djecak_i_stene.jpg

Nije riječ o uobičajenom suživotu ljudi i životinja, onom višestoljetnom pripitomljavanju, dresiranju i prilagođavanju vrsta, koje je kulminiralo u međusobnoj pomoći kod preživljavanja i obavljanja konkretnih poslova. Uloge su se malčice izmijenile, pa psi više ne služe kako bi čuvali kuću, a mačke kako bi lovile miševe. Za kuće su izmišljeni elektronski alarmi, a za miševe profesionalci terminatori. Psi i mačke se danas ne bave manualnim poslovima, nego su prešli u tercijarne djelatnosti i od fizikalaca postali surogati ljubavi.

Nedavno sam od poznanika čula za postojanje tzv. tečajeva poslušnosti. Navodno je riječ o nekom kultiviranijem obliku dresure. Nema više uobičajnih "sjedi" i "daj šapu" te šibe i zamotuljka novina koji se pedagoški izmjenjuju s komadom krvave iznutrice i češkanjem iza uha.

Igrališta i bazeni u vrtićima

Američki četveronošci moraju prvenstveno naučiti kako voljeti svoje gazde i kako im tu ljubav iskazivati. Istodobno im gospodari poklanjaju sve više pažnje, ali i novca. Tijekom prošle godine Amerikanci su na svoje ljubimce potrošili oko 35 milijardi dolara! Dio je otišao na već spomenute tečajeve "humanizacije", dio na osiguranje jer veterinarske usluge stoje gotovo kao liječničke, a dio i na "vrtiće" jer dok je gazda na poslu osam ili deset sati, nije u redu da životinjice budu ostavljene same kod kuće. Ti vrtići, koji stoje i do 30 dolara dnevno (cijene variraju na osnovi pseće težine), često imaju ljetnu varijantu s velikim vanjskim igralištem i bazenom, te zimsku s natkrivenim igralištem i teretanom, gdje psi i mačke mogu vježbati i trčati po pokretnoj traci, dok vani pada snijeg ili kiša. Takvi centri uglavnom ugošćuju 50 do 100 životinja. Na njih 12 dolazi jedna "teta" ili "striček" koji ih paze, čiste, hrane i vode u šetnju.

U blizini mog stana nalazi se "životinjski supermarket" Petco, mjesto koje ne smijete propustiti ako se nađete u New Yorku. Odmah uz blagajnu nalazi se odjel odjeće i obuće. Kišne kabanice, topli krzneni prsluci sa škotskim uzorkom, vuneni džemperi u raznim bojama i modelima. Vidjela sam i cipelice od kože, neku vrstu psećih mokasina koje se koriste kod snijega i leda, u slučaju da nemate haskija. U jesen sam naišla na kostime za Halloween, dok sam u istom razdoblju u Central parku naišla na dobermana maskiranog u Batmana i manjeg mješanca Supermana, opremljene odgovarajućim plaštevima. Dalje se nalazi odjel s namještajem i kućnim potrepštinama, poput malih anatomskih kauča s uzorkom leoparda, te stupova obloženih konopom na koje se mace penju i grebu. Tu je i prehrambeni dio koji, uz ostalo, nudi i biološki uzgojenu hranu. 

horoscop_sa_psicem.jpgHoroskop za ljubimce

Na blagajni sam kupila nekoliko časopisa namijenjenih ljubiteljima životinja. Da se razumijemo, nije riječ o nekoliko fotokopiranih listova papira koji se jedva čitaju, smrde po tinti i prljaju ruke, nego o više stotina glatkih i skliskih stranica u boji, s izvanrednom grafikom i fotografijama. Od blagajnica sam doznala da je najtraženiji mjesečnik New York Dog. U njemu, za nekoliko dolara, možete pročitati informacije i savjete koji se kreću od najmodernijih psećih frizura i mode, savjeta stručnjaka kako da vam u brakorazvodnoj parnici bude dodijeljen kućni ljubimac do najuspješnijih dijeta, navodno Atkinsonove, za bucmastije četveronošce. Tu je i Doggiescopes iliti pseći horoskop, sa znakovima predstavljenim u psećem obliku, pa imamo psa Djevicu u ružičastoj boji, Ribu, Ovna, Bika i Jarca sa psećim ušima te psećeg Vodenjaka i Vagu koja na dva suprotstavljena tanjura imaju dva šteneta.

Joga i nekrolozi psima

Veći dio časopisa obuhvaća plaćene oglase. Osim usluga dog i cat "sitiranja" te raznih tečajeva poslušnosti, naišla sam i na oglase fotografa specijaliziranih za slikanje kućnih ljubimaca, te satove yoge.

Osim plaćenih reklama, New York Dog nudi i besplatni prostor na kojemu se objavljuju stvarno dirljivi nekrolozi umrlim ljubimcima. Kad se neizbježno dogodi, u gradovima koji nemaju vrtova, a zemlja se kupuje na vrećice, postoje za njih specijalna groblja. Za tu posljednju potrebu svoga kućnog ljubimca gazde mogu kupiti za 500 dolara parcelu na Staten Islandu, groblju koje se širi najbrže u gradu.

U sredini časopisa je veliki poster Central parka s omiljenim šetališnim rutama i naznačenim "pješčanicima za pse". Riječ je o ograđenim prostorima, opremljenim drvenim penjalicama, u kojima se pse pusti na igranje. Pješčanici su podijeljeni na one za male i velike pse, a kod metalne ogradice se nalazi letvica s označenim inčima, gdje neupućeni mogu provjeriti spada li njihov Fido u male ili velike.