Postoje osobe kojima su psi više od prijatelja, osobe koje su najboljem čovjekovom prijatelju bez zadrške povjerile svoj život. Psi vodiči slijepim su osobama oči, njihov korak u svijet. Svaki je prvi korak težak, a kako se ti psi i njihovi budući vlasnici pripremaju za ove nove uloge te kako im pomoći, saznali smo iz prve ruke.

Tridesetogodišnjoj Gordani Božić život se u potpunosti promijenio dolaskom Abbe. Prije nje ovisila je isključivo o tuđoj, najčešće roditeljskoj pomoći i vrlo se malo kretala. Dugo je razmišljala o psu vodiču, ali, priznaje, nije imala hrabrosti za konačnu odluku, sve dok jednog jutra nije odlučila prijaviti se Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet, te je nakon pet mjeseci u njezin život ušla Abba.

psi-za-slijepe3.jpg

"Presretna sam. Tek sada sam se potpuno opustila. Puno se više krećem nego prije što sam je imala, ali i više nego na samom početku kada je došla. Sada Abba uživa moje puno povjerenje!"

Mlada Velikogoričanka ističe kako s Abbom na javnim mjestima i u javnom prijevozu ima samo pozitivna iskustva. Posebno hvali vozače ZET-a koji su uvijek spremni pomoći, pa je pitaju gdje treba izaći ili zamole nekog od putnika da joj ustupi mjesto. A Gordana je vrlo aktivna: svakoga dana putuje do Instituta za crkvenu glazbu gdje uči sviranje orgulja i pjeva u dva zbora, sve to uz Abbinu pratnju.

Promicanje osnovnog ljudskog prava na samostalnost i neovisnost u kretanju temelj je programa Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Provodi se kroz školovanje i dodjelu pasa vodiča u svrhu osposobljavanja slijepih osoba iz područja orijentacije i mobiliteta, te osposobljavanja slijepih osoba za korištenje bijelog štapa. Udruga također utječe na poboljšanje kvalitete života osobama u invalidskim kolicima dodjelom rehabilitacijskih pasa, a radi poticanja komunikacije i igre, poboljšanja motorike i stjecanja odgovornosti djeci s teškoćama u razvoju dodjeljuju se terapijski psi.

Tijekom petnaest godina djelovanja, opisuje predsjednica Mira Katalenić, udruga je, na temelju stručne literature, izradila vlastiti program školovanja pasa vodiča, a primjenjujući propisane standarde postala je član International Guide Dog Federationa. U suradnji s Vladom izradili su Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča na koji su posebno ponosni.

psi-za-slijepe2.jpg

Godišnje se u prosjeku školuje i dodijeli osam pasa vodiča, do tri rehabilitacijska, te do pet terapijskih pasa. Psi vodiči su najčešće labradori, a za tu namjenu mogu se osposobiti i zlatni retriveri, njemački ovčari te, za one koji su alergični na pseću dlaku, kraljevski pudli.

Dobar pas vodič je skoncentriran, u dobroj fizičkoj kondiciji, tolerantan i strpljiv, a program školovanja i dodjele traje dvije godine.

Nakon završetka socijalizacije, u dobi od 12 do 16 mjeseci, poslije testiranja genetskih predispozicija i stečenih navika u kućnom odgoju, pas ulazi u školovanje u trajanju od šest do osam mjeseci. Školovanje obuhvaća, uz obvezne vježbe poslušnosti, markiranje rubnika, stepenica, zaobilaženje prepreka, pronalaženje pješačkih prijelaza, autobusnih i tramvajskih stajališta i vođenje u prometu. Pas također mora sam pronalaziti najsigurnija rješenja u pedesetak situacija, čime će povećati samostalnost, sigurnost i brzinu kretanja slijepe osobe.

Kako ne bi vizualno komunicirao s psom, instruktor zadnja dva mjeseca obuke nosi povez na očima te prilagođava obuku ovisno o uvjetima i dinamici života budućeg korisnika. Tijekom mjesec dana slijepa osoba ovladava kretanjem sa psom vodičem u svakodnevnom radu s instruktorom. Nakon toga stručno povjerenstvo procjenjuje koordiniranost pokreta i komunikaciju između korisnika i psa, što je osnova za daljnju sigurnost i kvalitetno kretanje slijepe osobe. Psa vodiča udruga dodjeljuje besplatno.

psi-za-slijepe.jpg

Trenutne mogućnosti, kao i neadekvatan prostor za školovanje pasa, ne zadovoljavaju potrebe, naglašava predsjednica udruge, a rješenje je u izgradnji rehabilitacijskog Centra za pse vodiče i mobilitet. Grad Zagreb je dodijelio udruzi lokaciju za budući centar u okviru spomen-parka Dotrščina, a sporazumom iz 2003. godine definirano je da Vlada, grad Zagreb i udruga zajednički investiraju u centar, dajući svaki oko pet milijuna kuna. Udruga je dosad prikupila nešto više od milijun kuna uz pomoć promotivnih akcija, sponzora i donacija.

'Završeni su grubi građevinski radovi na sva tri objekta: upravnoj zgradi, stacionarnom objektu za smještaj slijepih osoba koje dolaze na prijenos za psa vodiča i smještajnom kapacitetu za pse.

U okviru centra bit će trajno spomen-obilježje svim sponzorima i donatorima koji su doprinijeli izgradnji. Posebnost će biti jedinstven perivoj za slijepe osobe, jedini takve vrste u ovom dijelu Europe. Po njemu će se slijepe osobe moći orijentirati po promjeni teksture tla i mirisima bilja u okruženju', opisuje Mira Katalenić.

Dobrotvorna akcija za izgradnju Centra za pse vodiče i mobilitet 'Imaš siće za vodiče' je u tijeku, pa i vi možete učiniti dobro djelo uplatom na račun 2360000-1500063859 u Zagrebačkoj banci.