O psima

Gledano zajedno, mišići psa su najveći organ u njegovu tijelu. Premda je selektivni uzgoj donio velike promjene u oblik tijela i kostur, mišići psa se između pojedinih pasmina vrlo, vrlo malo razlikuju.

Kako rade mišići 

Većina mišića je pričvršćena na kosti. Plosnate kosti su glavna uporišta mišića odgovornih za pokretanje nogu. Kad se mišići stegnu, kosti za koje su oni učvršćeni se primaknu, a kad se mišići opuste, kosti se ponovno mogu razmaknuti. Dodatno savijanje udova i nastavaka zglobova obavljaju mišići što se nalaze uzduž nogu i učvršćeni su za duge kosti na kritičnim točkama, kako bi se postigao najveći moment sile. U točki dodira s kosti, mišići postaju vlaknaste tetive.

Divlji pas ima vrlo snažne mišiće - a to mu je i potrebno želi li se lovom prehraniti. Čovjekov najbolji prijatelj - domaći pas - često ima prilično mekane mišiće zbog nedovoljnog kretanja. Od današnjih pasmina, sibirski haški je najsličniji vuku te dijeli s njime snagu i izdržljivost. Radeći zajedno, sibirski haskiji mogu vući teret dvostruko teži od njih samih, i to čitav dan, brzinom od pet kilometara na sat.

 misici-i-pokret.jpg

Kako se pas kreće

Mehanizam koji pokreće psa sastoji se od kostiju, zglobova, mišića i živaca. Živčani sustav započinje i upravlja radom mišića. On šalje poruke mišićima koji rade da pokreću kosti udova.

Rad psećih udova može se usporediti sa žbicama kotača od kojih svaka naizmjence prenosi silu na tlo, i zatim se okreće do trenutka kad druga može ponoviti proces. Što je kotač veći, veću udaljenost prelazi tokom jednog okreta, i što su dulje noge psa, to mu je veći korak. Što je više naprijed njegovo težište, to pas može brže trčati, jer njegove stražnje noge ne moraju podržavati previše težine i bolje se mogu upotrijebiti za pogon. Upravo je to slučaj kod pasmina znanih po brzini i spretnosti, primjerice kod engleskih i ruskih hrtova. Kod retrivera uzgajatelji nastoje postići najbolje što se tiče težišta, zbog potrebe da ti psi nose u ustima prilično tešku divljač.

Veći dio momenta sile što psa tjera prema naprijed dolazi od snažnog odgurivanja stražnjih nogu o tlo. Kroz stražnje noge mora djelovati znatna sila, tako da pomične površine kostiju dobro pristaju jedna uz drugu, a u tom položaju ih održava složen sustav mišića i tetiva.

Skakanje

Psi nisu tako dobri skakači i penjači poput mačaka. To je djelomično zato što psi ne mogu upravljati svojim pandžama, a niti savijati noge kako to čine mačke. Psi se mogu naučiti da preskaču prepreke tako što u trku dobivaju moment potreban za skok. No snaga psa je stvarno u dugotrajnom trčanju, a ne naglom skupljanju mišića potrebnom za skok.

Psi što love vidom

Neke vrste lovačkih pasa, primjerice afganistanski hrt, perzijski hrt, engleski hrt, škotski jelenji hrt i njihovi križanci, ponekad se nazivaju dugim psima ili lovcima vida. To su  pasmine koje love vidom, a     njihove duge noge im omogućuju postizanje velikih brzina. Savitljivost njihova tijela čini ih bližim      gepardu nego nekim srodnim psima. Ti psi mogu dostići brzine od 55 - 65 km/h; gepard trči sa           90 - 100 km/h.  Brzina djelomično ovisi o tome kako pas stavlja noge na tlo. Premda spomenuti hrtovi imaju duga leđa, oni također imaju i duge  noge tako da se kod pune brzine stražnje noge spuštaju ispred točke  koju napuštaju prednje. To se jako razlikuje od pasmina dugih leđa ali kratkih nogu, naprimjer baseta, koji stražnje noge stavljaju poprilično iza točke podizanja prednjih.