mjestu (obično je tada uzrok strano tijelo koje uđe u šapicu) ili u svim interdigitalnim prostorima na sve četiri šape.
U cistama često nađemo gnoj i radi li se o takvom procesu, cista će puknuti (ili je veterinari otvore) i gnoj iscuri van, no kanal se vrlo brzo zatvori i proces kreće ispočetka ako nismo odstranili uzrok upale.
Radi se o kompleksnom, kroničnom oboljenju čije liječenje je ponekad frustrirajuće i za psa i za veterinara (jasno i za vlasnika).
Kada je uzrok lokalni faktor kao što je strano tijelo, trauma ili lokalna iritacija onda je liječenje relativno jednostavno i uspješno. Uzroci ovog problema su različiti iako promjene, bez obzira na uzrok izgledaju jednako. Šape su izložene mnogim štetnim utjecajima okoline i to prednje šapice više nego stražnje. Među prstima se mogu nakupiti zrnca pijeska, grumeni zemlje, kamenje, sve to dobro slijepljeno s dlakom. Upala može nastati po ljeti nakon hodanja po vrućem kamenju na plaži, od kontakta sa različitim tvarima koje su iritantne za kožu (kemijska sredstva, cement u prahu).
Inhalacijski antigeni (atopija) također mogu izazvati interdigitalni dermatitis.
Prvi korak u liječenju je isključivanje nekih oboljenja koja mogu dovesti do pojave ovakvih kožnih promjena. U našem podneblju često nastaju zbog nesretnih travki-strelica (lastavica, kako ih tko zove), no to je obično u proljetnim i ljetnim mjesecima.
Osim trave, bilo koje drugo strano tijelo (iverak, urastanje dlaka) koje se zapikne među prstiće uzrokovati će nastanak apcesa.
Osim stranog tijela, uzrok može biti gljivična infekcija (rijetko, ali i na to treba posumnjati posebno ako antibiotska terapija nema efekta) zatim demodikoza (pododermatitis se može javiti nakon preboljele generalizirane demodikoze) sekundarna infekcija bakterijama zbog atopije. Bakterijska infekcija ovih cisti je uvijek sekundarna.
Osim navedenog mogući su i psihogeni dermatitisi - psi koji konstantno ližu šape bez nekog pravog uzroka (dosada, temperamentni psi - ovo često viđamo kod pudli, terijera, njemačkih ovčara).
Među prstima može nastati i prava dermoidna cista - kožna invaginacija u kojoj nađemo dlake i gnoj. Ponekad uzrok leži u nekoj sistemskoj bolesti kao primjerice kod oboljenja štitnjače.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin