Prehrana

 

 

debeli_pas.jpg

Mora li i moj pas na dijetu? Pitanje je opravdano. S obzirom na današnji način života i prehrane, nemaju samo ljudi višak kilograma, nego se to često javlja i kod kućnih ljubimaca. Smatra se da je svaki treći pas "bucko", da ne kažemo debeo. Povećana količina masnog tkiva utječe na zdravstveno stanje, znatno može skratiti životni vijek i negativno utječe na raspoloženje.

O povećanoj tjelesnoj težini govorimo kada pas znatno prelazi idealnu tjelesnu težinu za svoju pasminu. Stručni naziv tog stanja je adipositas. Početak pretilosti ili blaga debljina je kada pas prekorači deset posto idealne težine, a ako prijeđe 20 posto, to je već znatna pretilost. Bolešću se smatra ako je premašio 30 posto normalne tjelesne težine.

Pretilost nastaje tijekom duljeg vremena i ima dvije faze: dinamičnu i statičnu. Dinamična faza je na početku kada pas hranom dobiva više energije nego što je potroši, a organizam sprema taj uneseni višak. To prati statična faza kada se i uz smanjen unos energije tjelesna težina ne mijenja. Fizička aktivnost pretilom psu opasno opterećuje krovožilni sustav.

Koje su pasmine sklone debljanju?

Određene pasmine sklonije su pretilosti u odnosu na druge. Tome pridonose i genetske karakteristike pasmine, ali i način prehrane. U osnovi, bez obzira na to kakvog psa imate, ako dajete više hrane, pas će s vremenom tražiti još više. Pas s dobrim apetitom uvijek će dobiti više nego što je potrebno, jer vlasnik smatra da nikad nije dovoljno nahranio svog ljubimca. Psi koji su skloni debljanju moraju se redovito vagati radi provjere tjelesne težine. Debljanju su skloni labrador, bigl, škotski ovčar, jazavčar, španijel te posebno engleski koker španijel.


debeli_americki_koker.jpgJe li pas predebeo?

Da bi se utvrdilo stanje, psa najprije treba izvagati. Malog psa možete jednostavno izvagati kod kuće ako se prvo važete vi, a zatim to učinite zajedno sa psom. Od ukupne težine odbijte svoju i dobit ćete tjelesnu težinu svog ljubimca.

Ako je pas pretežak da biste ga dizali, zamolite veterinara da ga važe u ordinaciji na za to predviđenoj vagi ili odvedite psa na mjesto gde imaju vagu veće površine (npr., tržnica, trgovina stočne hrane i sl.).

 Idealna težina?

Slijedeći je korak utvrditi idealnu težinu vašeg ljubimca. Ako imate rasnog psa to nije problem, jer je standardom pasmine propisana idealna težina. Treba uzeti u obzir i spol, veličinu, te građu, ali budite iskreni prema sebi.

Ako vašeg psa nema na popisu pasmina ili je mješanac bez velike sličnosti s nekom pasminom, postoji jedna stara metoda utvrđivanja uhranjenosti jedinke: opipajte debljinu masnog tkiva iznad rebara tako da dlanom prolazite naprijed - natrag po grudnom košu psa. Ako ne osjećate sloj masnoće između rebara i kože, vaš je pas mršav (to se rijetko događa). Ako se osjeća malo masnog tkiva i rebra se lijepo pipaju, tjelesna težina je idealna. Ako se ispod dlana ne osjećaju rebra, nego samo mekano masno tkivo, pas treba ići na dijetu i to odmah. Ako gledate psa odozgora, zdrav pas ima struk i nema ravna leđa. Pretilost može biti i posljedica bolesti. Takvi su slučajevi rijetki, ali poremećaj funkcije štitnjače može izazvati stanje pretilosti.

debeli_labrador.jpg

 

 

Što to radite krivo?

Što uzrokuje debljinu? Prvenstveno nepravilna prehrana - ili previše energije ili nepravilno izbalansiran obrok. Bitno je spomenuti preveliku količinu nagradnih zalogaja ili neke druge "slatkiše". Treba uzeti u obzir i strane izvore hrane, npr. dobronamjernu susjedu. Uz pravilnu prehranu, nedovoljno kretanje isto izaziva pretilost. Sterilizacija i kastracija indirektno može dovesti do debljanja, ali oni nisu primarni uzrok. U slučaju ovih intervencija obavezno obratiti pažnju na količinu hrane koju dajete psu. Stariji psi imaju manje energetske potrebe, što se objašnjava smanjenjem kretanja i promjenom hormonalnog statusa organizma.