Bolesti

Mrena (karakta), očne leže vrlo je često oboljenje u pasa, a može imati razne uzroke. Mrena može biti genetski uvjetovana ili može nastati kao posljedica inzulta koji mijenjaju metabolizam očne leže.

Mrene možemo podijeliti na više načina, a ovdje ću ih podijeliti u tri osnovne grupe urođene nenasljedne mrene, nasljedne mrene te sekundarne mrene. Mrenu možemo definirati kao zamučenje očne leže, a neki procesi koji izgledaju izvana slično, ali su zapravo locirani na kapsuli leže, dakle na njenoj površini, nisu prave mrene. Tako laici nerijetko ustanove da njihov pas ima mrenu, a zapravo se radi o procesu na rožnici ili na kapsuli leže koji nemaju veze sa pravom mrenom te je i liječenje drugačije.

Osim navedene podjele, mrene dijelimo i ovisno o tome koji dio leže je zahvaćen, zatim po tome da li su progresivne ili ne progresivne, djelomične ili totalne. Urođene, nenasljedne mrene nastanu kao posljedica infekcije ili toksičnih inzulta na fetus za vrijeme graviditeta. Uz takvu mrenu, koju dijagnosticiramo već kod sasvim male štenadi obično srećemo i druge defekte na očnim strukturama. Ovakve mrene češće srećemo kod nekih pasmina pasa, posebno kod dobermana i stafordskih teriera. Kod ovakvih slučajeva liječenje ne dolazi u obzir jer su oštećenja obično prevelika. Nasljedne mrene dijelimo na one koje su vidne odmah, već kod štenaca starih mjesec dana i na one koje se razvijaju tokom života. Većina nasljednih mrena je specifična za određene pasmine, pa tako uzgajivači već točno znaju kakvu vrstu mrene mogu očekivati kod određene pasmine psa. U skupinu rasnih pasa kod kojih se javljaju nasljedne mrene spadaju patuljasti šnauceri, kokeri, bob-taili, retriveri te mnoge vrste teriera.

Nasljedne mrene se uglavnom javljaju relativno kasno, u starosti od 3 do 7 godina, pa to predstavlja veliki problem jer su psi u toj starosti već dali potomke, dakle prenijeli su bolest u slijedeću generaciju. Nasljeđivanje mrene nije jednostavno, gen je recesivan, tako da ne znači da će svi potomci bolesnog psa imati mrenu, ali tim teže je oboljele isključiti iz uzgoja.

Sekundarne mrene su one koje su uzrokovane drugim stvarima. Tako se mrena javlja kod šećerne bolesti te kod trovanja nekim kemikalijama.

Mrena u određenoj fazi uglavnom postane totalna i bilateralna (na oba oka) što dovede do sljepoće oboljele životinje.

Mrenu ne možemo izliječiti kapljicama, već se točno u određenoj fazi vrši operativni zahvat kojim se odstrani kompletna leća iz jednog oka, pa se psu vrati vid. Na žalost nisu sve mrene operativne, odnosno prije operacije moramo se uvjeriti da su druge strukture oka očuvane (mrežnica) kako zahvat ne bi bio uzaludan.

 

 Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.