Bolesti

 

canine-parvo-virus.jpgGodine 1978. psi svih uzrasta i pasmina počeli su širiti visoko zaraznu virusnu bolest koja napada probavni sustav, bijela krvna zrnca i ponekad srčani mišić. Ova bolest, pseći parvovirus (PPV), pojavila se diljem svijeta.

Infekcija se širi kontaktom među psima i moguća je njezina pojava kad god se psi sastanu, uključujući izložbe pasa, uzgajivačnice, natjecanja u vježbama poslušnosti, pet shopove, utočišta, parkove i igrališta.

Pas koji je ograničen na kuću ili dvorište i rijetko dolazi u kontakt s drugim psima ima daleko manju vjerojatnost da bude izložen virusu. PPV infekcija prenosi se samo među psima, nije zarazna za ostale vrste životinja i ljude, no životinje i ljudi je mogu prenijeti psima.

Izvor zaraze predstavlja izmet oboljelog psa. Velike količine virusa mogu biti prisutne u izlučevinama oboljelog psa. Virus je otporan na ekstremne uvjete u okolini i može preživjeti dugo vremena. Lako se prenosi s dlake ili stopala zaraženog psa, odnosno kontaminiranim kavezima i predmetima. Nije poznat niti jedan drugi način prijenosa.

Prvi znak infekcije PPV je depresivnost, gubitak apetita, povraćanje i težak proljev. Rektalna temperatura može biti povišena. Ovi se znaci obično pojavljuju 5 - 7 dana nakon što je pas bio izložen virusu. Kao prvi zak oblesti, izmet obično postaje siv ili žuto - sive boje. Ponekad će prvi simptom biti tekući izmet prošaran krvlju.

Psi bi mogli naglo dehidrirati zbog povraćanja i proljeva. Pojedini psi će povraćati i imati krvavi proljev bez prekida sve do smrti. Drugi će se nakon što se olakšaju potpuno oporaviti bez daljnjih komplikacija.

Većina smrtnih slučajeva događa se unutar 48 - 72 sata nakon pojave prvih simptoma bolesti. Kod štenaca je smrt najčešće iznenandna i neočekivana, unutar samo 2 dana od pojave prvih simptoma. Visok postotak štenaca mlađih od pet mjeseci običavao je umirati od ove bolesti. No uz sada postojeće cjepivo, taj se postotak značajno smanjio.

Štenci koji se odbijaju od sise pa sve do šest mjeseci starosti imaju povećan rizik obolijevanja od ove bolesti.

myocarditis.jpgJoš jedan oblik parvovirusne infekcije je upala srca (miokarditis) kod štenaca mlađih od tri mjeseca starosti. Ovaj se sindrom javlja bez prisutstva proljeva jer se virus ubrzano množi unutar mišićnih stanica srca koje raste.

Štenci s parvoviralnim miokarditisom mogu djelovati tužno i prestati sisati nedugo prije nego kolabiraju hvatajući zrak. Smrt može uslijediti nakon samo nekoliko minuta. Drugi umiru u periodima kroz nekoliko slijedećih dana. Štenci koji prežive mogli bi imati trajnu štetu nanesenu njihovom srcu. Oni bi također mogli umrijeti od zatajenja rada srca tjednima ili mjesecima nakon očitog oporavka.

Na temelju kliničkih znakova veterinar će postaviti dijagnozu, no tek nakon što je razmotrio druge slučajeve povraćanja i proljeva. Brzo širenje simptoma naočigled u skupini pasa vrlo vjerojatno upućuje na PPV infekciju i može se potvrditi analizirajući stolicu na prisutnost virusa. Ne postoje lijekovi koji ubijaju virus koji se nalazi u zaraženom psu.

Liječenje PPV infekcije, s kojim treba započeti odmah, uglavnom se sastoji od napora da se spriječi dehidracija nadomještajući gubitak elektrolita i tekućine, držeći proljev i povraćanje pod nadzorom i sprečavajući sekundarnu infekciju antibioticima.