Njega psa

civava_pere_zube.jpgAko postoji jedna stvar koju želi većina vlasnika pasa, nakon što je za to prekasno, to je da su počeli čistiti zube svojim štencima i rezati im nokte dok su bili jako mladi.

Ne radi se o tome da štencima nužno treba čišćenje zubiju i rezanje noktiju - ideja se sastoji u tome da se psi od najranijih dana naviknu na to da im vlasnici diraju šape i zube. Za početak, zubi se mogu "prati" samo mekom četkicom i vodom. Ne brinite se ako mladi pas sve to shvati kao igru. Samo mu odlučno recite "ne" i pobrinite se za to da čišćenje nikada zaista ne preraste u igru.

Međutim, ako nakon uspješnog čišćenja zubiju nagradite štene bacanjem loptice ili nekom sličnom igrom, ono će se početi radovati toj aktivnosti, znajući da će nakon toga slijediti igra.

Jednom kad vaš pas prihvati čišćenje zuba jednako kao što je prihvatio četkanje, moći ćete redovito voditi računa o stanju njegovih zuba i poduzeti odgovarajuće mjere na prvu pojavu naslaga.

Kad odlučite kako je vrijeme da uvedete pastu, kupite posebnu pastu za pse kod svog veterinara - pasta za ljude nije prikladna za pse, pošto možete računati na to da će veći dio paste pas jednostavno progutati.

rezanje_noktiju_stenetu.jpgNokti štenaca su još uvijek mekani i ne zahtijevaju rezanje, no to rano doba je najbolje za privikavanje štenca na njegu šapa. Lagani brusni papir idealan je za fino oblikovanje ruba svakog nokta redom - ukoliko se pas dovoljno kreće, nokte neće trebati rezati, a nekad niti brusiti, no u nekim periodima trebat će napraviti ili jedno ili drugo; a bez obzira na to koju ćete metodu odabrati, bit će vam drago da ste svog psa rano naučili na taj postupak.

Vidio sam pse koji toliko mrze rezanje noktiju da ih je trebalo držati dvoje ljudi, jedan s prednje i drugi sa stražnje strane, dok veterinar obavlja potrebno - a toliko su zavijali, da biste pomislili kako jadnog psa sigurno ubijaju! Koliko je bolje kad možete odrezati svom psu nokte kod kuće bez problema, napetosti i žurbe.

Vrlo je jednostano uočiti područje nokta do kojeg treba rezati kod svijetlih noktiju, no ne možete vidjeti ružičaste krvne žile u crnim noktima. Možete, međutim, vidjeti dokle seže mrtvi nokat na vrhu - radi se o dijelu ispod nokta na kojem je žlijeb najdublji. Krvne žile počinju na mjestu gdje žlijeb postaje plići i širi. Sretno s vašim treningom.