Bolesti

 

 

homeopatija_copy.jpgNakon što ste to učinili, možda će vam dalje trebati pomoć homeopatije kako biste otklonili uzrok u potpunosti. Postoje brojni izvrsni pripravci između kojih možete birati, a ukoliko niste iskusni u liječenju prirodnim putem, najbolje bi bilo za savjet se obratiti stručnoj osobi.

Homeopatski se pripravak bira prema podudaranju postojećih simptoma u psa sa "simptomatskom slikom" određenog pripravka. Svaki pripravak ima vlastitu sliku simptoma, a oni su navedeni u velikom broju u knjigama koje pišu o tome. Osoba koja radi s takvim pripravcima često ne uzima u obzir samo opis kašlja, već i druge aspekte psa, kao što su njegove karakterne osobine, dok se odlučuje koji pripravak odabrati. Da bismo vam dali neku predodžbu o tome, navodimo listu najčešće korištenih pripravaka protiv kašlja:

Mravlja kiselina - za vlažni kašalj uz zviždanje u prsima prilikom disanja.

Kukovina - za teški suhi kašalj koji se umiri kada čvrsto pritisnete rebra rukom. Pas treba ležati vrlo mirno, budući da se nepokretan osjeća bolje.

Dulcamara - za kašalj koji se javlja u vlažnim uvjetima ili po mokrom, hladnom vremenu. Mogući uzrok kašlja je prezagrijanost, nakon koje je slijedilo brzo hlađenje. Kašalj se pogoršava pri naprezanju.

Ferr phos - ukoliko pas iskašljava krv. Stanje se popravlja navečer, da bi se ponovno pogoršalo ujutro.

Spongia - za grčeviti kašalj prouzročen jedenjem ili izlaganjem hladnom zraku, a koji jenjava kad pas popije vode.

Drosera - za grčeviti kašalj uz grubi zvuk laveža. Kašalj se pogoršava ujutro.

Hep sulph - za dugotrajni kašalj kojeg se općenito gledajući teško riješiti. Psa kašalj može iritirati.

Pulsatilla - kada su simptomi kašlja promjenjivi i pogoršavaju se kad se pas uznemiri. Ovaj pripravak odgovara privrženom, maznom psu sklonom ljubomori.

Akonit - za kašalj koji potiče samo hladni vjetar, ili počinje nakon izloženosti haldnom vjetru. Posebno je koristan u ranim fazama kašlja.

Nux vom - koristi se kad je kašalj povezan sa bolovima u trbuhu.

Rumex - za kašalj koji zvuči kao da je prouzročen škakljanjem u grlu.

Slijedeći su pripravci korisni za tzv. "kašalj štenare": rumex, akonit, bunika, kukovina, drosera, nux vom, natrijev hidroksid, arsen, mravlja kiselina i spongia. Prva tri je najbolje upotrijebiti na samom početku kašlja - ali nikako sva tri zajedno. Homeopatski pripravci najbolje djeluju ako se daju pojedinačno, vodeći računa o tome koji od njih najbolje odgovara pojedinom slučaju.

Za liječenje se mogu koristiti i trave. Najbolje je koristiti formulu koja kombinira trave protiv kašlja i one za jačanje imuniteta. Puno je različitih trava za imunitet, no neke od najčešćih su Echinacea, listovi masline, picrorhiza, češnjak i trava sv. Ivana.

echinacea.jpg

olive_leaf.jpgpicrorhiza_kurroa.jpggarlic-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trave korisne za kašalj i pluća su inula helenium, marrubium vulgare i verbascum thapsus - posebno ako se radi o bolnom kašlju uz gustu i ljepljivu sluz koju je teško progutati.

elecampane.jpgwhite_horehound.jpgmullein.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Uobičajeni postupak je pomiješati dvije trave za imunitet sa dvije ili tri trave protiv kašlja u tekući pripravak, te davati dozu od 5 ml jednom ili dvaput dnevno ukoliko se radi o psu prosječne veličine.