O psima

 

engleski_buldog_odrasli_i_stene.jpgEngleski buldog je pas kompaktne, čvrste građe i zbijenog tijela. Miran je, suzdržan, hrabar i jako snažan, ali rijetko će kada pokazati svoju snagu. Iznimno je druželjubiv, obožava svog vlasnika, ali i ostale ukućane, iako izgleda zastrašujuće. Izuzetno je nježan i nema potrebu za puno kretanja. Iako su nekada služili u druge svrhe, pa i borbene, zbog čega im je i narav bila oštra, pažljivom selekcijom karakter psa je ublažen i danas kotira kao jedan od najboljih kućnih ljubimaca.No, svoje čuvarske sposobnosti još nije zaboravio, pa svakog gosta najavljuje karakterističnim lajanjem. Izuzetno voli djecu i uživa u igri. Pasmina buldog zapravo potječe od starog azijskog mastifa, oblikovao se tijekom desetljeća u Velikoj Britaniji, a ime buldog dobio je u srednjem vijeku.

buldozi_stenci.jpg

Nizak je rastom, širok, s velikom teškom glavom. Optimalna težina za mužjaka je 24 do 25 kilograma, a ženke od 22 do 23 kilograma. Visina im nije standardizirana, a kreće se od 30 do 35 centimetara. Lubanja mu je široka, što šira to bolje, a koža koja prekriva lubanju mora biti naborana.

Gubica je kratka i plosnata, njuška široka i crna, nosnice širom otvorene, gornja usnica ovješena, a donja vilica je duža od gornje. Oči buldoga su okrugle, široko razmaknute i vrlo tamne. Uši su im malene i tanke, preklopljene unatrag, vrat je savijen, rep kratak, nisko nošen, dlaka je kratka i mekana, riđe ili bijele boje ili bijelo šarene. Crna boja nije dopuštena.

Zbog velike glave štenad se teško rađa, pa na svijet mladi dolaze najčešće carskim rezom. Kako su mnoge ženke neplodne, jasno je i zašto im je cijena dosta visoka.

francuski_buldog_u_kosarici.jpg Drugi, francuski buldog je, kao što mu i ime kaže iz Francuske, a pretpostavlja se da su kod stvaranja te pasmine sudjelovali mops i brabantski psić. To je pas malog uzrasta, težak od 6 do 12 kilograma, velike i kvadratne glave, kratke i plosnate gubice. Čeljusti su mu široke i snažne, stop jako naglašen, oči tamne, okrugle i ispupčene.

Uši su pri korijenu široke, a pri vrhu zaobljene, uspravno nošene. Prsni koš je bačvast sa zaobljenim rebrima, rep je kratak, nisko nošen, dlaka kratka, sjajna i mekana. Javlja se u tigrastoj (crna i crvenkasta) i boji prepelice (osnova bijela s tigrastim mrljama). Pas je hrabar, okretan, uravnotežen, inteligentan, privržen i osjetljiv.

Pripadnici ove pasmine su bistri i brzo uče, vole ljude, osjećajni su, tolerantni prema djeci, zaigrani, veseli, osjećajni su, ponekad neobuzdani. Znaju biti ljubomorni ako vlasnik svoju pažnju usmjeri na nekog drugog. Žele biti s obitelji i teško podnose samoću.

Njega francuskog buldoga nije komplicirana, treba ga povremeno iščetkati gumenom rukavicom, očistiti mu uši, podrezati nokte, a nabore na licu održavati čistima Najbolje je pritom koristiti poseban losion koji se može naći u specijaliziranim trgovinama.