Prehrana

 

 

 

piletina_sa_smedjom_rizom.jpgSmeđa riža s piletinom
 

 • 1 veliko pakovanje pilećih bataka, krila ili drugih jestivih dijelova
 • 1 pakovanje miješanog smrznutog povrća (oko pola kila)
 • 1 šalica smeđe riže

 

 

Priprema:

Kuhajte piletinu na laganoj vatri u velikoj posudi ili loncu potpuno prekrivenu vodom, dok nije sasvim kuhana. Pustite da se ohladi, a zatim izvadite kosti i vratite meso i kožu u lonac. Nemojte izliti tekućinu. Dodajte šalicu smeđe riže i kuhajte dok riža ne omekša (možda ćete trebati dodati malo vode ako smjesa postane suha), zatim skinite lonac s vatre, istresite vrećicu smrznutog povrća i promiješajte. Jelo je gotovo.

 

Ako je vaš pas na dijeti zbog problema sa srcem ili težinom, odstranite pileću kože zajedno s kostima. Isto tako, kad ostavite meso da se hladi skoro ga zamrznite, tako da se pileća masnoća stvrdne na vrhu sadržaja lonca. Odstranite svu nakupljenu masnoću prije nego što dodate rižu.

 


chicken_porridge.jpg

 
Pileća kaša
 

 • 1 veliko pakovanje pilećih bataka ili komada mesa
 • 1 velika šalica neljuštene zobi
 • 1 veliko pakovanje smrznutog miješanog povrća

 

Priprema:

Kuhajte piletinu u loncu dok nije sasvim kuhana, zatim ohladite meso i odstranite sve kosti. Ukoliko je vaš pas na nemasnom režimu prehrane odstranite i kožu i hladite lonac dok pileća masnoća ne stvori čvrsti sloj. Odstranite sloj masnoće u potpunosti. Vratite lonac na vatru i dodajte veliku šalicu neljuštene zobi. Možda će biti potrebno dodati šalicu vode ako tekućina previše ispari. Kuhajte miješajući cijelo vrijeme, dok mješavina ne počne nalikovati na gusti pileći gulaš. Maknite lonac s vatre, dodajte vrećicu smrznutog povrća i promiješajte.

 

Različite varijante jela:

Upotrijebite govedinu ili janjetinu umjesto piletine i pripremite na potpuno jednak način.

Upotrijebite jetru ili srce, također skuhane na isti način, kao povremenu posebnu poslasticu.

Za pse koji su na dijeti, fileki (tripice) su jako dobra zamjena za piletinu.

Umjesto zobi ili riže, može se upotrijebiti tjestenina.

I krumpir može zamijeniti zob i rižu, ili ga se može dodati jelu.

Umjesto da upotrijebite smrznuto povrće, nasjeckajte raznovrsno svježe povrće i dodajte ga u lonac zajedno sa zobi ili rižom. Nemojte nikad dodavati bilo koji oblik luka ili češnjaka, jer oni mogu biti otrovni za psa.

 

Preporučljivo povrće:

Špinat, listovi maslačka, mrkva, lišće mrkve, crni kupus, bundeva, brokule, cvjetača, zelje, salata, rokula, celer (uključujući lišće), rajčica, šparoge, grah, grašak, tikvice, potočarka.

 

 

pileca_krila_u_umaku.jpgPileća krila s hladetinom


 • 500 g pilećih krila
 • 2 češnja oguljenog češnjaka
 • 1 stručak celera
 • Mahune po želji
 • Voda

 

Priprema:

Stavite pileća krila u lonac i dodajte dovoljno vode da ih prekrije. Krupno nasjeckajte češnjak, celer i mahune i dodajte ih u lonac. Pustite da vrije kojih 20 - 30 minuta. Izvadite pileća krila i povrće iz vode i odstranite svo meso s kostiju. Nasjeckajte meso i stavite ga na stranu s povrćem. Kosti vratite nazad u lonac s vodom. Kuhajte koja 2 - 3 sata. Bacite kosti iv ratite odstranjeno meso i povrće u temeljac. Stavite sve u hladnjak dok se ne ohladi, a temeljac pretvori u hladetinu.