natezanje.jpgTo zasigurno nije igra sigurna za djecu, pa čak ni za samog psa. Znamo da posebno mladi psi vole ovu igru, no često zbog entuzijazma kojeg ulažu u nju unište svoje zube. Mogu izvući jedan ili više zuba iz linije čeljusti, ili čak otkrhnuti komadiće zubiju, ili iščašiti vilicu.

Ovo je također igra u kojoj postoje "pobjednici" i "gubitnici", pa ako vaš pas previše puta pobijedi vaše dijete, može početi smatrati kako je njegov status iznad djetetovog statusa. Na toj točki može doći do problema.

Igra je vrlo nesigurna i za djecu. Pas može u svom entuzijazmu jako zagristi deku ili uže kako stječe sigurnost. Pseća tehnika se većinom sastoji u povlačenju unazad u nizu trzaja, nakon kojih slijedi brzi zagriz još nekoliko centimetara užeta. Zbog te tehnike, pas nema nikakvu kontrolu nad mjestom na kojem će se idući put njegovi zubi zatvoriti. Ako vaše dijete i dalje vuče, pas može izgubiti nešto dužine, no ako dijete više ne vuče uže u tom trenu, pas može čvrsto zagristi u djetetovu ruku. Pas će očekivati uže, a ne dječju ruku u svojim ustima, pa će vrlo vjerojatno duboko zagristi.

To nije krivnja psa, budući da je uzbuđen i uživa u igri sa svojim omiljenim ljudima. To nije niti djetetova krivnja - ono jednostavno nije pustilo uže dovoljno brzo. Radi se o nesreći do koje vlasnik psa nije smio dozvoliti da uopće dođe. Ako je dijete u posjeti, nedužni bi pas mogao platiti svojim životom.

Što biste dakle trebali poduzeti kao vlasnik psa?

Nikad ne dozvolite igru navlačenja s vašim psom. Takav tip igara nikad se ne može nadzirati u dovoljnoj mjeri, te bi mogle imati gadne posljedice na oba kraj užeta. Naučite svoje dijete da nikad ne podiže drugi kraj nečega što pas vuče i da mu nikad ne nudi kraj užeta ili bilo čega drugoga, pretvarajući to tako u igru.

Ako želite nešto uzeti od psa, nemojte to pretvoriti u igru povlačeći predmet od psa. Posjednite ga i ponudite mu drugu igračku ili poslasticu kao zamjenu. Pomazite ga ili pohvalite kada pusti predmet koji želite.

skrivaca.jpgSigurna igra koje se djeca mogu igrati sa psom je igra skrivača (psi je često igraju međusobno, sa svojom braćom, bez poticanja od strane ljudi). Dijete ili djeca se mogu sakriti, a tada vi recite "nađi Jimmyja", "nađi Susie" itd. Na početku pas možda neće znati što te riječi znače, no djeca mogu zazvati psa jednom ili dvaput tako da stekne predodžbu. Nakon par igara, psu će biti dovoljne riječi "nađi Jimmyja" da shvati kako je igra počela.

Budite sigurni da vaša djeca neće igru pretvoriti u igru hvatala jednom kad su pronađena. Trebala bi mirno pomaziti psa i nagraditi ga zato što ih je pronašao, zatim reći "nađi Susie" i poslati ga u novu avanturu. Ovaj tip igre zaoštrava pseću vještinu njušenja, poboljšava njegov rezultat prilikom natjecanja u traženju i zaokuplja na neko vrijeme kako psa, tako i djecu.

Na vama je da se kao vlasnik pobrinete za sigurnost svog psa dok se igra s djecom, kao i sigurnost vaše (i tuđe) djece dok se igraju sa psom. To često znači veliku dosljednost i inzistiranje na tome da vaša pravila slijede jednako i posjetitelji i vaša vlastita djeca. Nekim od vaših prijatelja možda se neće svidjeti da govorite njihovoj djeci što da rade, no tu se obično radi o ljudima koji ne znaju ništa o psima. Kao vlasnik psa vi ste stručnjak i ako im objasnite da vaša pravila osiguravaju kako dijete, tako i psa, trebali bi razumjeti. Ako se uvrijede, smatrajte to njihovim, a ne svojim problemom.

To je tip ljudi koji bi prvi zahtijevao uništenje vašeg psa ukoliko je njihov "anđelčić" zaradio ugriz, jer ne znaju ništa o psima i imaju od vašeg psa nerealna očekivanja. Kod odgovornog vlasništva ne dozvoljavaju se situacije koje mogu dovesti do nesreće, pa niti provokacije.