Njega psa
Svakom je psu u najmanju ruku potrebna vlastita četka i češalj. Četke se dijele na obične četke, pseće rukavice i grebenalje. Četke i češljevi su glavni pribor koji vam je potreban, premda postoje i drugi za različite vrste dlake - uglavnom pribor za šišanje i prorjeđivanje dlake.

Držite sav pribor zajedno u suhoj kutiji, kako biste spriječili hrđanje škara i britvi. Svaki put kad završite njegu, prije nego što pribor spremite, očistite s njega dlaku i nakupljenu mast. Psi kao da imaju nevjerojatnu volju da pronađu svoj pribor za njegu i unište ga, drugi dobar razlog da ga čuvate na sigurnom mjestu.

Upotreba češlja

Češljevi mogu biti metalni i plastični, no ovi posljednji se lako lome i psi ih često izgrizu. Bez obzira od čega su načinjeni, zubi moraju biti zaobljeni, na vrhovima i u presjeku, kako se ne bi ozlijedila koža ili čupala dlaka. Svim je psima potreban češalj rijetkih zuba, razmaknutih oko dva milimetra; psi finije dlake i pasmine sklone zamršavanju dlake i stvaranju čuperaka, moraju imati i finiji češalj.
Gurnite rijetki češalj punom dubinom u krzno te ga upotrijebite za razmrsivanje čvorova i čuperaka, posebno u vanjskom sloju dlake. Gušćim češljem raščešljajte donji sloj i odstranite mrtvu dlaku koja više nije dobro učvršćena. Nemojte prejako vući, jer će to boljeti psa. Osjetite li otpor, izvadite češalj i na čvoru polako radite, razmrsujući ga rijetkim češljem ili prstima.

pribor-za-njegu.jpg

Upotreba četke
To je pribor koji se najčešće koristi u redovitoj njezi dlake. Koristan je za završavanje nakon češljanja, posebno na dugodlakim pasminama, te za brzo uređivanje lijepo njegovanog psa nakon trčanja. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge, da kroz dlaku dosegnu do kože. Loša četka može uzrokovati zamršavanje dlake. Kratke, guste četke su dobre za kratkodlake pasmine. Prilikom četkanja psa glatke dlake slijedite kako ona leži i smjer toka dlake, počevši od glave i idući prema repu. Ima li vaš pas dugu dlaku, trebat ćete četku duljih, rjeđih čekinja, umetnutih u gumenu osnovu.
Profesionalni frizeri nisu skloni četkama od sintetičkih materijala, vjerujući da oni stvaraju previše statičkog elektriciteta i uzrokuju pucanje dlake pa, ako je ikako moguće, kupite četku od prirodnih čekinja.

Četkanje duge dlake
Kod dugodlakih pasa i pasmina kojima dlaka stoji od tijela, lagano četkajte uz dlaku. Ugurajte četku u dlaku i malo je okrenite suprotno prirodnom rastu, radeći vrlo kratkim potezima. Nikad čitavo krzno nemojte četkati u krivom smjeru - oslabit ćete dlaku pa će popucati.

Četkanje srednje duge dlake
Kod dlake srednje duljine (kao kod labradorskog retrivera) posebno pazite na stražnji dio tijela. Zaštitne dlake u tim krznima su dovoljno duge da zadrže mrtvu dlaku, a pseći pokreti i lizanje mogu uzrokovati njeno pomicanje prema stražnjem dijelu tijela, gdje se skuplja u debelim naslagama.

Upotreba grebenalje
To je vrsta žičane četke koja se sastoji od pravokutne ploče s kratkom savinutom žicom na njoj, te drške. Uloga grebenalje je odstranjivanje mrtvog donjeg sloja dlake kod kratkodlakih pasmina. Upotrebljavajte je na sličan način kao četku kod dugodlakih pasa, polako gurajući zupce do kože i lagano zakrećući grebenalju prema van.

Upotreba pseće rukavice
Pseće rukavice se koriste kod kratkodlakih pasmina, posebno hrtova, kako bi vanjskom sloju dlake dale sjaj i ujedno odstranile mrtvi donji sloj. Rukavica ima kratke čekinje, žicu ili gumena ispupčenja, u nju možete uvući ruku, pa tako dobijete nazubljeni dlan. Pseća rukavica prestaje biti efikasna kod dlake dulje od one kod labradorskog retrivera.

Pribor za šišanje
Za upotrebu kod pasa postoji različit pribor za šišanje. Razni češljevi za šišanje, trimeri, škare i ostalo su vrlo korisni, bez obzira je li psu potrebno šišanje, prorjeđivanje dlake, ili tek redovito uređivanje krzna. Za kućne ljubimce se mogu nabaviti i posebne škare za podrezivanje pandži. Električni aparati za šišanje neka ostanu za profesionalce, osim u slučaju da ste pravi stručnjak. Lošim rukovanjem možete ozlijediti kožu psa.

Škare za prorjeđivanje
Efikasno oruđe s jednom običnom i jednom nazubljenom oštricom. Cilj upotrebe je prorjeđivanje krzna bez velikog utjecaja na opći izgled, pa se škare obično koriste na donjem sloju, a gornji je iščešljan da ne smeta. To čuva boju vanjske dlake kod pasa s donjim slojem različite boje.

Upotreba britve
Trimeri i britve imaju nazubljenu oštricu za odstranjivanje mrtve dlake. Trimer ima pomičnu zaštitnu pločicu s jedne strane i ustvari je britvica postavljena u češalj. Britva je tek metalna oštrica s drškom, poput noža za maslac. Skidanje mrtvog sloja dlake se često provodi zajedno sa čupanjem - kad se palcem i kažiprstom izvlači mrtva dlaka.
Dobro iščetkajte krzno da biste potpuno odvojili sve dlake. Kod pasa svilenaste dlake, malo krede posute u krzno omogućit će bolji zahvat.
Uhvatite komad dlake između noža i palca i povucite nož kružnom kretnjom. Mrtva dlaka će izaći, a živa je podšišana.

Škare
Za pse se mogu koristiti i brijačke škare, ali zbog sigurnosti moraju imati zaobljene vrhove. Najkorisnija je veličina 12,5 cm. Koristite ih za kraćenje čuperaka na osjetljivim područjima, posebno oko očiju, uški, usana, šapa, te analnog i genitalnog područja. Nikada nemojte rezati osjetilne brkove na njušci psa. Škare se zajedno sa češljem koriste i za odstranjivanje naslaga dlake i čvorova.

Posebna njega pasa za izložbe
Obične škare i škare za prorjeđivanje se na izložbenim psima koriste na isti način, premda dodatna njega - koja je njima potrebna - jako smanjuje potrebu za upotrebom škara. Oba se pomagala mogu upotrijebiti za manja dotjerivanja izgleda ili za oblikovanje, kako bi se dobio uravnoteženi izgled psa. Prije no što bude prikazan na izložbi, psu će, možda, u posljednji trenutak biti potrebno prorijediti dlaku nad ramenima, ili malo podšišati noge. Pripazite da dlaku previše ne skratite.

Upotreba škara
Oprezna upotreba škara oko očiju može spriječiti teškoće što muče neke španijele i terijere, posebno gdje dlaka koja iritira oko uzrokuje pojavu ljepljive izlučevine. Škarama ćete popraviti vid maltezera i staroengleskih ovčara koji ne idu na izložbe; skratite im šiške, a zatim ih prorijedite.
Osjetljive dlake na uškama i njušci ne smiju se kratiti ili čupati, no ta područja možete šišati škarama, ako pripazite da brkove ostavite nedirnutima. Dlaka između jastučića na šapama skraćuje se kod dugodlakih pasmina, kako bi se spriječilo zamrsivanje i prljavština u kući.
Dlaku oko penisa muških pasa ponekad je također potrebno skratiti zbog higijenskih razloga; to također može biti potrebno oko vagine ženki. Slično tome, dlaku u analnom području je dobro održavati kratkom zbog sprečavanja stvaranja čvorova. Češljem podignite čvor od kože, i zatim ga odrežite iznad češlja. Kad je čvor smanjen, može se iščešljati.