Razno

 Pas je dolutao dok se gradio Oktogon i poginuo je u borbi s razbojnicima. Sagrađen mu je spomenik, no do njega se ne može doći

jedini-spomenik-psu-u-zagrebu

Jeste li znali da u Zagrebu postoji spomenik psu? Iako je to je jedini spomenik psu, sakriven je od javnosti. U dvorištu u zagrebačkom prolazu Oktogon, u samom centru grada, svoje mjesto na zidu pronašao je pas Pluto.

- Za vrijeme izgradnje zgrade Prve hrvatske štedionice, 1898. godine, koja se nalazila na mjestu današnjeg Oktogona, dolutao je mršavi, izgladnjeli pas. Radnici na gradilištu psa su hranili i davali mu vodu te se on udomaćio - ispričao nam je bloger Ivan Brnčić.

Psa su svi su zavoljeli, a posebno je prirastao uz srce Josipu pl. Vancašu, arhitektu koji je dobio povjerenje za izgradnju Oktogona. Vancaš je psu i dao mitsko ime Pluto. Nakon nekog vremena psu je gradilište postalo dom koji je branio od lopova. Razbojnici su često noću dolazili na gradilište jer se nekoć u Ilici nalazio potok iz kojeg se vadila ilovača od koje se izrađivalo posuđe za domaćinstvo.

- Legenda kaže da je Pluto nastradao pred sam kraj izgradnje, vjerojatno u sukobu s razbojnicima. Radnicima i Vancašu je to teško palo, pa su kao vječnu uspomenu na Pluta dali napraviti spomen ploču - dodaje Brnčić.

I dan danas spomenik se nalazi u dvorištu, a rijetko tko za njega. Čini se kako su Pluta svi zaboravili. Spomen ploča je prljava i zapuštena.

O spomeniku nitko ne vodi brigu

Palača Prve hrvatske štedionice sagrađena je 1900. godine, iako na južnom ulazu stoji 1899. godina, i povezuje Ilicu s Trgom Petra Preradovića. Palača je naziv Oktogon dobila po središnjem djelu koji je napravljen u obliku osmerokuta.

S obzirom da je spomenik sakriven od javnosti, nadležne institucije očito smatraju kako brigu ne treba voditi. S druge strane, ne zbog čega od jedinog spomenika psu ne napraviti turističku atrakciju? Proizvod koji će se sam "prodavati". Kad bi se spomen ploča smjestila u prolaz, a ne u zabačeno dvorište, ne bi rijetki zastajkivali i prepričavali toplu priču o psu koji je poginuo u borbi s lopovima.

No, Pluto je volio ljude, pa još uvijek strpljivo čeka dan kad će ga netko preseliti na vidljivo mjesto kako bi ponovno pozdravljao prolaznike u Oktogonu.

Izvor: Zagrebancija.com