Bolesti
Većina ljubitelja životinja ujedno su i veliki ljubitelji prirode uopće. Mjesec listopad obično pruža sve uvjete za izlete u zeleno.

Vožnja za Vašeg, pogotovo mladog psa, nije neko naročito ugodno iskustvo. Većina ih se boji i samog ulaska u auto, a za vrijeme vožnje su prestrašeni, osjećaju mučninu, sline, povraćaju, to jest muči ih prava pravcata "morska bolest". Tako kod priprema za put treba misliti i na potrebe tog jadnog malog stvora koji bi mnogo rađe ostao na trosjedu u dnevnom boravku. Prije vožnje ne nudite mu hranu, neka bude na tašte. Sat vremena prije polaska psu možete dati tabletu protiv morske bolesti. Te tablete su predviđene za djecu, a možete ih kupiti u svakoj apoteci. Sasvim malenom štenetu daje se pola tablete, a odraslijem možete slobodno dati cijelu. Ako spadate među one vlasnike čiji psi veselo uskaču u auto i uživaju u vožnji isto morate izvršiti neke pripreme. Važna stvar je voda, koju obavezno morate imati sa sobom. Ako je put duži svakih sat i pol, do dva treba stati, ponuditi psu pitku vodu i pustiti ga da obavi nuždu. To je posebno važno ako je dan sunčan pa je u automobilu vruće. Ne zaboravite da psi vrućinu podnose mnogo teže od nas.

U slučaju da ste prisiljeni ostaviti psa samog u autu pripazite da auto ostane u hladu. Zatvoren auto, parkiran na suncu za psa je smrtonosna klopka. Što se tiče smještaja u samom vozilu, ako je ikako moguće, odvojite prostor u kojem je pas, od vozačevog mjesta s mrežom. Mrežu možete kupiti u specijaliziranim dućanima, a vožnja s mrežom je mnogo sigurnija jer ne postoji opasnost da vas pas, veseleći se, ili vidjevši macu kroz prozor, omete u vožnji.

Izletnici s macama su nešto rijeđi, a njihovi vlasnici najčešće prevoze u tzv. "transporterima". Slobodna maca u autu može biti uzrok prometne nezgode pogotovo ako nije navikla na vožnju. U strahu od nepoznatog pokušat će se sakriti uz vlasnika koji se najčešće nalazi za volanom.

Čim češće budete vozili psa ili macu u autu, tim prije oni će to prihvatiti kao normalnu situaciju.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.