O psima

Tri su osnovna oblika lubanje psa:
Dolikocefalni -
pasmine duge njuške kao dugodlaki škotski ovčar, afganistanski hrt, doberman i foksterijer.
Brahicefalni -
pasmine kratke, tupe njuške kao mops, buldog i pekinški psić.
Mezocefalni -
grupa u koju spadaju psi između tih dviju krajnosti.

Dijelovi lubanje
Svojstva lubanje se razlikuju ovisno o obliku i tipu lubanje.
Oko se nalazi u prostoru zvanom očna šupljina, unutar luka ličnih kostiju. Dva luka ličnih kostiju određuju širinu lubanje. Oni se jako razlikuju između pasmina - one s dugom njuškom imaju prilično ravan luk, dok je kod pasmina kratke njuške luk jako zakrivljen.

lubanja.jpg

Čeljust
Oblik čeljusti se u pasa jako razlikuje (vidi okvir dolje). Službeni standardi uzgoja traže i određeni tip zagriza  svakog psa.
Mišići čeljusti su vrlo snažni. Kažu da križanac od 20 kg može zagristi silom od 165
kg; sila prosječnog ljudskog zagriza iznosi 20-30 kg.

tipovi-zagriza.jpg

Cranium
Gornji dio lubanje psa u kojemu se nalazi mozak poprilično se razlikuje u raznih pasmina. U čiuvave se uzgojnom selekcijom dobio kupolasti oblik. Nažalost, to je u nekim slučajevima dovelo do uzgoja pasa s prirođe­nim deformacijama mozga, primjerice hidrocefalusa (vode u mozgu).

Čeoni usjek (stop)
To je točka gdje se tjemena kresta završava i obris lubanje spušta prema nosnim kostima. Neke pasmine, primjerice bokser, moraju prema uzgojnim standardima imati naglašeni čeoni usjek, dok druge, kao što su engleski hrt ili bulterijer, to ne moraju.

Sa stražnje strane lubanje, tjemena kresta završava stražnjom kosti lubanje koja basetu daje karakterističan oblik glave. To se svojstvo obično ne pojavljuje kod štenadi mlađe od devet do deset tjedana.

Mozak
Pseći mozak se od čovječjeg uglavnom razlikuje po velikom mozgu; čovjek ima mnogo više sive tvari od psa. Premda oboje moraju koordinirati i upravljati tjelesnim funkcijama i pokretima, čovjek to obavlja mnogo profinjenije. Veći dio psećeg mozga se brine o osjetilima i prepoznavanju okoline. Vrlo je malo moždane mase raspoloživo za sintezu misli. Psa se može naučiti da prepozna novčić od 100 dinara, ali on nikada neće shvatiti pojam novca i koliko za taj novčić može kupiti mesa. Čak i veliki pas, kao što je bernardinac, težinom sličan čovjeku, ima mozak mase svega oko 15 posto mase čovječjega. Zanim­ljivo je spomenuti da područje psećeg mozga zaduženo za osjet mirisa sadrži 40 puta više stanica od odgovarajućeg područja ljudskog mozga.

Zubi
Pseći zubi su prilagođeni mesožderskom životu. Psi imaju velike, jake zube za trganje (nazvane koljačima) kojima pregrizaju čvrste tvari. Osim toga, posljednji se pretkutnjak u gornjoj čeljusti produljio i razvio oštricu za rezanje što se preklapa s prvim kutnjakom donje čeljusti kad pas zagrize. Dugi, šiljasti i ponešto zakrivljeni sjekutići, često zvani psećim zubima, korisno su oružje za probadanje, te za hvatanje i držanje plijena.

Kod psa se različiti zubi pojavljuju u različito vrijeme.

zubna-formula.jpg

Zubna formula
To je broj svake vrste zuba, obično prisutne na jednoj strani gornje i donje čeljusti psa.
Gornja čeljust: 3 sjekutića, l očnjak, 4 pretkutnjaka, 2 kutnjaka.
Donja čeljust: 3 sjekutića, l očnjak, 4 pretkutnjaka, 3 kutnjaka.