Koliko psu treba vode ?
Potreba za vodom ovisi o gladi i žeđi, o vremenskim prilikama (vlažno ili suho vrijeme, temperatura), o aktivnosti psa, odnosno od toga da li je životinja u posebnom fiziološkom stanju (skotnost, dojenje). Određenu količinu vode pas dobije hranom. Sirovo meso sadrži približno 80% vode, a približno toliko i kući pripremljena hrana. Kada psa hranimo suhom, tvornički pripremljenom hranom, treba mu davati puno više tekućine. Pas težak deset kilograma treba dnevno oko 3,5 dcl vode. Zanimljivo je da manji psi piju razmjerno manje, no to još nije znanstveno dokazano.

voda.jpg

Ispitivanja pokazuju da pas najradije pije nakon obroka, posebno onda kada ga kao odraslog, hranimo samo jednom na dan. Svježa voda mu uvijek mora biti dostupna. Mijenjati je treba najmanje jednom dnevno, a u ljetnim mjesecima i češće, jer se u ustajaloj i toploj vodi najlakše razviju bakterije koje uzrokuju razne bolesti, prije svega probavnog trakta.Pas mora uvijek imati dovoljno čiste pitke vode. Mnogo će lakše podnijeti kratkotrajnu glad ako ga je vlasnik zaboravio nahraniti, negoli žeđ. Nedostatak vode u organizmu, osobito za vrućih ljetnih dana, može uzrokovati smrt mladih pasa već za nekoliko sati, a u odraslih za nekoliko dana. Ako ne baš smrt, onda teške i nepopravljive bolesne promjene pojedinih vitalnih organa.

Zanimljivo je da psi koji trajno borave u vrtu, od žeđi više pate zimi negoli ljeti. Zimi se, naime, voda u posudi odmah smrzne, a ako se radi o suhoj zimi bez snijega, pas nema nikakvih izvora vode. Ljeti ponuđena voda ipak stoji u posudi dok je pas ne potroši, no brzo se kvari i postaje opasna za zdravlje.

Nekoć su pas i čovjek sklopili ugovor. Pas je svu svoju ljubav poklonio čovjeku. Za uzvrat, čovjek je preuzeo brigu o njemu.