Štene
Već mjesecima gledate susjedovog prekrasnog zlatnog retrivera i želite baš jednog takvog. Vaša djevojčica zaljubila se u psića TV voditeljice Nikoline Pišek i želi baš takvog. Ali i mali maltezer kojeg viđate u parku čini vam se vrlo sladak i zaigran.
 

Uostalom, vrijeme je da i vi u svom domu dobijete novog stanara. Možda bi to mogla biti mačka? One su umiljate, ima prekrasnih domaćih, ali još su ljepši neki rasni primjerci. Pa da, na posljednjoj izložbi koju ste posjetili vidjeli ste neke američke, krpene lutke ili tako nekako se zovu, a kažu da se, kad ih primite u ruku, prepuste poput krpe po čemu su i dobile ime.
Takve su baš super. Uživali biste u njima...

Uostalom, nakon hrčka koji je uginuo prije nekoliko godina i papigice koje je odletjela, vrijeme je da imate nekog "ozbiljnijeg" sustanara. Iskreno, nijedno od navedenog nije razlog da nabavite novog kućnog ljubimca, bez obzira bio to pauk ili pas. Zapravo, postoji milijun razloga zbog kojih ne biste trebali imati kućnog ljubimca.

nabavka-ljubimca.jpg

SVI LJUBIMCI TREBAJU DRUŠTVO
 

Bilo kakvog da imate, uvijek ćete imati problema kome ga ostaviti na čuvanje kad odlazite na godišnji odmor ili kad ste na službenom putu. O paucima, ribicama, ptičicama, iguani, kajmanu, mački, psu, o svemu treba pažljivo voditi računa, hraniti ih, održavati im higijenu i obasipati ih ljubavlju i nježnošću.

Uz to, morate računati na pojačano čišćenje vlastitog doma, na dlake kojih se teško riješiti, na moguće grebanje i griženje namještaja ako je vaš izbor mačka ili pas, na to da poslije posla ne možete "zaružiti" do sitnih sati, ako vas doma nestrpljivo čeka vaš lajavac za večernju šetnju.

Da, previše je razloga za ne imati kućnog ljubimca, i ako se u bilo kom trenutku, prije nego što ga dovedete kući, kod vas pojavi strah ili sumnja hoćete li uspjeti biti dobar vlasnik, radije odustanite, pričekajte neku bolju životnu situaciju... No, ako ste unatoč svemu navedenom sigurni da u svom domu želite imati malo živo biće, koje će vas gledati s obožavanjem, umiljavati se oko vaših nogu i presti, veselo vam mahati repićem kad dođete s posla ili vas ujutro probuditi svojim cvrkutom - samo naprijed!

Ipak, još jednom sjetite se - od trenutka kad ga uzmete on je do smrti s vama u dobru i zlu. Nemate mu pravo poslije nekog vremena, kad vam "zabava" dosadi, uskratiti dom, a još manje imate pravo u njegovo ime hladnokrvno odlučiti kad je vrijeme za odlazak na drugi svijet.

Eutanazija, koliko god je olako izgovarali, a neki i tražili, rješenje je jedino za neizlječivo bolesnu životinju koja pritom trpi i strašne boli, a nikako za zdravo biće koje više ne želite. Napuštanje kućnog ljubimca ravno je zločinu. Odnosom prema nekom tko ih voli, a koga su i oni nekad barem djelićem svog srca voljeli, govori puno više o karakteru dotičnog nego što bi se moglo i pomisliti. Ljudi koji su spremni bez milosti na ulicu šutnuti bespomoćno živo biće, u stanju bi to bili napraviti i čovjeku. To nemojte nikada zaboraviti.

Životinja izbačena na ulicu osuđena je na glad, zlostavljanje, bolesti, prometne nesreće i na kraju na usmrćivanje u šinteraju. Želite li takav kraj malom čupavom klupku koje ste toliko željeli? Isto je ako umjesto psa izaberete pticu, hrčka, kornjaču...

Svi oni zaslužuju vašu ljubav i pažnju. Da bi vam druženje od samog početka zajedničkog života bilo ugodno, vašu prinovu moraju prihvatiti svi članovi obitelji. Ukoliko se samo jedan protivi dolasku novog člana domaćinstva - odustanite.

nabavka-ljubimca2.jpg

 LJUBIMCA IZABERITE DOGOVOROM

Ako svi želite kućnog ljubimca, dogovorite se čiji će biti, odnosno tko će o njemu najviše brinuti (hranjenje, higijena, briga o zdravlju, šetnja itd.). Prije nego ga nabavite, posjetite ljude koji imaju kućnog ljubimca kakvog vi želite, kako biste unaprijed utvrdili je li netko od ukućana alergičan na dlaku ili perje. Izračunajte mjesečne troškove prehrane i higijene, te mogućih dodatnih troškova za liječenje i procijenite kako se oni uklapaju u vaš kućni proračun.

Nikada kućnog ljubimca ne kupujte kao rođendanski dar, ukoliko niste sigurni da ga onaj kome ćete ga darovati zaista ne želi i da ima uvjete za njega, nikada ga ne kupujte samo zbog trenutačne želje svoje djece, jer dijete nije u stanju brinuti se o njemu.

Nastojte za kućnog ljubimca odabrati vrstu koja odgovara vašem temperamentu i navikama. Psi su možda najzahtjevniji i ako imate malo slobodnog vremena - oprez. Mačke su samostalnije, ali ni one ne vole biti same, kao uostalom ni ptice, zečevi, hrčci ili bilo koja druga životinja...

A kad je ljubimac već tu - morate mu odrediti njegov kutak, mjesto gdje će spavati, odmarati se i igrati, morate mu jasno od samog početka pokazati što smije a što ne, morate ga odgajati kako bi zajednički život bio radost za vas i njega. Dakle, budući vlasnici kućnih ljubimaca - sretno. Budite strpljivi, trud će se isplatiti.