Zanimljivosti

retriver.jpg1. ŽELITE PSA SAMO ZA DVORIŠTE - Dio onoga što zlatne retrivere i čini "zlatnima" je njihova priroda, dobroćudna i puna ljubavi prema ljudima.

No ako nisu dovoljno s vlasnikom, oni su jako nesretni! Golden koji je u dvorištu postaje glasan i destruktivan!

Ako dijete u vrijeme puberteta ostavite izvan kontrole ostalo bi "divlje". Također i goldeni ako su sami postanu divlji. Ako ne želite da vam pas bude član obitelji - zlatni retriver nije za vas.

2. NE VOLITE PSEĆU DLAKU - Goldeni trebaju redovnu njegu kako bi ime koža i dlake bile u dobrom stanju. To možete lako naučiti i sami, a možete i psa odvesti profesionalcu.

Također, vrijeme koje provodite njegujući psa utječe na vreme koje ćete provesti s njim.

Zlatni retriveri se linjaju nekoliko puta godišnje uz to cijele godine po malo!

Ako nosite crno ili vam se ne sviđa ideja da goldenovo krzno postane dio vaše prehrane - ovo nije rasa za vas!

3. NEMATE SMISLA ZA HUMOR
- Zlatni retriveri su rođeni s osjećajem za zaigranost koja može biti dosadna i vrlo iritantna, no bez ozbiljnih povreda!

Ako ne vidite ništa smiješno u tome da vas u dvije noću probudi štene koje je odlučilo da je pravo vrijeme za igranje, ili da vas probudi hladna, slinava teniska loptica na licu - vjerojatno bi neka druga rasa bila bolji izbor.

4. OPSJEDNUTI STE ČISTOĆOM - Otisci nosa po staklima, blatnjave šape, dlake, rušenje vaza... Ako se ne znate opustiti uz vašeg psa i uživati, i vi i vaš pas bit ćete nesretni.


5. LIJENI STE I NADATE SE DA ĆE VAŠ PAS BITI LIJEN
- Goldeni su sportski tipovi, naučeni da po cijeli dan donose ulov.

Trebaju redovne vježbe, pogotovo kao štenci, ili mogu postati destruktivni i nesretni. Ako je vaša najduža šetnja u proteklih nekoliko meseci ona od kauča do fotelje, možda bi za vas bio pasivniji ljubimac.

6.
VOLITE DA JE SVE NA SVOME MJESTU - Osim što su zlatni, oni su i retriveri, prevedeno s latinskog znači "staviti sve u usta i plesati naokolo s time"!!!

Nagon za donošenjem stvari trebao bi biti dio svakog goldena i ako se snažno protivite njegovu veselom dočekivanju gostiju s vašim donjim rubljem u ustima, možda biste trebali nastaviti potragu za rasom koja vam više odgovara.

7. UZIMANJE PSA SMATRATE PRIVREMENIM RJEŠENJEM
- Biti vlasnik psa je obaveza za cijeli pseći život! Ako se namjeravate riješiti psa dok su djeca u školi, molimo vas, razmislite još jednom trebate li stvarno imati ljubimca!

Azili su prepuni pasa koji su izgubili domove zbog promjene okolnosti. Neke okolnosti nisu predvidljive i postoje volonteri koji vole pse i spremni su pomoći.

Ali promjene koje se mogu predvidjeti trebalo bi uzeti u obzir prije uzimanja psa.

8. NE VOLITE UPOZNAVATI NOVE LJUDE - Vaš novi član obitelji trebat će ići u školu za pse kako bi postao "pristojan građanin".
stenci-retrivera.jpgTo je mjesto gdje se opasno lako stječu prijatelji.

Također je nemoguće šetati s prekrasnim goldenom i ne biti zaustavljen.

Goldeni su jednostavno magneti za ljude. Imate li problema s time?

Možda bi vašoj obitelji više odgovarao pas čuvar?

9. ŽELITE LAKU ZARADU UZGAJAJUĆI PSE
- Prošle je godine u američkom "Golden Retriever Rescue" potrošeno stotine hiljada dolara kako bi se spasilo stotine pasa, a vjerujem da ni kod nas nije bitno drukčije. Većina tih pasa završila je u azilu jer njihovi vlasnici nisu bili svjesni vremena, obaveza i truda koji se trebaju uložiti u psa. Ni uzgajivači od kojih potječu ti psi nisu imali adekvatne tehnike kako bi smjestili štence u prave obitelji. Ovi spašeni psi su dokaz da je previše loše uzgojenih goldena (a i ostalih pasa!). Ako je uzgoj kvalitetan, rijetko da je i profitabilan! Briga o zdravlju, veterinar i sve ono što vam treba za štence su samo dio troškova koji se javljaju kao rezultat štenadi bez nekih većih problema. Ako uzmete u obzir moguće probleme s kojima bi se mogli suočiti, nije teško vidjeti zašto uzgajanje NIJE unosan posao!

10. TRAŽITE PSA ČUVARA - Goldeni sve vole!!! Oni će rado priskočiti u pomoć lopovima koji provaljuju u kuću, vjerojatno će im i pomoći iznositi srebrninu! Ako tražite zaštitu, ona nije njihova odlika...

11. GLEDATE U 40-KILOGRAMSKU LOPTICU KRZNA I TIHO SE MOLITE DA ćE OSTATI TE VELIČINE - Goldeni bi trebali biti od 50 do 60 cm visoki i od 30 do 40 kg teški. To je velik pas! Ako ne planirate slijediti savijet o školi za pse, možete se naći s divljim, dlakavim, razigranim čudovištem s repom koji može u jednom zamahu očistiti niske stolove! Kao alternativa, postoji mnogo prekrasnih manjih pasmina (mnogi su bez repa!) koje možete uzeti.

12. MISLITE DA SU PSI SAVRŠENE DADILJE ZA MALU DJECU I ODLIČNA LEKCIJA ZA UČENJE O ODGOVORNOSTI ZA STARIJU DJECU - Donekle ste u pravu. Goldeni i djeca se obično čvrsto vežu. Bez obzira na to, glavna odgovornost za bilo koje živo biće mora uvijek padati na odraslu osobu. Djeca se mogu krasno brinuti za pseće krzno, za obučavanje psa, isto tako i biti najbolji prijatelj psu, ali trebaju biti pod nadzorom odraslih. Morate isto tako zapamtiti da su goldeni dovoljno veliki, čak i kao štenci, da sruše malo dijete. Mala djeca i psi bi uvijek trebali biti nadgledani kad su zajedno, za dobrobit oboje!

13. MISLITE DA JE NAJBOLJE MJESTO ZA NABAVU PSA OBLIŽNJI PET CENTAR - Zlatni retriveri imaju nekoliko potencijalnih zdravstvenih problema.

Najčešći su pseća displazija kukova - ponekad bolest s obostranim oštećenjima, zatim subaortska stenoza - obično smrtonosna srčana mana, nekoliko nasljednih bolesti očiju koje mogu oslijepiti psa, zatim epilepsija, sklonost da se u vrlo ranoj dobi počne razvijati rak te problemi s ponašanjem, čiji je raspon od hiperaktivnosti do agresivnosti. Najvažnije je da tražite odgovornog uzgajivača ako tražite štene ili provjereni azil ako tražite odraslog psa.

Zlatni retriver vrlo je popularan pas. Štenad kupujte isključivo od provjerenog uzgajivača

glava-retrivera.jpgZlatni retriver ima sposobnost da svoju obdarenost koristi na veoma različite načine: u prirodi mu je da aportira ustrijeljenu divljač, ali može biti vodič slijepih, otkrivati drogu i eksplozivne naprave, može biti prilično dobar radni pas ili jednostavno atraktivan član kućanstva.
Djeluje prilično čvrsto i dražesno, ima naviku svoju njušku gurati u različita užljebljenja kad god mu se za to pruži prilika, pa vlasnici moraju pripaziti da negdje ne zapne. Ipak je zlatni retriver zadržao svoje odlike bez kojih danas ta pasmina ne bi bila ista te narav zbog koje ga volimo. To su temperamentni psi koji obožavaju vodu i sve vezano uz nju, neumorno će plivati dok god im vlasnik baca kakvu granu ili lopticu, a takve igre zlatni retriver voli i na suhom - donošenja bačenog predmeta nikad dosta! Može se reći da je to jedna od najpopularnijih pasmina na koju se odlučuju obitelji.

Pasmina je iznimno inteligentna, brzo shvaćaju i lako uče, a najviše vole boraviti uz obitelj. Ne vezuju se samo uz jednog čovjeka i vrlo su prilagodljivi, pa svakog novog člana obitelji kao i goste prihvaćaju s radošću i kao potencijalne prijatelje za igru i maženje. Zato se ne treba odlučivati za ovu pasminu ako će pas često boraviti sam, jer postaje depresivan i pati ako nije uključen u obiteljska događanja. Najljepše je kad se za ovu pasminu odluče obitelji i pojedinci koji često odlaze na izlet u prirodi, na kupanje, trčanje, žive sportski i u mogućnosti su svog psa posvuda voditi sa sobom. Zlatni retriver s veseljem prihvaća i druge pse, nisu ljubomorni niti agresivni prema drugim četveronošcima. Onaj tko želi čuvara, nije na dobrom putu! Ovo je pas koji će se razveseliti i provalniku! Naime, riječ je o pasmini koja pretjerano ne laje, te s veseljem najavljuju svakog gosta.

Skloni su debljanju, pa vlasnici moraju biti dosljedni jer zlatni retriver ne zna kad mu je hrane dosta! Prema izgledu se uvijek razlikuju lovni od izložbenih pasa. Pokrovna dlaka mu je glatka i blago valovita, a boja varira od kremaste do zlatnožute koja zna biti veoma zagasita. Treba je uvijek održavati urednom, redovito četkati i češljati. Već smo naglasili da ga je lako dresirati, ali treba i neprestano održavati njegov interes za ono što ga se pokušava naučiti.

Ostavlja dojam kao da mu je beskrajno dosadno. Njegova prikladnost za vodiča slijepih najbolje upućuje na njegov temperament zato što taj posao podrazumijeva sigurno i promišljeno hodanje. Upravo zbog tog temperamenta i umiljatosti, jedan je od najomiljenijih kućnih ljubimaca.

Takva je omiljenost često prokletstvo jer pse uzgajaju ljudi koji nisu dovoljno upućeni da bi proizveli posve zdravo leglo. Zato je i ovog čistokrvnog psa najbolje nabaviti izravno od uglednog i provjerenog uzgajivača, koji ima dobre pse i uzgaja ih od srca.


Mala obitelj i njihovi zlatni retriveri
Goldeni su nježni, pristojni i inteligentni obiteljski psi. Lako se dresiraju i vrlo su strpljivi i nježni prema djeci, priča nam Dario Lesjak koji se uzgojem bavi od 2001. godine. Na svom imanju u Međimurju on i njegova mala obitelj, a posebno kći Fiona, uživaju u društvu jedne je od najpopularnijih pasmina na svijetu.

O postanku ove vrste ima nekoliko zanimljivih priča.

retriver-sa-stencima.jpgPrema jednoj njegovo gospodstvo Dudley Marjoribanks je 1858. godine vidio skupinu od osam ruskih ovčara u cirkusu u Brightonu. Nakon predstave koja ga se jako dojmila htio je kupiti dva psa, no kupio je cijelu skupinu. Tako su ti psi križani sa psima Sv. Huberta postavili temelje novoj vrsti. Ova priča sadrži mnogo kontradiktornosti, a pravu istinu možete saznati u drugoj priči.

Prema drugoj priči zlatni retriver je nastao križanjem retrivera sa španijelima, a uzgojen je na jednoj škotskoj grofoviji. Naime, prema toj priči prvi pokušaji stvaranja donosačke pasmine sežu u 1867. godinu u Stafford, gradić u Velikoj Britaniji nedaleko od Birminghama. Ondje su lovci svoje setere donosače križali s manjim Sv. Johnovim newfoundlandskim psima koji su došli u Veliku Britaniju s newfoundlandskim ribarskim flotama.

Tadašnji newfoundlandski psi bili su manji i lakši od današnjih. U daljnja križanja dodavala se krv engleskog vodenog španijela i kolija, što je s vremenom dovelo do razvoja wavy-coated retrivera ili u slobodnom prijevodu, retrivera valovite dlake - prvog pravog pretka zlatnih retrivera kakve poznajemo danas. Treba naglasiti i to da su seteri i španijeli koji su korišteni u križanjima tada izgledali bitno drukčije nego što te pasmine izgledaju danas.

Najzaslužniji za stvaranje pasmine zlatnih retrivera bio je Sir Dudley Coutts Majoribanks, kasnije poznat kao Lord Tweedmouth, čiji je uzgoj kreirao prvog pravog zlatnog retrivera. On je 1860. godine šetajući Brightonom sa svojim sinom naišao na prekrasno žuto štene koje je bilo vlasništvo jednoga brightonskog obućara koji ga je dobio kao naplatu duga od predradnika na imanju Lorda Chichestera. Lord Tweedmouth odmah se zaljubio u štene, te nagovorio obućara da mu ga proda. To je štene bilo jedino žuto u leglu crnih wavy-coated retrivera.

Lord Tweedmouth nazvao ga je Nous. Nous je 1865. godine ušao u Stud Book of Lord Tweedmouth (knjiga bilježaka o parenjima u uzgajivačnici Lorda Tweedmoutha koja sadrži podatke od 1835. do 1889. godine, a koja se čuva u engleskom Kennel Clubu). Nous je 1868. godine paren s Belle, kujom engleskog vodenog španijela koju je Lord Tweedmouth dobio na dar od svojeg rođaka Davida Robertsona iz Ladykirka na rijeci Tweed, a rezultat tog parenja bilo je leglo od tri žuta šteneta (Crocus,Cowslip i Primrose), što se smatra temeljem zlatnih retrivera kao posebne pasmine. Pedesetih godina dvadesetog stoljeća objelodanjena je Knjiga bilježaka Lorda Tweedmoutha (Stud Book of Lord Tweedmouth) kroz članke koje je pisao njegov praunuk Grof od Ilchestera. Knjiga je tada bila vlasništvo Lady Pentland, praunuke Lorda Tweedmoutha, a ona ju je poklonila engleskom Kennel Clubu gdje se može vidjeti i danas.

Na osnovi te knjige engleski Kennel Club 1960. godine službeno je priznao da je pasminu zlatnih retrivera definitivno započeo Lord Tweedmouth svojim uzgojem u drugoj polovici 19. stoljeća.