pas_njuska_cvijece.jpgTrebamo biti svjesni izvanrednih sposobnosti naših pasa i njihove potrebe da koriste svoja osjetila. Dozvoljavajući psima a posebno štencima da istražuju, onjuše i okuse razne sigurne objekte pomaže u razvoju njihovog mozga. Psi vole njuškati i istraživati, međutim, pripazite da ne preopteretite štene s previše podražaja. Par minuta dnevno bit će sasvim dovoljno za malenog psića.

Dajte svom psu razne sigurne artikle razbacane po kući da ih istražuje u trenucima dokolice. Nema potrebe kupovati skupe igračke, psi vole proučavati i igrati se sa starom kartonskom kutijom jednako kao i s igračkom i čak im ne smeta ako je kutija razbijena. Možete u nju sakriti neke slasne poslastice, ili ih staviti ispod drugih zanimljivih predmeta da ih pas otkrije.

Ako vas pas želi proučiti neki predmet koji mu ne može nauditi, pustite ga da istražuje po želji, budući da će mu to pomoći u razvoju samopouzdanja. Dajte svom psu dovoljno mjesta za istraživanje, ne ometajte ga i ne prekidajte ga. Psi trebaju istražiti svoje okruženje, kako bi spoznali svijet oko sebe. Ovaj "rad nosom" oduzet će psu više energije od duge šetnje - za psa je to težak rad, no nužan je za njegov razvoj i pouzdanje.

Brojni su problemi koji mogu nastati uslijed nedostatka samopouzdanja, pa ne sprečavajte psa u korištenju njegovih osjetila. Na kraju krajeva, za to je stvoren. Međutim, nemojte mu dozvoljavati da proganja nikoga i ništa - držite ga na uzici dok ne dođete na osigurano područje. Oni će se prvo ogledati po novom okruženju, a zatim će spustiti glavu prema tlu i početi upijati informacije pomoću svog nosa. Ne bismo ih smjeli trzati dok su na uzici ili im vući glavu gore. To bi moglo oštetiti kralježnicu psa.

Kad ste u šetnji sa svojim psom, učinite šetnju ugodnom. Ne šetajte psa na kratkoj uzici, prisiljavajući ga da uskladi svoj korak s vašim. Dozvolite mu da hoda polako na dugoj uzici, da njuška i istražuje okolinu. To će biti ugodnije iskustvo za vašeg psa, više će ga mentalno stimulirati i iziskivati će veću potrošnju energije od obične duge, ravne šetnje.

pas_njuska_cvijece_2.jpgKoristeći osjete, pas prima veliku količinu informacija, kao da čita dnevne novine - tko je prošao, što se dogodilo, zašto je netko tuda prošao i još puno informacija koje mi ljudi ne znamo i ne možemo omirisati.

Neki predmeti se psima mogu činiti zastrašujućima, posebno za štence. Dozvolite im d aim se približe i istraže ih njihovim vlastitim tempo mi na njihov vlastiti način, bez guranja ili požurivanja. Naše uplitanje može donijeti više štete nego koristi u takvoj situaciji. Ako pas želi otići od zastrašujućeg predmeta, dozvolite mu da to napravi, to je sasvim u redu, pa će možda biti spreman suočiti se s njime neki drugi dan. Također omogućite svom psu da ima odstupnicu iz svake situacije, što će mu pomoći da se osjeća sigurnijim, znajući da može otići ako stvari postanu previše zastrašujuće za njega.

Slijeđenje mirisa je zabavno za vašeg psa, pa mu dozvolite da čini ono za što je rođen. Razumijevanje potreba vašeg psa predstavlja početak razumijevanja samog psa i razvoj dobrog odnosa s njim.