hygroma_.gifPitanje: Što je oteklina (higrom) i kako je najbolje liječiti kod kuće? Mojem je psu bila dijagnosticirana oteklina na laktu veličine teniske loptice. Veterinar ju je isušio i rekao ako ne bude prošla sam od sebe isušivanjem, možda će je biti potrebno liječiti injekcijom kortizona. Što zapravo uzrokuje otekline? Mogu li nešto učiniti da ih se riješim i spriječim njihovo ponovno pojavljivanje?

Odgovor: Oteklina je lažna bursa, ili vreća povezana s tkivom, koja se pojavljuje na onim dijelovima tijela koji su izloženi pritisku - najčešće na laktovima. Češće se pojavljuju kod velikih pasmina pasa. Ponavaljanje pritiska ili trauma lakta iritira bursu lakta, što dovodi do njezine upale i zadebljavanja stijenki nalik vreći. Tako povećana vreća naziva se higrom i obično je bezbolna. Međutim, može biti ispunjena mutnom tekućinom i upaliti se, ili se početi gnojiti i isto tako upaliti.

Dijagnosticirane dok su još male i prije nego imaju vremena razviti komplikacije, otekline se često uspješno tretiraju stavljajući mekanu podlogu preko točaka pritiska i osiguravši mekani ležaj.

Psu se ne bi smjelo dozvoliti da leži na betonu ili sličnim tvrdim površinama. Ustajanje i lijeganje na takvu podlogu može samo pogoršati situaciju. Jastučići za laktove neke vrste mogu pomoći, no teško da ćete ih zadržati na životinji tako aktivnoj kao što je pas.

Možete napraviti majicu podstavljenu na laktovima, tako da je vaš pas može nositi dok se igra vani ili postoji mogućnost da će sjediti ili spavati na tvrdoj podlozi. U svom uznapredovalom stanju otekline često treba otvoriti kirurškim putem, isprati i isušiti. Nakon operacije, podstavljeni zavoji s otvorima mogu pomoći koži da prione uz tkivo koje se nalazi ispod i tako zatvori džep stvoren oteklinom. Ponekad se cijela vreća mora izrezati van, no to obično nije slučaj.

Do ponavljanja problema može doći ukoliko se nastavi pritisak na ista mjesta. Kortikosteroidi se ne primjenjuju rutinski u liječenju oteklina, no pojedini veterinari tvrde kako oni pomažu u otklanjanju upale, sve dok nije došlo do infekcije. Pobrinite se da se pas ne odmara na tvrdoj podlozi, čak i kada se čini da je oteklina izliječena.

(Dr. Jim)