Rad sa psima
Takmičenja ovčarskih pasa u radu sa ovcama sastoje se od nekoliko ispita. Ovčarski pas (graničarski goli, pas iz Brija, itd.) mora navesti stado od 120 do 150 ovaca na putanju od 200 do 600 metara , simulirajući prirodne uslove rada. On, dakle, razumije slijedeće poteškoće: prolazak ili ulazak u ograđeni prostor, jedan ili više stiješnjenih prolaza, prelaženje puta, križanje sa vozilom ili njegovo preticanje, prolazak duž neke ograde.

  Ispiti traganja namenjeni su evidentiranju njuha psa, na osnovu šest modaliteta koji su klasirani prema rastućoj težini i označeni slovima A,B,C u slobodnom traganju, P.J. (sudska policija), P.F. (hladna staza), I.D. (identifikacija), pri čemu gospodar drži psa na dugom povodcu. Samo I.D. omogućava pristup C.A.C.T. i tituli šampiona u radu.

O OVČARSKIM PSIMA

Ovčarski psi su skupina radnih pasa, koju je čovjek od davnina koristio na svom imanju kao pomagače oko ovaca, krava, peradi i drugih domaćih životinja. Kao prvo treba napraviti razliku između pasa koji su uzgajani da bi čuvali i branili ovce (i drugu stoku) od vukova i drugih zvijeri i onih pasa koji čovjeku služe pomažući mu u upravljanju stadom. Ova prva skupina obuhvaća pasmine pasa većih dimenzija, nešto oštrije i samostalnije prirode (npr. šarplaninac, tornjak, kavkaski ovčar). U drugu skupinu pasa spadaju psi koji su uzgajani da prisno surađuju s čovjekom (pastirom) i njihov je svakodnevni zadatak bio nešto precizniji i sofisticiraniji (npr. graničarski koli, hrvatski ovčar, pirinejski ovčar, belgijski ovčar).

 

rad-s-ovcama.jpgOsvrnut ću se nešto detaljnije na ovu drugu skupinu pasa. Njihova je zadaća bila da provedu ovce kamo je pastir odredio, da zaustave ili vrate ovce koje su krenule krivim putem, da pomognu pastiru da podijeli stado ili izdvoji samo jednu ovcu. Ti su psi vraćali ovce u torove i pomagali u tjeranju ovaca na sajmove i pašnjake. Njihov posao nije bio nimalo lak, no dobrim uzgojem stvoreni su izuzetni radni psi koji posjeduju jak ovčarski nagon i neizmjernu želju za suradnjom s čovjekom. Stoga nije niti čudno da upravo ove ovčarske pasmine spadaju u radno najinteligentnije pse i najčešći su suradnici ljudi, ne samo u ovčarskim, nego i u brojnim drugim zajedničkim aktivnostima (spašavanje unesrećenih osoba, agility, natjecateljska poslušnost, traženje droge i sl.).

Ovčarski nagon izražava se na dva naizgled posve različita načina. Postoji skupina pasa, u koju spadaju samo graničarski koli i australski kelpi, koji se u upravljanju stadom koriste tehnikom šuljanja i "hipnotiziranja" ovaca pogledom. Na taj način upravljaju ovcama i pokreću ih, jer kod njih izazivaju prirođeni strah od predatora koji im se prikrada. U drugu skupinu spadaju sve ostale ovčarske pasmine, koje se manje ili više koriste trkom, lavežom (i ugrizom) kao glavnim načinima pokretanja stada. I jedan i drugi način može dovesti do željenog rezultata, međutim graničarski koli je pasmina koja je imala (i još uvijek ima) najbolju i najdužu ovčarsku selekciju, te se stoga niti jedna druga pasmina pasa ne može usporediti s njom kad je u pitanju stil, preciznost i urođeni nagon.

U KOSSP-u "Zagreb" već dvije godine djeluje trening grupa za rad ovčarskih pasa. S obzirom da Klub nema vlastite ovce (ili patke) za treniranje, treninzi na žalost nisu redoviti. No ipak zahvaljujući dobroj volji gospođe Ankice Dvoržak-Friščić, vlasnice ovaca iz okolice Bjelovara, trenutačno se desetak pasa iz našeg Kluba priprema za polaganje ovčarskog ispita u Austriji. U trening grupi momentalno trenira desetak graničarskih kolija, jedan bradati koli i tri hrvatska ovčara. Svi psi pokazuju veliki entuzijazam u radu, a nadamo se da ćemo kroz treninge iz pasa uspijeti izvući najbolje i da ćemo uskoro imati petnaestak dobro izrađenih pasa, koji će precizno moći upravljati stadom. Za sada svi članovi naše trening grupe ovim se radom sa psom bave isključivo sportski. Natjecanja u radu ovčarskih pasa održavaju se svugdje po svijetu, a najpopularnija su u Velikoj Britaniji odakle i potječu.