Odgoj pasa

runningjackrussell.jpgUvijek postoji razlog zbog kojeg pas nešto čini. Možda vlasnik koristi drugačiji ton glasa ili previše riječi kad poziva psa nazad, kao na primjer: "Dođi, hajde, vrati se, dođi tu, Rex vrati se!" uz pljeskanje, mahanje rukama, vikanje i galamu. Pas će se jako zbuniti od svih naredbi istovremeno i neće zapravo razumjeti što to vlasnik od njega želi.

Koristite samo jednu riječ i držite se nje, ne upotrebljavajte niti jednu drugu. Počnite s učenjem svog psa od početka, koristeći recimo samo riječ "dođi" vedrim tonom.

Inače je "dođi" riječ koju prečesto koristimo u svakakve svrhe. Očekujemo od našeg psa da dođe kad mu kažemo "dođi"... ili možda želimo da ostavi ono čime se bavi, očekujući od jadnog psa da shvati nijanse.

Na primjer, nekad kažemo "dođi" kad želimo da pas bude pored nas ili ga želimo maknuti iz nekog područja, ali ne želimo da dođe direktno do nas. A onda kad zaista želimo da dođe direktno do nas, očekujemo da on sam zna razliku.

U početku neka odazivanje na odabranu riječ bude uvjetovano poslasticom, a s vremenom radite sve veće razmake između vremena kada ste psa pozvali i nagradili ga nakon što se odazvao i došao na odabranu riječ. Kad vidite da se odaziva bez greške kod kuće, možete početi davati nagradu samo ponekad nakon što se odazove.

Nakon toga odaziv možete vježbati ispočetka u drugom okruženju i tako redom, kao što ste bili radili kod kuće. Kad ste i to usavršili, možete dodati nešto što će mu odvući pažnju, u početku sitnice, a zatim i veće smetnje.

Ponekad se pas ne želi odazvati zbog toga što za odaziv ne dobiva nagradu, već ga vlasnik vezuje čim se vrati i zabava je gotova.

U tom slučaju, pokažite psu da se odazivanje može nagraditi. Ovdje bi dobro došla nekakva igračka. Vlasnik može izvaditi igračku za igru i svaki put kad mu se pas vrati dobije igračku da se s njom poigra, a zatim ga opet pusti. Igra bi trebala biti promjenjiva, tako da pas nikad ne zna hoće li ovog puta dobiti igračku ili će biti svezan. Možda biste mu mogli dati poslasticu nakon što ga svežete, tako da vidi kako se i vezivanje može nagraditi.