Zanimljivosti

Zato, da ne biste izazvali bijes susjeda i prolaznika, vodite računa o ponašanju svog ljubimca. Zapamtite, kad idete u šetnju, i najmanji pas mora biti na uzici. Oni veliki, posebno pripadnici takozvanih opasnih pasmina poput stafordskog terijera ili bull-terijera, vučjaka i sličnih, usto još moraju imati i brnjicu.

Psa držite na kratkoj uzici uz nogu i ne dopustite mu da se previše udaljava od vas. Uočite li prolaznika koji u velikom luku pokušava zaobići vas i vašeg ljubimca, umirite ga i pokažite mu da psa držite vezanog.

Ako vam se dogodi da psa pustite slobodno u šetnju i tada se niotkud pojavi netko, nemojte objašnjavati da je vaš pas 'beba', dobar, umiljat i zaigran. Nekome tko se boji pasa, a posebno velikih pasmina, te riječi neće značiti ama baš ništa.

Umjesto toga primite svog psa za ogrlicu i stavite ga na uzicu kako bi ostali šetači ili slučajni prolaznici mogli u miru, bez straha od vaše 'zvijeri' nastaviti svojim putem. Kad pas napadne dijete ili odraslog čovjeka, onda s naslovnica novina vrište naslovi 'Rotvajler ugrizao dijete', 'Vučjak napao ženu' i tada svi zaboravljamo da za sve ono što se dogodi nije kriv pas, nego njegov vlasnik. Jer pas je samo onakav kako se prema njemu postupa i kako ga se nauči. Ako odrasta u sređenoj, složnoj obitelji u kojoj vlada blagost, ljubav, nježnost i povjerenje, takav će i biti.

rot_laje.jpg Usto, svatko tko uzima psa, trebao bi naučiti osnove ponašanja prema njima. Psa treba odgajati i u njemu se ne smije poticati agresivnost. Kinolozi tvrde da nema opasnih pasmina, već opasnih ljudi koji svojim postupcima pojedine pasmine mogu pretvoriti u 'krvoločne' i problematične.

U svakoj zajednici mora se znati tko je gazda, ili rječnikom pasa, mora postojati vođa čopora. Pas nikada ne smije preuzeti tu ulogu, već dominantan mora biti vlasnik ili neki drugi član obitelji koji se bavi psom.
 

Kad pas vuče vlasnika na uzici kud želi, ako skače na njega i hoda ispred, ako ga ne sluša i kostriješi se, onda tim jasno pokazuje da je on taj koji vodi glavnu riječ. A to se ne smije dopustiti, odnosno u takvim slučajevima mora se potražiti pomoć stručnjaka.

Iako bi bilo bolje da je zatražena na samom početku, odnosno kad je vlasnik shvatio da ne zna odgajati psa i učiti ga pravilnom ponašanju, pomoć stručnjaka uvijek je dobrodošla. Ukoliko ne znate osobno nikog takvog, utoliko je najbolje obratiti se kinološkom društvu u mjestu stanovanja, a tamo će vas uputiti na nekoga tko će vam pomoći.
pitbul_se_smije.jpg
Najgore je kad vlasnik ne uviđa i ne priznaje svoje pogreške ili kad iz tko zna kojeg razloga želi agresivnog psa. U takvim slučajevima nesreća, odnosno napad psa na čovjeka uvijek je moguć. I najgore prođe, nažalost, ni kriv ni dužan - pas.

Svojim ponašanjem ne smijemo izazivati susjede, prijatelje, poznanike ili nepoznate prolaznike da kažu - 'ne'. O takvim ljudima trebamo voditi računa u svakom trenutku i svojim ponašanjem i odnosom prema kućnom ljubimcu ne smijemo dati povoda da kažu 'mrzim pse, oni nisu za grad i stan' ili već nešto slično.