O psima

neverbalna_komunikacija.jpgBudući da psi ne govore, izrečene riječi njima nisu toliko bitne kao nama ljudima. Psi razumiju neverbalne signale kao što su ton glasa, geste i stav, bolje nego što razumiju riječi.

Na primjer, kad privučete pažnju svog psa, pozovite ga na radostan način koristeći riječi na koje je navikao i drugo ime. Ako nikad prije nije čuo te riječi, svejedno će vam doći, jer prepoznaje pozivajući ton glasa koji uvijek koristite kada želite da vam dođe.

Psi su također vrlo osjetljivi na izraze lica i kontakt očima. On zna da smiješak znači kako ste sretni, a mrštenje kako niste sretni. Evo još jednog primjera: koristeći isti radosni glas u kombinaciji s velikim smiješkom, recite mu kako je užasan, grozan, jadan pas i kako ste zbilja ljuti na njega. Što će napraviti? Umjesto da se skutri od srama, on će mahati repom, migoljiti se i htjet će vas poljubiti! Zašto? Jer mu se obraćate istim tonom koji inače koristite kad ga hvalite.

Psi obraćaju pažnju i na vaš stav. Puzanje na njegovoj razini poziva ga na igru. Uspravan stav sa zabačenim ramenima je naredbeni stav i govori vašem psu kako ste vrijedni poštovanja.

Psi postaju jako zbunjeni kada se riječi, izraz lica i ton glas njihovog vlasnika ne podudaraju. Ako čučnete i vedrim glasom pozovete svog psa, ali imate mrgodan izraz lica i strogi pogled, on neće znati što napraviti! Treba li doći ili ste ljuti na njega? Ako i dođe, vjerojatno će to napraviti bojažljivo, budući da mrgodan izraz i ozbiljan pogled obično znače da ga ne čeka nešto ugodno!

Da biste postigli najbolji učinak kada odgajate svog psa i komunicirate s njim, vaš izraz lica, pogled i ton glasa moraju svi govoriti isto. Trebate koristiti različite izraze i ton u različitim situacijama i držati se tih signala. Kad naređujete psu da nešto napravi, koristite tihi, čvrsti i odlučni glas, bez smiješka ili mrštenja. Trebali biste stajati uspravno, apogled bi vam trebao govoriti kako definitivno očekujete od psa da napravi traženo - i ako razumije što se od njega traži, on će to i napraviti.

Ako vas posluša, nagradite ga velikim smiješkom i pohvalite veselim, sretnim glasom. Dajte mu do znanja koliko ste točno zadovoljni njime. Ako vas ne posluša, ružno ga pogledajte i snizite ton najniže što možete, kako biste mu uputili kratak, ali nedvojben prijekor.