Prehrana
sto-jedu-nasi-psi
U odnosu na današnje vrijeme, nekada je na ovo pitanje bilo mnogo jednostavnije odgovoriti. Koliko ste se puta zatekli kako u trgovini stojite ispred polica prepunih hrane za vašeg kućnog ljubimca ne znajući kakvu hranu odabrati? Dodatna zamka u ionako otežanom izboru su vrišteće reklame poput ''100% prirodno'' ili ''Najbolja prehrana za vašeg ljubimca'' koje nas mame da kupimo upravo određeni proizvod. U nekim slučajevima je istina daleko od onoga što piše u sastavu na poleđini proizvoda.

Dr. Lisa Newman i dr. Mike Adams su u suradnji s neprofitnom organizacijom Consumer Wellness Center analizirali sastojke 448 najpopularnijih psećih hrana u SAD-u. Rezultati istraživanja pokazali su da je poražavajuće što se sve može naći u sastavu konzervi ili suhe hrane, pa je tako pet najgorih sastojaka:

Celuloza u prahu - nalazi se u 1% analizirane hrane za kućne ljubimce, a sumnja se da joj je podrijetlo reciklirani karton.
Kukuruzna krupica - nalazi se u 5% analizirane hrane za kućne ljubimce, loš je izvor proteina i ugljikohidrata, a koristi se kao punilo.
Kukuruzno brašno - nalazi se u čak 31% analiziranih proizvoda za kućne ljubimce. To je jeftini, otpadni proizvod, nenutritivno punilo koje se koristi kao izvor proteina, a može izazvati alergije i disbalans šećera.
Umjetni okus piletine - nalazi se u 1% hrane za kućne ljubimce, a može biti kancerogen.
Proizvodi od peradi - nalaze se u 3% hrane za kućne ljubimce, a mogu uključivati ​​životinje uginule od različitih bolesti, unutarnje dijelove s nedostatkom zdravog mesa, noge i kljun.

Cijeli popis najboljih i najgorih sastojaka hrane za kućne ljubimce pročitajte u Specijalnom izvještaju autora.
Nedavna izvješća potaknula su američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA - Food and Drug Administration) na izdavanje upozorenja vlasnicima pasa o potencijalnoj toksičnosti proizvoda uvezenih iz Kine. Novinska mreža MSNBC izvještava da je minimalno 70 pasa ove godine oboljelo ili umrlo od posljedica opasnih pilećih proizvoda iz Kine pa se vlasnici upozoravaju na izbjegavanje i dodatan oprez ukoliko se pojave simptomi bolesti.

Uz ovo, imajte na umu da su čak i najpopularnije hrane za kućne ljubimce proizvodi izrazito loše kvalitete sastojaka. Čak i mnogi takozvani "prirodni" ili "premium" proizvodi izrađeni su sa sastojcima sumnjive kvalitete. Hrana za kućne ljubimce je industrija koju pokreće isključivo profit, a većinu hrane za kućne ljubimce čine najjeftiniji mogući sastojci, bez obzira na štetne zdravstvene posljedice koje ostavlja na kućne ljubimce. To je jedan od osnovnih razloga ogromnog porasta dijabetesa i raka kod pasa, ali i mačaka u posljednja dva desetljeća.

Što servirati svom ljubimcu?

Jedan od savjeta kako učiniti prehranu vašeg psa što zdravijom krije se upravo u vašoj kuhinji. Najbolja hrana za kućne ljubimce je ona hrana koju čine svježi i kvalitetni sastojci, pa stoga namirnice koje su preporučljive, poput jogurta, kuhane piletine, mrkve, lososa, brokule, žganaca ili zobene kaše možete jednostavno pomiješati s kupovnom hranom. Psu najviše gode kuhana piletina, puretina, janjetina, pa i kuhana riba bez kosti, a najpoželjniji dodatak je riža. Svaka masna hrana nije dobra za pse, pa čak i kad im dajete juhu, treba voditi računa da ona bude nemasna i gotovo neslana. Posebna poslastica će im biti voće, poput jabuke, kruške ili banane - ali s time treba umjereno. Nadalje, dobro bi bilo da hranu mijenjate otprilike svakih 3- 6 mjeseci jer se na taj način mogu izbjeći štetne posljedice, kao što su npr. razne alergije, ukoliko neki od sastojaka ne odgovara vašem psu.

Ono što moramo imati na umu jest da je svaki pas drukčiji, stoga i dnevnu količinu hrane i sastav moramo prilagoditi njegovoj dobi i fizičkoj aktivnosti. Iako uspostavljanje balansirane prehrane iziskuje trud vlasnika, moramo biti svjesni da pravilnom ishranom pridonosimo skladnom razvoju, zdravlju i zadovoljstvu našeg psa koji će to sigurno cijeniti.

Izvor: Biologija.com.hr