VII. FCI skupina
Skupina:
VII. FCI skupina - Ptičari

Irski seterZemlja porijekla:
Irska

Namjena:
Lovački i kućni pas

Veličina:
Za visinu ne postoje standardne mjere. Većinom su ovi psi visoki oko 65 cm, ali ima i puno manjih i većih primjeraka.

Dlaka:
Dlaka je gusta, glatka i poduža. Smije se što manje kovrčati ili biti valovita. Boja je mahagonijsko smeđa ili kestenjasto - smeđa bez ijedne crne dlake. Male bijele oznake na prsima, zvijezda na čelu ili glavi su nepoželjne. Postoji i crveno - bijeli irski seter koji je isključivo bijel s crvenim mrljama.

Njega: Irske setere je potrebno povremeno trimati, pri čemu stare odumrle dlake treba odstraniti. Ako ga želite voditi na izložbe onda plastu trebate posvetiti malo više pažnje. Kućnim psima, osim trimanja, dovoljno je povremeno očistiti uši od suvišnih dlaka kako biste izbjegli infekcije.

Irski seter

Narav:
Irski seteri su živahni, umiljati, krotki, privrženi, zaigrani, veseli i tvrdoglavi. Malo laju.

Odgoj:

Općenito su lako odgojivi. Dovoljno su inteligentni i brzo shvaćaju što se od njih traži. S ozirom na njihovu tvrdoglavost trebaju gospodara koji će ih odgajati dosljedno ali s ljubavIju.

Socijalno ponašanje:
U pravilu su umiljati prema svima - čak i nepoželjne goste pozdravljaju s entuzijazmom. S djecom su strpljivi i umiljati, suživot s drugim psima i kućnim životinjama je također harmoničan.

Vježbanje:
Potrebno im je puno istrčavanja, zato ih treba voditi u duge šetnje. Za potpuno odraslog psa je i trčanje pored bicikla dobra tjelesna aktivnost. Budite međutim uvijek oprezni. Neki primjerci ove pasmine radije vole slijediti svoj nos nego vaše naredbe, pogotovo ako su otkrili zanimljiv trag. Potrebno je odmalena ih naučiti da regiraju na poziv.

 

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice