VI. FCI skupina
Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič styrian-coarse-haired-hound
Hrvatsko ime: Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič
Službeno ime (FCI): Styrian coarse-haired Hound
Originalno ime: Steirische Rauhhaarbracke
Nadimak: Steirische Rauhhaarbracke, Peintinger Bracke, Steirische Rauhhaarige Hochgebirgsbracke, Wirehair Styrian Mountain

FCI No: 62
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Austrija
Visina: 45cm - 53cm
Težina: 15-18 kg

Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič je jedna od triju pasmina pasa poznatih kao veliki goniči, nazvani tako jer su ti psi stvoreni primarno za lov u planinskom području Austrije, a koje je također poznato po svojoj nemilosrdnoj klimi. Ova se pasmina rijetko viđa u drugim dijelovima svijeta. Poznata kao štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič u Austriji, njome se isključivo služi za lov i praćenje ranjene divljači. Nastao od hanoverskog i istarskog goniča, ovaj pas je poznat po svom izvrsnom njuhu i prekriven je jako poželjnom gustom dlakom, zbog koje je otporan na ružno vrijeme koje vlada na velikim visinama u austrijskim planinama.
Ova pasmina nastala u Štajerskoj je energična i izuzetno pokretna. Sa svojim mišićavim i gipkim tijelom može lako savladati najteži teren. To je strastven i uporan lovac. Jednom kad otkrije miris neće odustati od svog plijena, čak i ako to znači podnositi žeđ, glad, hladnoću, vrućinu i druge neugode. Ovaj inteligentni lovac na tragu je tih, no kada slijedi vrući miris, postaje jako glasan. Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič je sposoban lovac. Njegov uobičajeni plijen su zečevi, kunići i druga sitna divljač, iako znaju loviti i veprove i drugu krupnu divljač. Zbog njegovog izvrsnog njuha koristi se i za traganje za ranjenom divljači.
Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič je rijetka pasmina. U Austriji i susjednim zemljama većinu ovih pasa drže lovci. Ovaj radišan i strastven lovac možda ima strog i ozbiljan izraz, no zapravo je odan i privržen. Osim što je visoko cijenjen kao lovac, ovaj pas je i omiljeni obiteljski ljubimac.