Podmladak

 

kocenje.jpgSkotnost traje oko devet tjedana. Posljednjih par tjedana skotnosti kuji bi trebalo ponuditi "gnijezdo" na prikladnom mjestu, za što bi idealna bila topla, suha, čista soba odvojena od ostatka kućanstva, gdje možete postaviti kutiju za koćenje.

Kutija bi trebala biti dovoljno velika da omogući kuji da se istegne i dovoljno široka za veliko leglo. Trebala bi imati dovoljno visoke bočne strane da spriječi štence od iskakanja do starosti od 4 tjedna. Postavite dodatne pregrade ili zaštitu u kutove kako biste spriječili majku da prignječi štence. Grijač pod ležajem ili infracrvena lampa za zagrijavanje nad glavom koristit će da održite toplinu potrebnu za štence.

Znaci skorog okota:

 • Spuštanje maternice u trbušnoj šupljini.
 • Nadolazak mlijeka.
 • Nemir i pravljenje ležaja - kuja će se možda pokušati sakriti.
 • Pad temperature sa oko 38°C na 37°C.
 • Odbijanje hrane.
 • Širenje rodnice i početak trudova.

 

Tri faze koćenja

Prva faza - traje od 1 do 12 sati, što je vrlo promjenjivo. Trudovi mogu prouzročiti nelagodu i kuja može postati nemirna, početi dahtati i "gnijezditi" se. Mogu biti prisutni i drhtanje te povraćanje. Trudovi guraju prvi plod prema proširenoj rodnici. Posteljica bi mogla puknuti i iz stidnice bi mogla isteći plodna voda.

 

Druga faza - plod ulazi u kanal zdjelice i počinje grčenje trbušne šupljine.  Ovojnica koja okružuje svaki plod često se može vidjeti na stidnici tijekom trudova. Ona može prsnuti spontano, može ju prekinuti kuja ili štene može izaći bez nje. Najčešće je kuja ta koja raskine ovojnicu. Ukoliko to ona ne napravi, treba je brzo raskinuti kako bi se oslobodio put za zrak koji će plod udisati. Koćenje ploda obično slijedi izbacivanje posteljice unutar 20 minuta. 

Obično kuja presiječe pupčanu vrpcu svojim zubima i pojede posteljice. Dozvolite joj da ih pojede nekoliko, budući da je to dobro za nju i pomaže joj u otpuštanju mlijeka. Međutim, previše njih može izazvati ozbiljne probavne smetnje. Glavnina posteljice trebala bi biti odstranjena bez uznemiravanja kuje. Ako kuja ne uspije prekinuti pupčanu vrpcu, to možete napraviti koristeći konac, vezujući pupkovinu oko šest centimetara od tijela šteneta i presjekavši je škarama. Dozvolite štencima da sisaju između koćenja, budući da će to potaknuti lučenje mlijeka i proces povezivanja između kuje i njezine štenadi. 

 

Treća faza - ponekad se štene okoti bez posteljice, koja se izbaci kasnije ili izađe s okotom slijedećeg šteneta. Nakon okota pojavljuje se tamno - obojeni iscjedak iz stidnice, koji potječe od posteljice. Ukoliko se iscjedak pojavi prije okota šteneta, to znači da štene gubi svoju opskrbu krvlju, njegov je život u opasnosti i potrebo je priskočiti u pomoć.

okoceno_stene.jpgKad pomažete kod koćenja imajte na umu da su štenci vrlo osjetljivi i da ih je lako ozlijediti. Budite nježni.

 

 

Štene ne diše
 

Očistite membrane iz štenetovih usta i očistite svu sluz koja zatvara usta ili grlo.

Protrljajte štene žustro ručnikom kako biste potakli disanje. Možda će biti potrebno primijeniti postupak usta - na - usta. Pušite nježno u štenetov nos i usta dok mu se prsa ne počnu podizati. Ne pušite jako jer time riskirate rasprsnuće pluća.

 

 

Kada zvati veterinara 

 • Kuja se napreže sat ili više a štene ne izlazi.
 • Raspuknute membrane, no štene ne izlazi u idućih 30 minuta.
 • Veći razmak od 3 sata između koćenja pojedinih štenaca.
 • Kuja je skotna preko 65 dana i ne koti se.
 • Kuja nema trudove.
 • Kuja djeluje mlitavo.