Rad sa psima

Traženje tartufa

tartufar.jpg

Traženje tartufa je nezamislivo bez dobro uvježbanog psa. Taj od pamtivijeka najbolji čovjekov prijatelj najbolja je šumska tražilica tog tajnovitog gomolja.

 

 
U Francuskoj i Italiji tartufari su nekada tartufe pronalazili  uz  pomoć svinja. Svinje dakako imaju dobar i istančan njuh, ali je sa njima veoma  teško tražiti. Iako je dokazano da mogu pronaći gomoljaču prije psa, nije baš preporučljivo istu uzimati rukom iz njenih ustiju, moramo priznati.

Opširnije...

Vuča saonica, kola i tereta

vuca-saonica.jpg Najpoznatije pasmine za vuču saonica su sibirski haski, samojed, aljaški malamut, eskimski psi i danas sve popularniji križanci polarnih pasmina s lovačkim psima (najčešće s pointerima) i hrtovima koji se nazivaju aljaški malamut.

Vuča kola je sport namjenjen najvećim i najjačim psima u psećem svijetu - molosoidnim pasminama, ali ispitu se može pristupiti s bilo kojom pasminom visine grebena iznad 50 cm.

Weight pulling ili vuča tereta je sport koji potječe sa sjevera Kanade i Aljaske još iz doba zlatne groznice.

Opširnije...

Agility

agility2.jpg Kinološki sport, koji se kao pustinjska oluja proširio zemaljskom kuglom i osvojio simpatije mladih i starih, rodio se u Engleskoj u drugoj polovici 1977. godine, kad je John Varley (član organizacijskog odbora Crufts Dog Show-a) zamolio stanovitog Petera Meanwella iz Lincolna, da izmisli nešto novo za popunu programa u središnjoj areni prije izbora najljepših pasa pasminskih skupina na Crufts-u ( najveća izložba pasa u Engleskoj). Osnovna ideja Johna Varleya bila je natjecanje pasa u preskakanju prepona slično preponskom jahanju. Na Peteru je bilo da razradi ovu ideju. John je lako pronašao kinološke entuzijaste u okolici Lincolna koji su se prihvatili uvježbavanje svojih pasa za prvi nastup. U pripreme su uključili i 4 člana Yorkshire Working Trials Training Society-a da već prvi nastup bude ujedno i natjecanje.

Opširnije...

Rad s ovcama

rad-s-ovcama.jpg Takmičenja ovčarskih pasa u radu sa ovcama sastoje se od nekoliko ispita. Ovčarski pas (graničarski goli, pas iz Brija, itd) mora navesti stado od 120 do 150 ovaca na putanju od 200 do 600 metara , simulirajući prirodne uslove rada. On, dakle, razumije slijedeće poteškoće: prolazak ili ulazak u ograđeni prostor, jedan ili više stiješnjenih prolaza, prelaženje puta, križanje sa vozilom ili njegovo preticanje, prolazak duž neke ograde.

Opširnije...

Službeni rad

sluzbeni-rad.jpg Ovčarske pasmine pasa srednje veličine (njemački ovčar, belgijski ovčar, brijar itd.) u službenom su radu našli zamjenu za tjeranje i čuvanje stada. U mnogim disciplinama su čak i uspješniji od predstavnika za to posebno uzgojenih pasmina: dobermana, velikog gubičara, rottweilera, boxera, airdale terijera itd... Službeni rad pasa u organima vlasti, kao što su policija i vojska, predstavlja bit svakidašnjeg rada i osnovu njihovog angažmana. U amaterskim rukama službeni rad s psima predstavlja atraktivnu sportsku disciplinu koja je vrlo popularna širom svijeta. U službenom radu organiziraju se nacionalna prvenstva, kontinentalna prvenstva (europsko npr.) i svjetsko prvenstvo.

Opširnije...

Trke hrtova

trke hrtova.jpg Hrtovi su u vrijeme nastanka pasmina uzgojeni kao lovački psi. Zadatak hrtova je bio da u brzom trku stignu i ulove divljač - zeca primjerice. Kad su se lovile srne ili jeleni tj. divljač veće težine, hrtovi su ih trebali samo zaustaviti dok ne stignu lovci na konjima koji bi ih potom ulovili. Danas je pogon s hrtovima zabranjen sport osim u postrojbini hrtova na sjeveru Afrike. Međutim, ovdje nomadski narodi love s njima najčešće iz egzistencijalnih razloga da priskrbe hranu, a ne iz sportskih razloga. Neovisno o tome što se s hrtovima danas više ne lovi, oni u sebi i dalje nose gene svojih predaka lovaca, koji ih nezadrživo pokreću u nesputani trk za plijenom.

Opširnije...

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači