trening.jpgBudite uvijek dosljedni i napravite trening do kraja. Nemojte izdati naredbu osim ako je vi, kao trener, nećete proslijediti do samog kraja (upamtite da je pas onoliko dobar, koliko je to njegov trener!).

Ako pas samo ponekad mora napraviti vježbe, znate što će biti njegov izbor - da ih ne napravi ako ne mora. Ovo je vrlo važno za sigurnost vašeg psa. Želite da vas pas posluša i slijedi naredbe kao što su "čekaj"  ili "ostani" dok je svezan, "ne diraj" kad hoće dirati nešto opasno ili "dođi" da ga dozovete nazad iz nevolje u koju je uvalio i sebe i vas.

Budite dobre volje u treningu, budite čvrsti i dosljedni i nikad se nemojte naljutiti. Psi nisu roboti, oni uče ponavljanjem. Dakle, ponavljajte, ponavljajte i ponavljajte. Čak i najbolje odgojen pas radi greške. Nemojte ga učiti niti jednu naredbu više od triput zaredom i tada napravite pauzu, inače će se vaš pas zasititi i izgubiti interes.

Tako recimo možete učiti svog psa da pali svjetlo. Učite ga po principu tri ponavljanja uz puno hvaljenja i onda završite lekciju. Možete to grupirati u tri puta po tri ponavljanja tijekom jednog dana. Nekad je dovoljno i jedno ponavljanje od tri puta, a u međuvremenu ga možete učiti da radi nešto drugo. Pomiješajte trening i učinite ga zabavnim, pa će vam vaš pas željeti ugoditi. Ako je potrebno, ponekad možete koristiti poslastice.

Ako ste u mogućnosti, prođite potpuni osnovni/napredni tečaj s kvalificiranim trenerom dostupnim na vašem području. Čak i ako smatrate da imate najpametnijeg psa na svijetu, ipak završite tečaj. Naučit ćete nešto novo i to sigurno neće biti uludo bačen novac.

dog_training.jpgPobrinite se da imate odgovarajuću opremu za trening i korištenje na javnim površinama i uočite razliku. Na primjer, šetati psa ispred sebe na fleksiju pokraj prometne ulice ili na javnom mjestu gdje prolaze pješaci, kolica i/ili skateboardi baš i nije najbolja ideja. Umjesto toga, koristite fleksi za trening - recimo za učenje naredbe "dođi" u kući. Ponavljamo da je to zbog vaše sigurnosti i sigurnosti vašeg psa. Naučit ćete razliku kad budete pohađali satove treninga.

Uvijek držite svog psa svezanog u javnosti, osim ako se nalazite u ograđenom psećem parku. Uvijek ovijte petlju uzice oko zgloba (još jedan razlog zašto ne bi trebalo koristiti fleksi u javnosti). To je vaša zadnja obrana od jurećeg psa. A nema tog psa koji neće barem jednom u svom životu jurnuti prema nekomu/nečemu ili od nečega, da je ne znam koliko dobro odgojen.

Zapamtite da ne vole svi pse, pa odgajajte svog psa u skladu s tim. Vaš bi cilj trebao biti da vam je pas toliko dobro odgojen kao i bilo koje dobro odgojeno dijete.