Bolesti

Svima nam smetaju razno razne proljetne bube, paukovi, gusjenice, pčele, ose i slično, no zato smo razvili sisteme za obranu od istih. Tjeramo ih krpom, sprejevima, nemilice ih ubijamo dok plaze po podu, ali koliko god se trudili uvijek preostane kakva zujalica kojoj ćemo se oprezno skloniti sa puta. Znamo, normalno, da se ose ne jedu, da nije ugodno ni sjesti na njih, a svi smo se imali prilike upoznati sa neugodnim posljedicama "bliskih susreta" sa osom, pčelom ili nekom velikom muhom.

No naši četveronožni prijatelji smatraju insekte vrlo zabavnim društvom. Jedva čekaju da nalete na kakvu okruglu tvrdu bubu te da je zgrabe i slasno skrckaju zubima. Mogu se satima zabavljati loveći muhe ili ose samo ako ih ima dovoljno! Mace se u takvim igrama uglavnom služe šapicama, prilično su spretne pa u većini slučajeva iz dvoboja sa insektima izlaze kao pobjednici. Kod pasa, stvar je drukčija; nekoliko će puta zalajati na osu, mahnuti će nespretno šapom i na kraju, uspije li slučajno ošamariti udarcem, slasno će ju smazati, te za svaki slučaj, još neko vrijeme gnjaviti po ustima.

Za nekoliko sekundi počinje panika - trljanje glavom o pod, slinjenje, cviljenje, oticanje jezika ili sluznice na usni i licu. Ako su imali sreće, sve splasne u roku od pola sata i slijedeći dan ponovno blentavo love ose, dok jednom ne "skuže" da bol i svrbež ipak imaju nekakve veze sa malim letećim izazivačima.

U ovo doba godine u gradskim parkovima, opasnije su gusjenice. Prvenstveno imamo posla sa borovim prelcem, dlakavim simpatičnim gusjenicama, koje izlaze iz čahure na borovima, a kreću se u kolonama dugim i do više desetaka metara. Neponovljiv prizor za našeg psa! Malo dlakavo, ide po podu te naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Ove su gusjenice razvile fantastičan obrambeni mehanizam, pa elegantno malo podignu guzu, špricnu nekakvu stvar, a naše prijatelje odjednom prolazi volja za njuškanjem, gubica mu naglo otekne, zatvaraju se okice, cijela glava ga počinje strahovito svrbiti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u fatalnom trenutku otvorena gubica, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta zatvaranje gubice više nije moguće.

U ovakvim slučajevima veterinarska intervencija je hitno potrebna, jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela te zatvaranja dišnih puteva. Ukoliko je reakcija blaga pomoći će hladni oblozi. Teško ćete objasniti svojemu kućnom ljubimcu da insekti mogu biti vrlo neugodni, pa vam preostaje samo da pazite na njih kao i na sebe. Gledajte što njuškaju, vičite "fuj" pa makar niste sigurni da je to baš ta gusjenica. Naletite li na cijelu kolonu gusjenica pristojno prijeđite na drugu stranu parka.

I gusjenice moraju negdje živjeti!

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.