Razno

 

Evo par savjeta i kratkih objašnjenja što treba napraviti i zašto:

Stanite. Budite stablo! Lov je prirodan za pse. Bježanje od nepoznatog (ili poznatog psa) može ohrabriti njegov instinkt za proganjanjem plijena. Najbolje je ostati na mjestu.

Skrenite pogled: gledajte postrance ili dolje u odnosu na psa. Direktan kontakt očima mogao bi biti prijeteći za psa.

prestraseni_pas.jpgGovorite smireno: ili koristite prijateljski glas prilikom obraćanja. "Dobar peso, idi kući." Vikanje može uznemiriti i uzbuditi psa, tvoreći reakciju iz straha. Najbolje je ostati smiren i tih.

Okrenite tijelo: okrenite se bočno od psa. To za njega predstavlja ne prijeteći položaj. Nemojte mu okrenuti leđa ili ga izgubiti s vidjela.

Otiđite kad se pas počne kretati. Ukoliko vam je pas još u vidokrugu, krećite se polako unatrag i ostanite svjesni njegovog položaja.

Obavijestite odraslu osobu gdje ste vidjeli psa i svega što ste o njemu zapamtili.

Većina je pas prijateljski raspoložena, no bolje je pretpostaviti da je izgubljeni ili ulični pas uplašen. Nije bitno koje pasmine, boje ili veličine je pas, svi psi grizu. Vjerojatnije je da će ugristi ako su uplašeni ili se osjećaju ugroženima.

Slijedeći navedene prijedloge na dobrom ste putu da sačuvate svoju sigurnost koliko god je to u vašoj moći i da komunicirate sa psima kojima nećete predstavljati prijetnju.