piroplazmoza.jpgBabezioza je parazitarna bolest koju uzrokuju intraeritrocitni (nalaze se u crvenim krvnim stanicama krvi) paraziti roda Babesia. Kod pasa je utvrđena samo B.canis koja je vrlo patogena i bolest je enzootske prirode(što znači da je pojava vezana uz određeno geografsko područje npr.Zagreb konkretnije Savski nasip,...).

Uzročnik se prenosi krpeljima šikare. Prilikom akta sisanja krvi krpelj unosi parazite (putem sline iz slinskih žljezda krpelja) u krv i oni ulaze u eritrocite u kojima se razmnožavaju. Kada se razmnože do jedne granice ta stanica pucatj. biva razorena što za posljedicu ima manjak crvenih krvnih stanica u krvi što na kraju vodi do anemije.

Krpelji uštrcaju babezije u krv 24-48 sati nakon početka sisanja! (što znači da ako se krpelj primio ,a mi ga skinemo unutar jednog dana znači da pas neće dobiti piroplazmozu ,zato je važno pregledati psa nakon svakog izlaska u neko područje gdje znamo da ima krpelja odnosno piroplazmoze)

Preboljenje bolesti stvara doživotnu imunost. Bolest je sezonskog karaktera, a ovisi o biologiji i dinamici krpelja. Najčešće se pojavljuje u proljeće i rano ljeto,te za kišne i tople jeseni.

Bolest se očituje na početku sa vrućicom, pa gubitkom apetita, ubrzano disanje, probavne smetnje (začepi, suh izmet s primjesama krvi), tamnija mokraća do crvena (zbog krvnog spoja koji daje krvi crvenu boju - hemoglobin). Sluznice (kapaka i ustiju) su ili bljeđe nego što su inače ili žučkaste do žute(što je rezultat žutice koja je nastupila).

Smrtnost bolesti je vrlo velika ,a često traje svega nekoliko dana (zato je bitno na vrijeme reagirati). Bolest se može suzbiti djelovanjem na krpelje akaricidnim sredstvima na bazi kloriranih ugljkovodika, iz skupine organofosfornih spojeva, diamididi...(znači sva ona sredstva protiv buha i krpelja frontline, advantix,...). Takav način djelovanja nažalost nije 100% pouzdan no učestalost babezioze je smanjena što su dokazala istraživanja.

Lječenje se provodi Imidazolom jednakokratno ,i sa pirvedinom(Phenamidin) također jednakokratno. Zbog toksičnosti ljeka na organizam psa dijagnoza  mora biti točna ,a ona se postavlja vađenjem krvi i mikroskopskom pretragom obojenih krvnih stanica u kojima se vide male babesie.

Krpelji šikare-(fam. Ixodidae)  skupina krpelja  koji jedini prenose piroplazmozu, aktivnost im je uvjetovana vanjskom toplinom i vlagom podneblja. Ova skupina krpelja najčešće obitava u sjevernom dijelu zemlje (sjeverno od Save) i to ušikarama, grmlju ,visokoj travi...  Ljetne suše djeluju negativno na aktivnost krpelja (opasnost od isušenja) dok vlažna i topla jesen potiče na veću aktivnost.

Ženke najčešće sišu ,a mužjaci samo simbolično(znači ne baš), kad sišu ženke sišu 8 do 17 dana,a mogu i duže.

Zapamtiti svaki krpelj koji zagrize i na vrijeme ga se skine neće prenjeti babeziozu na psa ,a niti svaki krpelj ne nosi uzročnika bolesti u sebi.

Vedran Babić