frizbi-za-pse2
Gotovo je nemoguće biti u svijetu pasa, a da niste naišli na jednu rekreacijsko/sportsku disciplinu koja se zove dog disc. Nastao početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, polako ali sigurno širi se svijetom bilo kao sportska disciplina, bilo kao izvrstan oblik rekreacije i druženja za vas i vašeg četveronožnog ljubimca. Za bavljenje ovom disciplinom osim psa i diska treba vam nešto strpljenja i vremena. Udružite li sve te elemente zajedno očekuje vas brdo zabave.
Psi vole aktivnost. U naravi oni su lovci i potrebno im je kretanje. Vi isto tako volite aktivnost. Bez obzira koji sport odaberete on mora biti zabavan. Današnji stil života, opterećenost poslom i brigama te sve manje pravih igrališta za pse gdje se oni mogu nesmetano kretati i družiti, uzrok su pojave određenih patoloških stanja bilo u organizmu ili u socijalnom kontaktu. Upravo je zbog toga neophodno da vrijeme provedeno s našim ljubimcem bude kvalitetno kako za njih tako i za nas. Dog disc je izuzetna disciplina u kojoj su obje strane aktivne, stalno u procesu učenja i izložene zabavi. Bacanje diskova je zabavno. Lovljenje diskova je još zabavnije. Ono što je manje zabavno i zbog čega mnogi odustaju od bavljenje ovom disciplinom leži u činjenici da očekujemo izuzetno puno u izuzetno kratko vrijeme. Treba određeno vrijeme da se pas prilagodi na disk, da ga hvata i da ga vraća. To se postiže vježbom. Ukoliko ste spremni izdvojiti malo vremena i izaći iz dosadašnjeg komfora, spremni ste za jedan novi i bolji svijet druženja s vašim ljubimcem, a njemu čete zasigurno poboljšati kvalitetu psećeg života.

DISKOVI
Glavna karakteristika diskova je da oni lete ukoliko imaju brzinu i rotaciju (spin). Diskovi se razlikuju po obliku, veličini, težini i vrsti plastike od koje su izliveni.
Oblik diskova za pse je više-manje takav da ga se može lako bacati, da mu se s lakoćom daje spin (rotacija) te da nema oštrih napadnih rubova koji mogu ozlijediti meka tkiva psa (sluznicu usta tijekom hvatanja npr.). Najveći dio diskova ima tzv. fastback oblik/kalup koji je odgovoran za najveći dio letnih karakteristika, stabilan i dugačak let sa puno glajda i lagano spuštanje na tlo. Što je oblik diska spljošteniji to je disk brži. Primjer brzog diska za pse je disk Sonic Xtra 215 koji uz takovu spljoštenost ima i manji promjer (215 mm u odnosu na većinu diskova čiji je promjer 235). Fastback model je najprihvatljiviji model za početnike i za takmičenja.
Veličina diskova ima značajnu važnost s obzirom na veličinu pasmine i starost vašega psa te na letne osobine diska. Kao što je prije rečeno, diskovi manjeg promjera lete brže i teže ih je uhvatiti te se stoga ne preporučuju za uvod u ovaj sport osim ukoliko trening ne započinjete s mladim psom. Za tu namjenu postoje diskovi promjera 120 i 160 mm.
Težina diskova određuje koliko će se dugo disk održati u zraku. Manja težina je pogodna za diskove kojima uvodimo psa u disc doging. Prednost manjih diskova manjih težina je što ih je lakše bacati i davati im rotaciju. Isto tako prednost je što ih pas lakše hvata i donosi. Nedostatak manjih težina je u onim situacijama kad se na igralištu pojavi vjetar ... tada disk dobiva „svoju volju".
Vrsta plastike daje karakteristike otpornosti na ugriz, elastičnosti i težine. Diskovi otporniji na ugriz izrađeni su od plastike koja daje čvrstoću nauštrb težine (takovi diskovi su teži). Unutar iste vrste, oblika i težine diska nalaze se tipovi plastika D (za Distance) i F (za Freestyle) plastike. F plastika je puno elastičnija i sigurnija za držanje/izbačaj.
Najbolje je započeti s diskovima Pup 120 i 160 (ukoliko se radi o štencima) ili sa Praxisom 235 ukoliko se radi od psima koji su dostigli 2/3 svoje visine. Nastaviti sa Air 235 i XTRA 235. Za one iskusne tu je Super Hero 235, SuperSonic 235 i Sonic Xtra 215.

frizbi-za-psePOČETAK
Započnite polagano, bez žurbe i nestrpljivosti. Koliko god vi imali visoko mišljenje o svom ljubimcu i njegovim osobinama, trebat će vježbe da se dostigne zadovoljavajući učinak. Sa mladim psima početi u starosti 3-4 mjeseca. Karakter psa koji je aktivan i voli loviti predmete dakako olakšava cijelu priču.
Pas se ne smije bojati diska. Jedan od jednostavnih trikova ukoliko imate takvog psa je nuditi mu hranu iz diska (disk predstavlja savršenu zdjelicu, iskoristite to i uvijek pod nadzorom, jer disk nije neslomljiv a komadići plastike nisu preporučljiv materijal za prehranu). U prvim koracima služite se diskom kao predmetom kojim ćete privući pažnju psa. U samom početku nemojte odmah nastojati bacati disk, već zaintrigirajte psa držeći disk u ruci i brzo prolazeći njime pored psa. S vremenom ćete doći u fazu u kojoj će pas pokazivati interes za hvatanjem diska. Tada počnite sa laganim rolerima (disk ne leti već se po svojoj napadnoj ivici kotrlja po tlu). Pas takve rolere lako hvata. Zahtijevajte od psa da vam disk donese (koristite se nagradama za svaki doneseni disk). Ukoliko treba poslužite se dugom lajnom. U tom slučaju domet diska mora biti kraći od dužine lajne, kako kod psa ne bi stvorili lošu asocijaciju prilikom dužih bacanja. Često koristite riječ disk ili frizbi kako bi pas povezao predmet s riječi koju čete koristiti prilikom davanja naredbi. Tek kada je pas naučio trčati za diskom, hvatati ga i donositi, pređite na fazu bacanja diska (let). Počnite s kraćim udaljenostima (2-3 m) i s vremenom, korak po korak, povećavajte distancu. Nemojte se obeshrabriti ako s početka pas ne uhvati disk u letu. To će doći s vremenom i treningom. Ukoliko pas uhvati disk i ne dolazi k vama, želi da ga lovite, nemojte ga loviti već se okrenite na drugu stranu i lagano krenite. Pas će to shvatiti da ukoliko vam ne vrati disk, vrijeme igre je završeno.
Trajanje treninga ne smije biti predugo, najviše 15 minuta, a prije svega i iznad svega najvažnija je zabava. A diskovi su zaista zabavni i najteža stvar kad jednom počnete sa diskovima je prekinuti i čekati slijedeći dan.

Autor članka: Predrag Peršak dr.vet.med
www.frizbishop.com