Bolesti

Uška u pasa može biti vrlo različita što prvenstveno ovisi o pasmini psa. Može biti nošena uspravno kao kod njemačkog ovčara ili velika i spuštena kao kod kokera.

Građena je od hrskavice koju sa obje strane prekriva koža bogata lojnim i apokrinim žlijezdama.

Upala uške vrlo često pravi upalu vanjskog ušnog kanala, no ponekad se javlja sama. Bolesti koje se mogu pojaviti na uški raznolike su, a ovdje ću reći nešto o najučestalijima. Opadanje dlake na uški vlasnici će odmah primijetiti, jer je to mjesto vidno, a ogoljelo mjesto narušava ljepotu kućnih ljubimaca. Kod nekih pasmina pasa kao što su jazavčari, Boston terieri, Chiuwawe može se razviti simetrična alopecija (mjesto bez dlake) na obje uške. Javlja se već kod mladih pasa i polako se širi tokom života. Istovremeno se javljaju slične promjene u području oko anusa te na unutarnjoj strani stražnjih nogu. Ovakve alopecije nisu opasne po zdravlje vašeg ljubimca, već su samo estetski problem. Jednostavno, na tim mjestima kod navedenih pasmina, dlačni folikuli nisu razvijeni kako treba. Kod patuljastih pudli može se pojaviti sličan problem, također na uškama, no za razliku od prije navedenih pasa, pudlama će dlaka narasti u roku nekoliko mjeseci. Problem se može ponavljati, ali također nije potrebno liječenje.

Rub uške, mjesto je koje naročito vole šugarci. Infekcija šugarcima odlikuje se jakim svrbežom i crvenilom po vlasnici obično na vrijeme posjete veterinara. Uz rub uške mogu se javiti male kraste i ranice koju uzrokuje obična muha. To je prije svega problem pasa koji su vani, a najčešće su to njemački ovčari. Ranice su uzrokovane ugrizom muha, a osim što treba liječiti oboljelu kožu potrebno je zaštititi životinju od napada muha aplikacijom sredstava koje će odbijati muhe. Seborične promjene na uški javljaju se kod jazavčara, ali se mogu pojaviti i kod drugih pasmina. Na unutarnjoj strani uške naći ćemo masne ili suhe naslage koje mogu biti žute ili smeđe boje. Takve lezije mogu svrbiti ili ne. Seborea nije izlječiva, ali se može držati pod kontrolom. Oboljelo uho zahtijeva redovitu toaletu, odstranjivanje nakupina cerumena, a nerijetko i terapiju antibioticima zbog sekundarnih bakterijskih infekcija.

Psi bijele boje posebno su osjetljivi na sunčeve zrake, pa se kod njih može razviti tzv. aktimični dermatitis uzrokovan kroničnom ispostavljenošću suncu. Bolest se javlja ljeti i to kod starijih životinja. Promjene se prvo pojave na vrhovima uški u vidu crvenila te perutanja kože.

U zimi, vrhovi uške su posebno osjetljivi na hladnoću pa tu mogu nastati ozebline.

Osim navedenih bolesti na uškama se manifestira cijeli niz sistemskih oboljenja. Tako su crvenilo, svrbež, opadanje dlake na uški svakako vrijedni vaše pažnje jer mogu biti bezazleni, ali mogu i ukazivati na ozbiljne poremećaje zdravlja vašeg kućnog ljubimca.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.