Korisne informacije

Želite li nabaviti psa za kućnog ljubimca, imajte na umu važnu činjenicu: psi su živa bića, izuzetno privržena, i ne možete ih tek tako zamijeniti poput kakvog komada namještaja ako vam ne odgovaraju! Nažalost, ima i onih koji psa nabavljaju jer su trenutno hit, a nekima je pas statusni simbol.

savjeti-prije-nabave-psa

Nabavljanjem psa pristajete na dugogodišnji međusobni suživot, dugogodišnju brigu o njemu, ali pristajete i na jedno prelijepo, nagrađujuće iskustvo i prijateljstvo. Imati psa velika je odgovornost. Zato prije nego donesete takvu odluku morate dobro razmisliti imate li adekvatne uvjete za čuvanje psa, hoće li pas biti dobro prihvaćen od svih članova vaše obitelji i tko će se o njemu brinuti. Pas treba toplo mjesto za spavanje, hranu, šetnje i svježi zrak, redovne odlaske veterinaru i čovjeka koji će paziti na njega.

Ako se odlučite za kupnju čistokrvnog psa od ovlaštenog uzgajivača, iz dobre linije, znate kakav ćete karakter dobiti, znate koliko će velik narasti i znate što trebate očekivati po pitanju dlake (linjanja), karakternih predispozicija i sličnog. Kod mješanca često ne znate sve te stvari, no i to ima svoje draži. Osim toga, mješanci su u pravilu manje skloni nasljednim bolestima, a često su i privrženiji od rasnih pasa. Ako želite psa za izložbe, nužni su vam papiri od ovlaštenog uzgajivača. S druge strane, odabirom psa mješanca iz azila, spašavate jedno živo biće te činite veliko dobro djelo. Stoga, pažljivo razmislite i o toj opciji.

Želite li psa, morate se zapitati kakav ste tip osobe. Ako ste sportski tip, često se u prirodi, na dugim šetnjama, onda zasigurno nećete nabaviti neku manju pasminu koja ne voli duge šetnje, poput mopsa. Volite li vodene sportove, ne uzimajte pse koji mrze vodu. Živite li na visokom katu zgrade bez lifta, ne uzimajte pasmine koje imaju predispozicije za probleme s kralježnicom i slično. Ne namjeravate li se baviti radom sa psima, nećete uzeti neku radnu pasminu, posebno ne iz radne linije koja ima visoke zahtjeve: poput belgijskog ovčara ili graničarskog kolija. Ali, ako se želite baviti radom sa psima, najbolje je da nabavite pasminu koja svojim karakteristikama odgovara tipu rada koji želite.

Kažu da su ženke maznije, privrženije i nježnije od mužjaka. No, one se također tjeraju i u tom razdoblju ih treba čuvati ako ne želite nepredviđeno leglo. One su u pravilu lakše za odgajanje i iz istog su razloga i osjetljivije na stres. Mužjaci su pak neovisniji i tvrdoglaviji što može biti problem vlasniku početniku. Oni su i zaljubljiviji, ponosniji, skloniji sukobima, ne dopuštaju da ih drugi pas omalovažava. Ženke se pak rjeđe izgube, a sukobljavaju se samo ako moraju braniti vlastito leglo. Ako volite lov, oba su spola podjednako dobar izbor, za život na otvorenom muški psi bolji su izbor, dok za život u kući ili stanu ženke ipak imaju prednost u odnosu na muške pse. No, sve ipak ovisi o vašim afinitetima.

Mnogi nabavljaju psa kako bi djeci ispunili želju. No, tu treba paziti da odaberete pasminu koju odlikuje pozitivan karakter, druželjubivost, blaga ćud. Sigurno nećete uzeti neku preveliku pasminu ako imate malo dijete jer takvi psi nehotice mogu predstavljati fizičku prijetnju djeci. Dijete treba shvatiti da je pas i njegova odgovornost, no to djeca najbolje razumiju tek od svoje desete godine. Kod male djece moraju za psa brinuti ro­ditelji. Tvrdi se da će dijete koje je živjelo sa psom prirodnije ponašati kada odraste. Ta djeca nisu nervozna, samostalna su, nisu preglasna, njihov psihički razvoj je stabilan i bez stresova. Kod problematične djece pas može poslužiti kao učinkovito terapeutsko sredstvo.

Štene ili odrasli pas iz primjerice, azila? Većina ljudi nabavlja štenad od kojih osam tjedana jer tada počinje odgoj i socijalizacija. Ipak, štene traži posebnu brigu. Prvih mjeseci života često obavlja nuždu, čim se malo poigra, čim nešto pojede ili popije. S druge strane, odrastao pas može pričekati na obavljanje nužde bez problema dok ste vi na poslu. Udomiti odraslog psa iz azila plemenito je djelo, no ako se prvi put susrećete sa psima, odaberite ipak štene jer odrasli pas ima svoj karakter, svoju povijest, navike i slično. Prosječni životni vijek psa ovisi o pasmini. Uglavnom, veliki psi prosječno žive oko 10 godina, dok mali psi prosječno 12 do 14 godina.

Izvor: Slobodna Dalmacija