djecak_s_goldenom.jpg Prije nego što nabavite mezimca razmislite o prostoru u kojemu živite, financijama kojima raspolažete i slobodnom vremenu koje imate kako biste bili sigurni da željenom ljubimcu možete pružiti sve što mu treba. Imate li mali stan u kojemu živi više od dvoje ljudi, radije izaberite manju životinju poput hrčka ili mačke. Osim početnih troškova, a potom hrane, kaveza, cijepljenja i igračaka, ptice, zamorci, hrčci i mačke više neće tražiti puno izdataka. Pas je u početku skup kupujete li uzgajanu pasminu. Za njega će i kasnije trebati odvojiti više novca nego za ostale životinje. Oni se moraju puno kretati pa razmislite koliko vremena imate za šetnje. Zečevi i zamorci trebaju sat vremena dnevne aktivnosti.SVAKA VRSTA IMA SVOJE PREDNOSTI I MANE:
>> Maca će se igrati sama, a kad zaželi partnera u zabavi, sama će doći. Sama se i čisti te ne zahtijeva redovitu šetnju.

>> Ribica će vam odgovarati ako dokasna radite jer ne traži puno pažnje. No voli interakciju pa će se katkad kretati u vašem smjeru.

>> Svaki pas je drukčiji. Neke pasmine morate redovito češljati, neki trebaju laganu šetnju, a neki pravi trening da bi bili sretni.

>> Kornjača je idealna ako vam je dijete alergično na dlaku. Treba joj velik i zanimljiv prostor te živa hrana poput puževa i račića.

>> Papige su zanimljive jer se znaju same zabavljati. Djeca ih mogu učiti govoriti, ali i kako sletjeti na prst. Pripazite na grickanje.

>> Zec voli češkanje po glavi, trčanje, skakanje, valjanje po podu pa i plesanje. Dobro će se zabaviti cijevima, papirima i kutijama.

>> Hrčku će vrtuljak za hodanje zadovoljiti potrebu za dnevnom aktivnošću. Upozorite djecu da ga ne stišću i ne vuku za rep.

>> Zamorci se vole igrati, a njihovo održavanje nije skupo. Najbolje ih je kupiti u paru jer s vremenom može postati usamljen.