O psima

Po osnovnoj strukturi oko psa je vrlo slično ljudskome, ali postoje neke razlike koje znače da pas ima drukčiji tip i opseg vida.
Oko je lećom podijeljeno u dva glavna dijela. Kako pas raste, raste i leća, a stvara je živi sloj oko nje, zvan kapsula leće.

Tri ovojnice oka
Pseće oko se sastoji od tri sloja. Sa stražnje strane su to bjeloočnica, žilnica i mrežnica. Na prednjoj strani oka bjeloočnica prelazi u prozirnu rožnicu. Sastoji se od tri dijela -žilnice, šarenice i cilijarnog mišića. Žilnica sadrži refleksni sloj, zvan tapetum lucidum. Šarenicom (prstenastim mišićem) upravlja živčani sustav i određuje količinu svjetlosti što ulazi u oko, poput otvora objektiva (zaslona) na kameri. Cilijarni mišić (prsten tkiva ispred šarenice) je točka na koju je učvršćena cilijarna resa što drži i pokreće leću. On također sudjeluje u izoštravanju slike na mrežnici i izlučuje tekućinu za hranjenje rožnice.

Mrežnica
To je unutrašnji sloj oka, osjetljiv na svjetlost. On sadrži dva tipa osj etilnih stanica - u obliku štapića i čunjića. Štapićaste stanice su vrlo osjetljive i dobro rade kod slabe svjetlosti. Razlikuju samo crno-bijelo. Čunjaste stanice rade pri boljim svjetlosnim uvjetima i mogu razlikovati boje. U mrežnici psa je samo oko pet posto stanica čunjasto, a ostale su štapića­ste, pa je pas vjerojatno slijep za boje (daltonist) - vidi u crnoj, bijeloj i nijansama sive boje.

oko.jpg

Kapci
Pseći kapci imaju više posebnih osobina. Ispod gornjeg kapka je suzna žlijezda koja stvara suze što održavaju rožnicu vlažnom, te sprečavaju da se osuši i upali. Da bi se izbjeglo neprekidno otjecanje suza niz lice, tu je i poseban sistem odvodnje. I gornji i donji kapak imaju kratki kanal u unutrašnjem kutu; oba se spajaju u jedinstveni suzni kanal za svako oko što vodi suze u nosnu šupljinu. Različite teškoće mogu uzrokovati začepljenje tih kanala; vrlo važno je shvatiti te probleme ozbiljno.

Trepavice

Pas ima trepavice i na gornjem i na donjem kapku. Ako se okrenu u krivom smjeru, mogu ozlijediti oko. Deformacije kapka, poznate kao entropija i ektropija su prilično česte, i kod nekih su pasmina učestalije nego kod drugih.

Treći kapak
Psi na svakom oku imaju i treći kapak. On je uglavnom skriven pod donjim kapkom, i od njega se vidi tek mali obojeni dio u kutu oka
uz njušku, premda je kod nekih pasmina vrlo uočljiv. Djeluje kao brisač oka - zaštitni mehanizam za uklanjanje stranih tijela. Kad oko naglo upadne u očnu šupljinu, ili se povuče zbog starosti ili bolesti, treći kapak postaje vidljiviji. Ako se naglo pokaže i ostane vidljiv, to može biti znak bolesti ili lagane boli. Pripazite ne pokazuje li pas i neke druge simptome.

Vid psa
Psi vide u mraku bolje od čovjeka, djelomično zato što u mrežnici njihova oka ima više štapića koji su osjetljivi na svjetlost, a djelomično zbog tapetum luciduma što leži ispod štapića i na njih reflektira koncentriranu  svjetlost. To je od pomoći divljim psima koji vjerojatno vrlo često moraju loviti u uvjetima slabe vidljivosti. Kao dodatna pomoć u lovu, psi su posebno osjetljivi na zapažanje pokreta u daljini. Nepokretne objekte vide relativno slabo, što neke od pasa čini naizgled nespretnima.

vidno-polje.jpg

Vidno polje
Način na koji su oči psa smještene u glavi, zajedno s dobrim mišićima što ih pokreću, omogućuju psu relativno široko vidno polje. Razlike u oblicima psećih glava mijenjaju položaj očiju, i u skladu s time se mijenja i vidno polje među pasminama. Općenito, brahicefalne pasmine (kratke njuške) poput mopsa i buldoga imaju oči smještene s prednje strane glave, što im omogućuje bolje preklapanje vidnog polja od pasmina dulje njuške.

Dolikocefalne pasmine (duge njuške) imaju koso smještene oči s vrlo malim preklapanjem vidnog polja, što znači da im je binokularni vid omogućen tek u vrlo uskom kutu točno ispred očiju. To može biti djelomično objašnjenje za učestalost kojom elegantni trkaći psi (pasmine kao ruski i perzijski hrt) ulijeću u grabe ili se spotiču o male prepreke kad trče punom brzinom.

Kod čovjeka se vidno polje oba oka preklapa, tako da ima binokularni vid i dobar osjet dubine i udaljenosti. Premda psi imaju šire vidno polje, nisu tako dobri u procjeni udaljenosti.