Razno

lutalice_na_cesti.jpg VINKOVCI - Na vinkovačkim ulicama svake godine u vrijeme cijepljenja na ulicama je sve više napuštenih pasa, koje izbacuju njihovi vlasnici kako bi izbjegli plaćanje cjepiva. Potvrdio nam je to i vinkovački veterinar Ilija Stević, vlasnik Veterinarske ambulante "Tip-Tip", koja je u gradu zadužena za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica.

"Tijekom prošle godine samo na području grada Vinkovaca uhvaćen je 41 pas bez nadzora, a čak 22 završila su pod kotačima vozila, dok je već u prvih petnaest dana ove godine uhvaćeno 15 pasa bez nadzora, što pokazuje kako se negativan trend napuštanja životinja nastavlja" kazao je Stević, dodavši kako preporučuje i cijepljenje mačaka, koje su posebno izložene opasnosti zbog nemogućnosti kontrole njihova kretanja.


Kada je riječ o psima, njihovo cijepljenje protiv bjesnoće i crijevnih nametnika i na području Vukovarsko-srijemske županije provodi se od 1. siječnja do 31. ožujka kao značajna preventivna mjera zaštite životinja od zaraznih bolesti.
Psi se cijepe protiv bjesnoće i crijevnih nametnika, iako je bjesnoća na našem području svedena na minimum i uglavnom je prisutna kod divljih životinja, od kojih su ugroženi samo rubni dijelovi grada. Od Stevića doznajemo kako se cijepiti trebaju svi psi od tri i pol mjeseca nadalje, a cijena cjepiva ostala je napromijenjena - 118 kuna u razdoblju do 31. ožujka, dok je kasnije povećana za 15 kuna. Možda je za napuštanje pasa "kriva" i obveza da se pri prvom cijepljenju psima mlađima od tri godine ugrađuje i mikročip, što stoji dodatnih 48 kuna, a riječ je o novom načinu obilježavanja pasa prema europskim standardima, kako bi se lakše utvrdilo tko je vlasnik ako bi se izgubili ili bi ih vlasnici napustili.