VI. FCI skupina
Smalandski gonič

smaland-hound
Hrvatsko ime: Smalandski gonič
Službeno ime (FCI): Smaland Hound
Originalno ime: Smalandsstövare
Nadimak: Smaland Hound

FCI No: 129
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Švedska
Visina: 40cm - 53cm
Težina: 15-20 kg

 

 

Smalandski gonič je pasmina psa koji lovi pomoću njuha, te se smatra najstarijom izvornom švedskom pasminom. Ova je pasmina dobila ime po južnoj švedskoj pokrajini gdje je prvobitno razvijena. Pasmina postoji u Švedskoj od 16. stoljeća, no švedski ju je kinološki savez priznao tek 1921. godine.
Smalandski gonič izgleda plemenito. Glatka crna dlaka s paležnim oznakama izgleda poput tipične dlake rotvajlera. Tijelo mu je prilično nabijeno, ali je kompaktan i snažan što upućuje na nordijske pasmine kao njegove pretke. Ovi psi se rađaju i sa dugim i sa kratkim repom, a kod današnjih primjeraka uobičajeniji je kratak rep. Smatra se da je tu karakteristiku stvorio švedski uzgajivač barun Fredirik von Essen.
Ova pasmina je izniman lovac. Navikao da lovi sam, pas će neumorno loviti sve dok ga lovac ne pozove nazad. Smalandski gonič je svestrani lovac, pa iako lovi sve pokriveno dlakom i perjem, smatra se specijalistom za lov na lisice i divlje zečeve. Ova pasmina ima neusporedivi osjet njuha. Za razliku od drugih pasmina pasa koje će dokazati svoje lovačke sposobnosti samo ako love u čoporu, ovaj pas radi sam. Pridodajte tome činjenicu da ga nikad neće obeshrabriti loše vrijeme i težak teren u slijeđenju plijena. U južnoj Švedskoj ga jako cijene kao izvrsnog lovca, no on je također i odličan pratitelj. To je vrlo prilagodljiva pasmina-energičan i uporan dok lovi, miran i opušten kad je u društvu obitelji. Ovaj je pas isto tako privržen i poslušan. Ipak, svoju će samostalnost pokazati kada naiđe na zanimljiv miris, a istu će samostalnost pokazivati i u kući. Ovaj odani i poslušni pas ponekad zna biti tvrdoglav. Kao i sa bilo kojom drugom pasminom, socijalizacija i trening poslušnosti su nužno potrebni.