stene_i_djecak.jpg Roditelji koji imaju sve manje vremena, a svjesni su da će većina brige oko kućnog ljubimca spasti na njihova leđa, rijetko su oduševljeni tom idejom, pa takvi razgovori završavaju suzama, lupanjem vratima i durenjem mlađih članova obitelji. Srećom, to ne potraje dugo, jer dječju pažnju brzo zaokupi nešto drugo.

 

Kao i u gotovo svakoj raspravi, obje strane su u pravu. Evo zašto smo "za" kućnog ljubimca:
▪ kućni ljubimac može igrati važnu ulogu u odrastanju
▪ ljubimac će "odvojiti" dijete od televizora i kompjutora
▪ ljubimac pozitivno djeluje na zdravlje
▪ ljubimci uče djecu odgovornosti
▪ djeca uz ljubimca borave u prirodi i šire interesne sfere
▪ djeca koja imaju kućne ljubimce komunikativna su i lakše sklapaju prijateljstva
▪ djeca postaju svjesnija obveza i odgovornosti

Evo zašto razumijemo i drugu stranu:
▪ ponekad stvarno ne postoje uvjeti za držanje životinje
▪ netko kućne ljubimce smatra teretom
▪ neka djeca su alergična na životinjsku dlaku
▪ ponekad veliki broj obaveza ne ostavlja vremena za brigu koja je potrebna životinji

Gotovo u svakoj obitelji najveća borba vodi se oko brige. Djeca obećavaju da će sva briga oko ljubimca biti njihova, no roditelji znaju da to baš i ne završi tako. Jutarnje šetnje s psom, mijenjanje vode u akvariju, čišćenje krletke i briga oko hrane gotovo uvijek padne na njihova leđa. E sad, klinci i klinceze, ukoliko stvarno želite životinjskog prijatelja, poslušajte nekoliko savjeta:
▪ bez obzira želite li psa, mačku, ribicu ili pticu, razmislite koliko vremena dnevno možete odvojiti za brigu i druženje
▪ životinje ovise o vama pa na njih ne smijete zaboraviti
▪ pas mora u šetnju po svim vremenskim uvjetima i tu nema iznimke
▪ životinja se može razboljeti i uginuti, za to se morate pripremiti
▪ ljubimac traži odricanje, što znači da ćete ponekad morati odbiti poziv u kino ili na nogomet

zuto_stene.jpg Sa sigurnošću vam možemo reći da je teško odoljeti tužnom dječjem pogledu koji želi malenog čupavog psića ili mačkicu, no nemate li uvjeta za mačku ili psa, pokušajte odabrati manje zahtjevnog kućnog ljubimca. Dobar prijatelj može biti i mala zlatna ribica, kornjača ili hrčak. Uz pokoji savjet roditelja, o njima brigu možete voditi samostalno i dokazati da ste svjesni odgovornosti koju donosi ljubimac. U trenucima ljutnje teško je povjerovati da će išta moći zamijeniti šetnju s toliko željenim psom, no razmislite kako je dobar osjećaj kada nakon puno truda papigica nauči izgovoriti vaše ime ili kada svom malom hrčku uspijete objasniti za što služi kolut u njegovoj krletki!

A onda, tko zna, možda se jednog dana u kutak vaše sobe doseli mala čupava loptica!

I još nekoliko podataka za klince, klinceze i roditelje:

▪ na bostonskom institutu za psihologiju utvrđeno je da ljubimci mogu postati sastavni dio pozitivnog gledanja na život
▪ kućni ljubimci odlična su prevencija od stresa
▪ djeca koja odrastaju uz ljubimce odgovornija su, društvenija i lakše uče
▪ dokazano je da djeca koja odrastaju uz psa ili mačku manje pate od alergija

I ne zaboravite, kućni ljubimci pozitivno će djelovati na velike i male članove obitelji samo ako su željeni i ako se o njima vodi briga!

bokser_i_curica.gifKutak za mame i tate

Evo odgovora na nekoliko najčešćih pitanja vezanih uz nezgode s kućnim ljubimcima:

Pas ima gliste. Hoće li ih dobiti i dijete?
Postoji mogućnost da se dijete zarazi glistama, ali to se rijetko događa. Simptomi su povišena temperatura, kašalj i grčevi. Dijete možete zaštititi tako da ga ne puštate u dodir s psećom stolicom, a dogodi li se to slučajno, odmah ga okupajte i promijenite mu odjeću. Svježa pseća stolica nije zarazna, jer jajašca moraju neko vrijeme biti u vlažnoj sredini kako bi se razvila.

Dijete i pas igraju se istim igračkama. Je li to opasno?
Ako je pas zdrav, ne morate se bojati, ni vaš stan sigurno nije besprijekorno čist, a o parku gdje se dijete igra da ne govorimo. Dijete se mora naviknuti na malo nečistoće, kako se pri udaru prvih bakterija ne bi razboljelo.

Mačka je ogrebla dijete, što napraviti?
Najvažnije je da mačka, bilo da hoda po vani, bilo da živi samo u stanu, redovito bude cijepljenja i pregledana. Pažljivo operite ranu antibakterijskim sapunom i toplom vodom, a želite li biti potpuno sigurni, odvedite dijete liječniku na pregled.

Mogu li buhe prijeći sa psa ili mačke na dijete?
Djecu mogu napasti buhe sa psa ili mačke, a na koži djeteta pojavit će se sitni crveni ubodi. Ako je dijete sklono alergijama, moglo bi reagirati nešto burnije. Mačke i pse treba redovito pudrati puderom protiv buha, te im prilikom izlaska iz kuće staviti ogrlicu protiv buha.

Dijete je pojelo malo pseće (mačje) hrane. Može li mu se nešto dogoditi?
Pseća hrana nije štetna. Sadrži sastojke kojih ima i u ljudskoj hrani, poput bjelančevina, masnoća, vitamina, željeza i kalcija. Jedino što nije baš finog okusa za ljude!

I za kraj...

Veterinari i pedijatri slažu se oko jednog: ne postoji idealno vrijeme kada djetetu treba nabaviti kućnog ljubimca i ne postoji idealan ljubimac za malo dijete. No, djetinjstvo uz životinje je zabavnije, a dijete će steći radne navike, pa možda da ipak nabavite zlatnu ribicu ili malu kuštravu lopticu...