dumovec-v.jpgGradsko sklonište u Dumovcu posljednja je dva tjedna pretrpano, kao i prihvatilište Noine arke, Sveta Klara i stacionar Veterinarskog fakulteta, a gotovo svakodnevno djelatnike na početku radnog vremena dočeka nekoliko pasa vezanih uz ogradu, ili pak kutije pune promrzlih štenaca.

Odlaskom građana na skijanje broj napuštenih pasa i mačaka još se više povećava, a iako bi se neodgovorni vlasnici za takvo ponašanje prema zakonu morali kazniti sa 15 tisuća kuna, prema riječima Jadranke Dragović, koordinatorice Info centra za kućne ljubimce, tu kaznu još nitko nije platio. Veterinarska inspekcija nam pak jučer nije mogla dati podatke o broju kažnjenih osoba ili podnesenih prekršajnih prijava.

"Od Božića i Nove godine je ludnica. Svaki dan nalazimo pse vezane za ogradu i po nekoliko štenaca u kartonskoj kutiji. U subotu smo ih primili sedam. Gotovo nijedan pas, nažalost, nije mikročipiran. Sada ih imamo preko 170, natrpani smo do kraja", rekao je veterinar iz Dumovca Jozo Galić.

Problem velikog broja napuštenih ljubimaca uvelike bi se smanjio zakonskom obvezom mikročipiranja svih pasa, smatra Dragović.

"Nije razlog ni ljetovanje ni skijanje, nego to što psi nisu mikročipirani i što oni koji izbace psa, nikad nisu kažnjeni.  A tu je velik problem i veterinarska inspekcija koja nije nikoga kaznila", rekla je Dragović i istaknula da tijekom 2007. godine nijedan slučaj koji su proslijedili veterinarskoj inspekciji nije završio na Prekršajnom sudu.


pas_na_cesti.jpg "Znali su nam se javiti ljudi koji su se vozili iza auta iz kojeg je neki pas izbačen, koji su zapisali registarsku oznaku vozila i bili spremni svjedočiti, ali čak ni to nije bilo dovoljno.  Imali smo i svjedoke koji su bili spremni ići na sud i unatoč tome ništa. Zvali bismo policiju, no jednostavno nitko nije bio spreman reagirati A većeg dokaza od toga nikada ni nećemo imati", kaže Dragović.

Psi na autocesti umiru od gladi i smrzavanja

"Nezamislivo je da netko uplati skijanje za cijelu obitelj, a ne pobrine se za čuvanje psa pod svojom skrbi. Pored opasnosti od udarca automobila, gladi i žeđi, napuštenim životinjama zbog velikih hladnoća prijeti i smrzavanje", rekao je predsjednik udruge "Prijatelji životinja" Luka Oman i pozvao građane da, umjesto da kupuju, udome napuštene pse i mačke.