Razno

 

beba_i_pas.jpgNadamo se da ovo čitate još za vrijeme trudnoće, te još uvijek imate vremena pripremnit svog psa na veliki dolazak. Gledajući vremenski, vaš pas je dosad sigurno već jako razmažen, jer nikad nije morao dijeliti s nikim vašu pažnju. No stvari će se promijeniti i to jako. A vašem se psu možda neće svidjeti što donosite doma to malo bezdlako stvorenje koje zaokuplja svu vašu pažnju.

Postoji način na koji možete olakšati prijelaz za vašeg psa od razmaženog psa, u samo psa.

- Ne želite li da se vaš pas penje na kauč kad beba stigne, započnite s treningom odmah. Kupite lijepi, novi, udobni ležaj za vašeg psa i počnite ga privikavati na njega.

- Ako će beba zauzeti mjesto psa u vašem krevetu, vrijeme je da ga premjestite u njegov vlastiti krevetić.

- Počnite sa smanjenim pružanjem pozornosti vašem psu. Nemojte odgovoriti svaki put kad bude tražio vašu pozornost.

- Kupite par igračaka za malu djecu i ostavite ih uokolo po kući. Naviknite psa na to da ih ne dira.

- Probajte napraviti raspored šetnji koji će funkcionirati i kad dijete stigne.

- Probajte dovesti svog psa u kontakt s malom djecom i bebama, da se navikne na to kako se ta mala stvorenja kreću, zvuče i mirišu.

- Ako to već niste obavili, vrijeme je da psa podvrgnete vježbama poslušnosti. Sigurno "čekaj" bit će vrlo korisno kad beba stigne.

- Ako će vam biti potrebna ograničenja za psa kad dijete stigne, počnite odmah. Dječja zaštitna vrata mogu djelovati zastrašujuće ako ih nikad prije niste vidjeli. Nabavite ih na vrijeme.

- Nabavite neke igračke koje sviraju ili stvaraju smiješne zvukove, koje će vjerojatno koristiti vaše dijete kada dođe kući.

 
djecja_vratasca.jpgKad je dijete stiglo

Pokušajte zadržati raspored koji ste imali prije dolaska djeteta. Obično se raspored jako poremeti i to uznemiri psa. Dok ste s djetetom, pružite pozornosti i psu.

Koristite vježbe poslušnosti dok držite dijete, te nagradite psa. Želite da vaš pas shvati kako se dobre stvari događaju u blizini djeteta.

Pokušajte svoju pozornost prema psu svesti na minimum kad dijete spava. Ne želite mu pružati pozornost jedino kad djeteta nema. To stvara dojam kao da je prisutnost djeteta smetnja.

Kada vam dolaze gosti, neka svakako pozdrave i psa, kako se ne bi osjećao poptuno zaboravljenim.

Pobrinite se da jedna odrasla osoba uvijek nađe vremena da izvede pse u šetnju i obavljanje nužde. Zbog toga će se osjećati posebnim.

Pokušajte i dalje vježbati, jer ne želite završiti s gomilom energije uz brigu o novom djetetu.

Dozvolite psu da vidi dijete u vašem naručju - dobro je da mu dozvolite da ga onjuši. Ne biste željeli da dijete za psa ostane nepoznanica.

I posljednje ali ne i najmanje važno, pokušajte ne napraviti veliku predstavu od svođenja vašeg psa na "običnog" ljubimca. Uzevši u obzir brojne promjene u životu sa stajališta vašeg psa - neće biti lako. Strpljenje i razumijevanje pomoći će svima da ubuduće žive u skladu.