Koliko duboku starost je doživio najstariji pas na svijetu, koliko je bio težak najmanji psić, a koliko je bio visok rekorder Zorba, te ostale zanimljivosti i krajnosti iz psećeg svijeta, rekordi su koji oduševljavaju obožavatelje pasa. Ništa čudno, jer u ljudskoj je prirodi uvijek i u svemu tražiti neobičnosti i rekorde, pa tako i u svijetu najboljih prijatelja na četiri noge.

naj-u-psecem-svijetu4.jpg

Najmanji pas na svijetu u povijesti bio je Yorkie iz Blackburna u Engleskoj. S dvije godine težio je gotovo nevjerojatnih 950 grama, bio je visok 6,35 centimetara i dugačak svega 9,52 centimetra.

Prava suprotnost njemu bio je Shamgret Danzas. U hrptu je bio visok 106,6 centimetara i težak 108 kilograma. No pravi div i prema njemu bio je Zorba. Riječ je o starom engleskom mastifu koji je 1989. godine imao 143 kilograma i dužinu od 2,73 metra mjereno od vrha nosa do kraja repa.

naj-u-psecem-svijetu3.jpg

Ljubitelja pasa je mnogo, no neki se ne ograničavaju samo na jednog četveronožnog ljubimca, već se u svom domu brinu za pravi čopor. U povijesti je najviše pasa, čak pet tisuća, imao Kublaj-kan, koji je živio od 1215. do 1294. godine, a posjedovao je samo mastife.

Prema nekim podacima, na prijestolju Norveške u jednom trenutku našao se jedan pas. U jedanaestom stoljeću norveški kralj, ljut jer su mu podanici iskazali nepovjerenje, za kralja im je postavio psa Saura. Od iznenađenog puka zahtijevao je da ga tretiraju kao pravog kralja.

naj-u-psecem-svijetu2.jpg

Iako u pravilu psi žive petnaestak godina, gotovo dvostruku starost doživio je jedan australski ovčar po imenu Bluey. Uspavan je sa 29 godina i pet mjeseci.

Najviše štenaca u jednom okotu na svijet su donijele tri kuje - prva ženka američkog lisičara 14. lipnja 1944. godine. Godine 1975. godine njezin primjer slijedila je bernardinka, ali devet njezinih psića je nakon okota uginulo. Veliko leglo od 23 šteneta posljednji put na svijet je došlo u lipnju 1987. godine.

Najveća izložba pasa na svijetu održava se u Birminghamu u Engleskoj. Osnivač joj je trgovački putnik Charles Crufts. U siječnju 1991. godine doživjela je rekord koji ni do danas nije srušen - na njoj je sudjelovalo 22.993 psa.

naj-u-psecem-svijetu.jpg

I još nešto zanimljivo - najbrži psi na svijetu su hrtovi, a mogu trčati brzinom većom od 70 kilometara na sat. Jedini pas na svijetu koji ne može lajati je basenči, afrička vrsta poluvuka.

Jedini sisavci koji imaju prostatu su psi i ljudi.

I za kraj - i jedni i drugi bave se drogom, neki otkrivanjem, a neki konzumiranjem. Psi je samo pronalaze, a najuspješniji su bili 1988. godine - otkrili su je čak 968 puta. Tim u kojem su bili labradori Rocky i Barco patrolirao je na granici s Meksikom, a psi su bili toliko uspješni da su im meksički narkobosovi glave ucijenili na 30 tisuća dolara.