Od trenutka parenja pa do navršenog prvog mjeseca skotnosti, dakle, u doba kad tek pretpostavljamo da je kuja začela, u pogledu apetita kuje nema vidljivih promjena. Ona i dalje jednako jede kao i prije parenja i skotnosti i ne traži nikakve promjene. No, već se tada razvijaju plodovi u njezinoj utrobi i mi joj hranom moramo pružiti svu potrebnu materiju za njihov pravilan razvoj. U veterinarskoj medicini postoji pravilo: u prvom mjesecu skotnosti majka upravlja razvojem svojih plodova, u drugom mjesecu plodovi upravljaju majkom.

To zapravo znači, da majka prvih mjesec dana razvija plodove onoliko, koliko joj to dopuštaju vanjski izvori hranjivih tvari i njezine hranidbene zalihe. Ako je započela skotnost slabo ishranjena i bez zaliha, onda će i razvoj plodova biti slab. Dapače, događa se, a da to mi ne primijetimo, da kuja majka hormonima prekine život svojih začetih potomaka i čak materiju, upotrebljenu za njihov razvoj do određene dobi, iskoristi ponovno za sebe, za očuvanje svoga zdravlja ili, možda, čak i života. Tim načinom kuja ne samo da čuva vlastiti život i ne samo da regulira broj potomaka, već štencima omogućuje da na svijet stignu životno sposobni.
Početkom drugog mjeseca skotnosti, plodovi su već toliko razvijeni da ih hormonske promjene u kuji više ne mogu zaustaviti u razvoju. Dapače, tada već i sami proizvode hormone koji djeluju na majku i iz njezina organizma izvlače tvari koje su im potrebne. Oni, dakle, tada upravljaju svojom majkom.

Ovu medicinsku postavku uzgajači moraju imati na umu. Pariti se smije, dakle, samo ona kuja koja je hranidbeno i kondicijski sposobna stvoriti i prehranjivati potomstvo. U kinologiji stoga postoji pravilo koje dozvoljava parenje kujama samo jednom godišnje, a to znači da se za leglo smije iskoristiti svako drugo tjeranje. Toliko je vremena, naime, potrebno da kuja nadoknadi sve potrošene materije u toku skotnosti i dojenja. Često se to pravilo izigrava tako da se kuja nakon jesenskog legla ponovo pripusti u proljeće. Slovu zakona je udovoljeno, ali nauštrb kuje i njezina potomstva.

prehrana-legla.jpg

Pojedinim uzgajivačima prijeti druga opasnost, upravo suprotna od mršavosti, odnosno oskudnosti. To je pretjerana debljina. Ona je najučestaliji znak hormonalnog poremećaja, a to znači da će pretjerano debela, pretila kuja uopće teško zanijeti. Ako, pak, kuju koja je parena i pri tom zanijela, iako to prvih mjesec dana još ne znamo, pretjerano hranimo tvarima koje pogoduju debljanju, možemo također utjecati na pojavu spontanog pobačaja. Sredina je, dakle, kao i uvijek najbolja. Kuju već prije parenja valja dobro hraniti i to hranom koja u sebi sadrži sve hranidbene elemente. Izbjegavat ćemo tvari koje debljaju životinju, kao što su pretjerane količine tjestenine, slatkiša i masti. U prvim danima nakon parenja kuji ćemo pojačati obroke. Nećemo povećavati njihov broj, čak niti ukupnu količinu hrane, već udio bjelančevina u hrani. To ćemo postići povećanjem kvalitetnog različitog govedskog mesa, učestalijim davanjem kiselomliječnih proizvoda i sirovih jaja. Ljuske od jaja sušit ćemo i pretvarati u prah, koji ćemo stavljati u zgotovljen obrok. U tim danima uputno je povremeno dodati po koji obrok ribica, a kadšto i tanki odrezak sirove, ali dobro provjerene teleće jetre.

Kuju ćemo još kvalitetnije hraniti na početku drugog mjeseca skotnosti, dakle, u vrijeme kad se uočavaju znaci skotnosti i kad njezinom ishranom gospodare njezini potomci. Broj obroka povećat ćemo sa dva na čak četiri dnevno, no ne smiju biti obilni. Dapače, ukupna dnevna količina hrane ne smije rasti, ali će se dvostruko povećati količina mesa, zatim će se pojačati briga o kvaliteti mesa, dodavati kiselomliječne proizvode u povećanoj količini i to svježi kravlji sir sa što više sirutke, a što manje mliječne masti, zatim jogurt i kiselo mlijeko. Svakodnevno ćemo kuji davati žumanjak, katkad obrok ribica, odrezak svježe teleće jetre, zdrobljene ljuske od jaja, a u dogovoru s veterinarom hrani možemo dodavati i koštano brašno, odnosno vitaminizirane mineralne tvorničke pripravke. Valja smanjiti količinu lako probavljivih ugljikohidrata kao što su tjestenina, riža, šećer i druge slastice, a i masnoću, samo u polovičnoj količini. Takvim načinom hranidbe kuja će dobivati sve što je potrebno njoj i njezinim plodovima. Pri tom neće mršavjeti, ali se neće niti debljati.

Na dan kad će se poroditi ne smijemo je opteretiti obilnim obrocima. Dapače, potrebno je gotovo posve uskratiti hranu; budućoj majci dat ćemo samo malo, ali zato najkvalitetniju hranu. To
je  mljevena  govedina  pomiješana  sa žumanjkom, odnosno svježi kravlji sir.

Doba dojenja
Na taj dan kuje uglavnom niti nemaju izražen tek, kao niti slijedećih dan - dva poslije poroda. Ali tada je na redu doba laktacije, doba dojenja koje može kuju zaista iscrpsti. Mlijeko kuje daleko je jače i bogatije od mlijeka ijedne domaće životinje, a za razvoj mladih štenaca ona ga mora mnogo i proizvesti. Na nama je briga o održanju ravnoteže zdravlja, te o potrebama kuje dojilje. Mlijekom kuja gubi velike količine visoko vrijednih bjelančevina, mnogo masti, mnoštvo ugljikohidrata, mnoštvo u ulju topivih vitamina i različitih minerala, naročito kalcija, a uza sve to i mnogo vode. Sve te tvari kuji moramo davati hranom. Hrana će, dakle, biti učestalija, obilnija, bogatija, ali i jušnija. Niti u tom periodu kuja se ne smije debljati. Tad ćemo je hraniti kao u doba visoke skotnosti, s time što ćemo mnogostruko povećati količinu mlijeka. Ne hranimo li kuju pravilno, očitovat će se to i na njoj i na štencima. Štenad će zaostajati u razvoju, a oko četrnaestog dana po porodu zbog pomanjkanja kalcija kuja može pasti u stanje veoma neugodnog grča. U takvim je slučajevima hitno potrebna veterinarska intervencija, koja je u pravilu začuđujuće brzo uspješna.

Takav režim hranidbe valja održati sve dok je majčino mlijeko jedina hrana njenom potomstvu. No kako od polovice četvrtog tjedna života štenadi njezino mlijeko nije više dovoljna hrana, valja ih početi hraniti, a majku zasušiti. Najčešće se sama zasuši, bez naše pomoći, ali joj ipak možemo pomoći tako da je počnemo mnogo slabije hraniti, i, što je važno, da joj na dan - dva uskratimo tekućinu. Time je u kuje završen jedan rasplodni ciklus i započinje njen oporavak. Taj će oporavak trajati punih godinu dana, jedno tjeranje valja, dakle, preskočiti, a pariti se smije tek kod slijedećeg.

Naizgled se kuja vrlo brzo oporavlja. No, izgled vara. Istrošene zalihe minerala, vitamina i esencijalnih aminokiselina moraju se nadoknaditi, inače će kuja i potomstvo stradati. Taj savjet nećemo izbjegavati želimo li dobro kuji, te kupcima prodavati dobre pse.