O psima

zana-i-mali-v.jpg"Došao je i taj dan - uspjela sam "nagovorit" starce da dovedem psa kući. Surfala sam Internetom i već neko vrijeme "snimala" tog psa..." priča nam Marta Gold iz Križevaca, vlasnica prve uzgajivačnice komondora u Hrvatskoj. "Nije prošlo niti mjesec dana od tada, a Gobi - mađarski pastirski pas, štene staro dva mjeseca, bilo je u mojem dvorištu. Njega sam kupila u jednoj mađarskoj uzgajivačnici."

"Kako živim u kraju gdje je uzgajanje pasa dosta popularno, na prijedlog prijatelja sam otišla s Gobijem, kada je bio star tri mjeseca (najranija dob da se psa izlaže na izložbi pasa) na CACIB Zagreb, pa na još jedan, na još jedan i ubrzo sam shvatila da je moj pas uvijek pobjednik što je dokazao svojom kvalitetom, ali je i uvijek bio jedini u svojoj pasmini (u našoj zemlji i u inozemstvu). Pobjeđivanje nam se jako svidjelo! Tako sam registrirala uzgajalište pod imenom Marta's Rastazz 59/03 FCI i to je prvo i jedino uzgajalište komondora u Hrvatskoj! Nekoliko godina kasnije nabavila sam kuju od renomiranog uzgajivača iz Mađarske, to je Zana - kujica koju sam pripustila Gobiju."

"U uzgoj pasa sam se upustila uz veliku odgovornost, s obzirom da se danas na kinološkom tržištu prodaje doslovce sve i svašta. Moji psi imaju obavljen uzgojni pregled, rodovnike priznate od FCI organizacije, zdravstvene pretrage i potpunu papirologiju čime garantiram gene, zdravlje i naravno temperament pasmine komondor, koja je kralj među mađarskim pastirskim psima. Zana je okotila 8 štenaca, što je pravo čudo za komondore, kojih je inače 3 ili 4 u leglu i to 4 kujice i 4 mužjaka - idealno! Psi su okoćeni 11. 02. 2008., u mojoj sobi, u Križevcima."

Štenci od 600 do 1300 eura

mali-1.jpg Cijene štenaca variraju, naime, u Mađarskoj komondor košta oko 600 eura, međutim uzgajivači ove pasmine tamo ne rade snimku kukova ili ih radi to vrlo malo, a snimka kukova velike pasmine je od velike važnosti, jer na taj način se kroz uzgoj bilo koje pasmine pa tako i komondora kontrolira jedna velika genetska mana, a to je displazija kukova, zbog koje pas sa 5-6 godina starosti može postati nepokretan.

U Americi i Italiji je cijena od 1300 eura pa nadalje. Ovo nije popularna pasmina i za nju zna vrlo mali broj ljudi. Ljudi koji žele od psa da im čuva posjed, kuću, životinje i sl., obično kupe neku poznatiju pasminu, pa još i plate trenera da se pas nauči čuvati. Komondora ne treba ništa učiti, oni su samostalna pasmina od davnina i najbolje u svemu je da moji psi nikada od neznanca ne bi uzeli nešto i nitko nepoznat ne može ući u dvorište, jer ga komondor čuva. 

Podrijetlo i povijest

Za komondora se vjeruje da je jako stara pasmina, iako povijesni podaci i bilješke postoje tek nekoliko stoljeća unazad. Vrlo je vjerojatno da je komondor došao do Danube Basin (današnje Mađarske) s nomadskim plemenima koja su obitavala ondje u devetom stoljeću. Ti prijašnji komondori su bili korišteni za zaštitu stada ovaca, koza i krava od grabežljivaca (vukova, medvjeda i ljudi). Najviše komondora danas ima u Mađarskoj i u SAD -u, po svakoj zemlji oko 2 ili 3 tisuće. No, u cijelom svijetu broj komondora je puno manji od 10.000.

mali-pavaju-2.jpgKarakteristike pasmine

Pravilan komondor bi trebao dati dojam impozantne snage, hrabrosti, poštovanja i ujednačene raspoređenosti. Komondor je velik, srednje velikog kostura, mišićav pas, s neobičnom, bijelom (nikad obojanom ili crnom) dlakom koja se slaže s resicama dlake i to se naziva čvorići. (Teško je zamisliti ako nikad niste vidjeli, ali to je nešto slično dreadlocksima koje imaju rastafarijanci). 

Njega komondora

Najinteresantnija i najčudnija stvar kod komondora je njegova dlaka i baš zato što je neobična, vlasnici komondora imaju više problema s brigom oko dlake nego s bilo čim drugim. U štenaca je dlaka čupava i kovrčava, s naglaskom da se pretvara u kovrčave uvojke. Između 8. i 10. mjeseca krzno se počinje upetljavati i uzlati. To upetljavanje je znak da je proces čvoranja dlake počeo. Veće petlje dlake moraju biti rastrgane u manje dijelove (čvoriće) - to je jednostavna procedura, iako može iscrpiti i oduzeti mnogo vremena, ako su čvorovi jako čvrsti i veliki. No kad se jednom formiraju, čvorovi će se s vremenom produživati i počet će dodirivat zemlju, u slučaju da se psa ne šiša.

Poslušnost

Pravom zaljubljeniku u komondore niti jedan drugi pas ne može zamijeniti veličinu duše i smisao za odgovornost posjedovanja ove pasmine. Iz tog razloga komondor može biti pravi izazov kad je riječ o poslušnosti. Komondori su pametni i bili su uzgajani da razmišljaju samosvjesno, stoga im može biti teško u potpunosti vjerovati čovjekovoj budalaštini. Lako ih je trenirati u početku. Jednom kad izvrše zapovijed, smatraju da je nema potrebe ponavljati. Često na natjecanjima komondor može biti viđen kako s manje entuzijazma izvodi jednu te istu vježbu. Zakašnjenje u okretima uvijek se  čini kao najveća točka neuspjeha. Kod puno komondora se može vidjeti kako gledaju suca kao da je grabežljivac. Suci koje prate psa naokolo u ringu istodobno ga čine jako nervoznim. Svjesni su svog velikog postignuća, ali neki od njih bi mogli iskušavati domišljatost svog trenera.

mali-3.jpgIzlaganje

Ništa nije impresivnije nego kad se komondor izlaže u ringu. Čist, dobro predstavljen, sretan komondor će privući svačiju pažnju. Iako komondori nisu uvijek prvi na svakoj izložbi, nekoliko njih je postiglo najviše titula. Komondori se kreću ležernim korakom i postavljeni su poput četverokuta. Dlaka bi trebala biti čista, a noge i usta valjano podšišani. Na izložbama postoji pravilo koje zabranjuje stavljanje bilo kakve supstancije u dlaku, što znači da nema pudera ili sredstava za izbjeljivanje.

Veličina i držanje

Komondor je velika, jaka i impozantna životinja. Mužjak u razvoju ima 50 kg ili više i visina u ramenima mu je najmanje 70 cm. Kuje su teške 40 kg ili više, a visoke su najmanje 65 cm u ramenima. Oba spola su velika i zastrašuju ljude koji nisu poznavaoci pasa. Komondor ima srednje velik kostur i jako mišićavo tijelo s iznenađujućom količinom snage. Komondor bi trebao biti dovoljno velik i snažan da izdrži zamoran zadatak u oštroj klimi.