Vrlo je važno kada njegujemo dlaku psa. Primjerice, dlaku pudlice treba podšišati svaka 2 mjeseca. Osim toga, psa treba redovito četkati tijekom zime, kada dlaka  treba biti prikladno podšišana kako psu ne bi bilo previše hladno. U protivnom, postoji opasnost od pretjeranog kovrčanja i zapetljavanja dlake, zbog čega će pas izgubiti prirodnu ljepotu svojih kovrča. Jednako tako, treba paziti prilikom njege terijera, šnaucera i baseta koji imaju čvrstu dlaku; njihova se dlaka šiša ručno brijaćim aparatima. Samo će na taj način dlaka poprimiti svoje najbolje karakteristike, te će nalikovati prekrasnom izgledu dlake ostalih pripadnika iste pasmine.

Mnoge pasmine imaju dlaku koju često definiramo kao dvostruku, što znači da se sastoji od dvije različite teksture dlake. Škotski ovčar, samojed, sibirski haski, talijanski volpini i pekinezeri su pasmine s dvostrukom dlakom: prva donja dlaka nalazi se odmah iznad kože, dok se druga nalazi iznad i naziva se gornja dlaka ili površinska dlaka. Donja dlaka ima termičku ulogu, služi za zagrijavanje kože, dok gornja dlaka štiti psa od kiše i prašine.

U vrijeme kada pas mijenja dlaku, temperature su većinom visoke, pa se donja dlaka odvaja od kože. Zatim opada, no, zbog prisustva gornje dlake, ostaje zapetljana stvarajući petlje i čvorove. U tom slučaju potrebna je naša intervencija. Važno je stoga obratiti pažnju na prve male snopove donje dlake koja otpada (najčešće na zglobovima) i započeti sa svakodnevnim četkanjem. Primijetit ćete kako će donja dlaka postepeno u potpunosti otpasti. Za ovaj posao koristite grebenar, posebnu vrstu četke koja uspijeva odvojiti i ukloniti donju dlaku s tijela. Pritom pazite na dijelove tijela koji su najizloženiji grebanju, poput potkoljenica i ostalih pregiba.

Ukoliko ovaj način čišćenja dlake primijenite svakoga puta kada se vaš pas linja, izbjeći ćete dlake na odjeći i kućnom tepihu (drugi veliki problem s kojim se treba suočiti ukoliko živite s psom). Kada izmjena dlake završi moći ćete psa još jednom okupati kako bi maknuli sve dlake koje su otpale s tijela. Na taj način održat ćete zdravlje kože i potaknuti rast nove dlake.

njega-dlake.jpg

Duga dlaka s donjim slojem
Njemački ovčar, škotski ovčar, njufaundlanac, steroengleski ovčar, špicevi.
Dvaput godišnje, u proljeće i jesen, okupajte ih. Iščetkajte i počešljajte dlaku preko glave i ramena prije nego je počešljate prema natrag; bokove iščetkajte u smjeru toka dlake. Gusti donji sloj počešljajte, posebno za vrijeme linjanja. Fini češalj upotrebljavajte ispod brade i repa, te iza uški.
Ako je između dvaju glavnih sezonskih kupanja potrebno još poneko, upotrijebite suhi šampon.

Svilenasta dlaka
Afganistanski hrt, jorkširski terijer, maltezer, lasa apso, seteri, španijeli i pekinški psi.
Zapustimo li je, ova vrsta dlake brzo postaje neuredna. Potrebno im je često četkanje da se izbjegne stvaranje čvorova i relativno često kupanje.
Afganistanskim hrtovima, seterima i španijelima treba svaka tri mjeseca odstraniti mrtvu dlaku, nakon čega slijedi kupanje. Otprilike u isto vrijeme treba podšišati i dlaku španijela. Jorkširske terijere i maltezere šišajte oko četiri puta godišnje. Nekim izložbenim primjercima (posebice afganistanskim hrtovima i jorkširskim terijerima) je prije prikazivanja potrebno nauljiti dlaku i omotati je papirom za kovrčanje.

Španijeli
Posebnu pažnju obratite šapama i uškama. Dlaka što raste između prstiju se lako zamrsi. Suvišak dlake na uškama i u ušnom kanalu može uzrokovati bolest. Španijelima koji žive na selu dobro podrežite dlaku na tim mjestima, jer njihovo krzno jako privlači sjeme trave koje se uvlači u ušne kanale, a može čak ući u kožu između prstiju.

Kovrčava dlaka
Bedlingtonski terijer, pudli, plavi irski terijer.
Ovi se psi ne linjaju ali im dlaka stalno raste, pa je šišanje i kupanje potrebno svakih šest do osam tjedana. Kratke dijelove krzna dobro iščetkajte svaka dva dana. Dulje, lepršave dijelove krzna počešljajte prve. Većina mrtve dlake koja otpada s ovih pasa je sekundarna, pa zanemarivanje obično vodi stvaranju pusti. Ista vrsta dlake se javlja i u ušnim kanalima, pa se tamo može zadržavati otpala dlaka. Zato često pregledavajte uši, kako se ne bi začepile ušnim voskom i dlakom.

Psići
Prvo šišanje je u dobi od 14 do 15 tjedana. Šum škara može preplašiti mladog psića, posebno ako na šišanje ide izvan kuće. Psića naviknite na šum postepeno približavajući električnu britvu, i držeći je uz kožu. Prije svega ostaloga, škarama skratite dlaku ispod repa.

Glatka dlaka
Pasmine kratke, fine dlake: mali engleski hrt, bokser. Pasmine dulje, gušće dlake: labrador.
Najlakše se njeguju. Dulja dlaka zahtijeva češljanje i četkanje, dok je za kraću dovoljna pseća rukavica.
Učestalost kupanja ovih pasa ovisi o tome koliko su prljavi, ali se većina prljavštine i blata nakon sušenja može iščetkati. Ove pasmine nemojte prečesto kupati, kako ne biste isprali vodonepropusna ulja koje koža ispušta zbog zaštite.

Oštra dlaka
Većina terijera -zapadnoškotski bijeli, silihemski, kern, norvič, lejklendski, erdel; također i oštrodlaki jazavčari.
Tim je psima potrebno redovito češljanje kako bi se izbjegli čvorovi. Gornji sloj treba skratiti svaka tri do četiri mjeseca, nakon čega slijedi kupanje. Druga je mogućnost šišanje aparatom svakih šest do osam tjedana. Škarama pažljivo skratite dlaku oko očiju i uški.

Ekstremi
Neobične pasmine tipične dlake.
Svakoj je pasmini potrebna njega, bez obzira na vrstu dlake. Postoje pasmine s vrlo malo dlake, poput meksičkog ćelavog i kineskog ćubastog psa. Premda je gotovo i nema, dlaki je ipak potrebno četkanje i češljanje. Pasmine poput mađarskog ovčara i pastirskog psa, imaju gustu dlaku u pramenovima koju bi tokom rasta trebalo uljiti. Uzgajatelji i veterinar će vam dati savjet o njezi bilo kakve posebne vrste dlake.