O psima

Dva su glavna tipa kostiju u kosturu psa: duge kosti (cjevaste kosti poput kosti udova i kralježnice), te plosnate kosti (lubanja, zdjelične kosti i lopatične kosti). Premda je osnovni oblik nepromijenjen još od ranog doba, udovi se medu pasminama znatno razlikuju. Pomislite samo na razliku oblika između jazavčara i bernardinca. Razlog tome je što je čovjek selektivno uzgajao pse različite duljine i debljine kostiju.

Kako kostur radi

Kostur je sustav koštanih poluga pokretanih mišićima učvršćenim na ključne točke kostiju. Kosti su povezane u zglobovima koji djeluju poput ublaživača udaraca. Imaju složen sastav što omogućuje veliku čvrstoću i stabilnost, pa ipak dopušta kretnje. Učvršćene su tetivama koje omogućuju određeni stupanj slobode kretanja u danom smjeru.

Svaki je zglob okružen zglobnom čahurom što sadrži tekućinu za podmazivanje (synovia). Krajevi kostiju unutar zgloba su pokriveni hrskavicom - glatkom površinom koja pomaže da se zglob lakše pomiče, te da se ublaži svaki udarac kad se težina psa na njega osloni.

kostur-psa.jpg

Kako kosti rastu i razvijaju se

Duge kosti se u fetalnom stadiju počinju stvarati kao hrskavične tvorevine, koje se u kasnijim tjednima skotnosti zamjenjuju pravom kosti. Kosti udova se mogu smatrati cjevastim tvorevinama sa zglobom ili raščlanjenjem na oba kraja. Dijelovi kosti izvan zglobova pokriveni su čvrstim, vlaknastim periostom. Kod mladih pasa što rastu, unutrašnji sloj periosta aktivno raste i stvara kost, povećavajući promjer kosti. Unutar cjevaste kosti, kako bi se spriječilo da kost postane predebela i preteška, stara kost se apsorbira i pretvara u druga tkiva, održavajući stalnu debljinu koštane stijenke ili cortexa.

Kad pas prestane rasti, periost postaje relativno neaktivan, premda može, dođe li do prijeloma koji treba zaliječiti, ponovno postati aktivan u tom području. Kako bi se izbjeglo da taj proces oslabi kost, unutrašnjost je ispunjena finim koštanim materijalom ili trabecullama. Prostor između njega je kod mladih životinja ispunjen koštanom srži, koja se kod starijih pasa zamjenjuje masnoćom.

Rast u duljinu se događa u područjima kosti blizu zglobova, zvanim ploče rasta. To su područja gdje se hrskavica još uvijek stvara kao rastući sloj iza ploče rasta, u metafizi. (Dijelove kostiju možete vidjeti na gornjoj rendgenskoj snimci.) Hrskavica se pretvara u kost i tako ona raste u duljinu. Kod većine pasa rast u duljinu dugih kostiju završen je do desetog mjeseca života.

Gorivo rasta

Rast kostiju zahtijeva gorivo, a ono se dovodi putem krvi. Glavnu šupljinu svake kosti snabdijeva jedna ili dvije velike arterije koje u kost ulaze kroz rupu na njoj. Epifiza prima krv kroz prsten arterije unutar čahure zgloba. Te arterije dopiru do čitave epifize kako bi hranile rastuću kost. One također dovode hranu u unutrašnji sloj zglobne hrskavice; ostatak hrane dolazi iz sinovije unutar zgloba.

Kralježnica psa

Kralježnica je cijev sastavljena od zasebnih kostiju, zvanih kralješci, povezanih jakim tetivama. Kroz središte te cijevi prolazi živčani kanal, u kojem se nalazi dragocjena leđna moždina. Kralješci se nastavljaju u rep, premda su tu mnogo manji od glavnih; većina živaca koji moraju doći do svog cilja napušta živčani kanal bliže glavi.

Između kralješaka su hrskavične pločice, diskovi, koji ublažuju prejake udarce i pokrete. Njihova struktura je poput luka - brojne tanke »kožice« i tekućina, te središte za ublažavanje udaraca poput loptice za golf.

Kako pas stari, diskovi kralježnice gube tekućinu, pa ona postaje sve kruća. U nekih pasmina, posebno kod jazavčara, pekinškog psića i baseta, to se događa ranije. Te pasmine su sklone deformacijama diskova kralježnice, što se često nepravilno naziva iščašenim diskom.