Postali ste otac i majka biću koje laje, reži i cvili. S njime se sporazumijevate na poseban način, rukama. Milovanje je primjerenije mačkama, a pse češkamo po određenim mjestima njihovog tijela. Pas je naučen na tjelesni dodir još od rođenja dok se je stiskao uz majku te svoju braću i sestre. Zato voli dodir s članovima svoga čopora.

Imate li dva psa, često ćete vidjeti kako ležeći polože jedan drugome glavu na leđa. Dio tijela gdje pas naročito voli češkanje je gornji dio korijena repa. Najčešće je dovoljno da na to mjesto samo položimo ruku pa da to na njega smirujući djeluje. Mužjaka najviše smiruje ako ruku položimo na trbuh iza zadnjeg rebra. Kod ženki je to mjesto oko pupka. Pri međusobnom pozdravljanju pasa oni njuškaju upravo ta mjesta. Možemo to usporediti s našim načinom pozdravljanja - kad osobu koju rado srećemo potapšemo po ramenima. Psi vole naše ruke na svom vratu, pod bradom i na tjemenu. Što češći su naši tjelesni dodiri sa psom, on će se bolje na nas priučiti. Bilo bi dobro da što prije naučite i komunikaciju očima, tj. pogledom. Vukovi se u čoporu na taj način vrlo dobro međusobno sporazumijevaju. Vođa čopora očima daje nečujna uputstva. Pogledi produbljavaju vezu između gospodara i psa, a ona je naročito važna pri kasnijem školovanju.

govoriti-rukama.jpg

U praksi to činimo tako da uhvatimo pogled psa i nasmijemo mu se. Kontakt očima na kraju povežemo s ugodnim riječima i češkanjem. Fiksiranje očima nije preporučljivo, jer to među psima (i među ljudima) znači ljutnju. Govor s mladim psom neka bude prijazan i smirujući. Kad god govorite sa psom više puta ponovite njegovo ime. Tako ćete ga naučiti da pri izgovoru njegovoga imena bude pozoran. Pas je izuzetno osjetljiv slušatelj i nevjerojatno dobro razaznaje različite intonacije riječi. Stoga vaš govor s njim mora biti ugodno prijatan i srdačan. Pas lako raspoznaje prijaznost. Pri pravilnoj glasovnoj komunikaciji brzo će dokučiti prijatne riječi kao što su dobar, bravo i tako treba..... Pas može razumjeti puno različitih riječi.

Napomena: budete li znali svog psa dobro pohvaliti i s njim dobro komunicirati riječima, odgoj i kasnije školovanje bit će jednostavniji. Igra je preduvjet dobrog odgoja.

Igranje će ga čitav život povezivati s čoporom tj. vašom obitelji. Kroz igru mlad pas učenje prihvaća veselo, uključuje se u grupu i uviđa da je igra ugodno iskustvo. Morate paziti da u vrijeme igre ne bude gladan, žedan ili previše sit i da vaša igra ne bude pregruba. Psi vole kada u igri sjedite ili ležite, jer im se čini da ste im tada jednaki. Kao igračku možete upotrijebiti umjetnu kost, tenisku lopticu ili čvrstu tkaninu koju će moći lako vući i trgati. Svi predmeti moraju biti obilježeni vašim mirisom. Najjednostavnije ćete to postići trljanjem među rukama ili da na njih jednostavno sjednete.

Kao mala djeca i mali psi ne znaju što su strah i opasnost, zato budite pozorni da u žaru igre vaš mali lajavko, ne proguta komad plastike, gume ili nešto slično. Ne igrajte se s predmetima koje ćete
mu u budućnosti zabranjivati. Pas ne razlikuje stare i nove cipele. Nikada mu nećete bacati kamenje, jer tako može oštetiti zube, a manji kamen može i progutati.

Igra nikada ne smije završiti kaznom, a morate je prekinuti ukoliko je u suprotnosti s odgojnim načelima. Nikada neka ne traje više od 15 minuta, a najbolje ju je prekinuti na vrhuncu. Ne zaboravimo da igranjem vladamo mi, a ne pas.